• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHKřížková výšivka
    Křížková výšivka a vše, co s ní souvisí.
    rozbalit záhlaví
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    MIMISEKU: naprosto úžasné!!!
    tohle byhc nezládla, pro mě je tam prostě jen modrá :))
    IORETH
    IORETH --- ---
    MIMISEKU: guuuud :-) (na to bych neměla oči ani ruce :)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    MIMISEKU: 10 000 stehů na 12.5 x 11.5 cm, mravenčina :)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    Pro babičku jsem k Vánocům vyšila svoji holčičku :) (předloha IORETH)

IORETH
    IORETH --- ---
    MIMISEKU: tyjo, ty jsi s tím vyšíváním blesk!
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    IORETH: Super, moc děkuju :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    PERTAKOIN: Mulinka je příze volně složená z více vláken, nejčastěji ze šesti, která jdou od sebe snadno oddělit a prodávají se právě v těch mašličkách. Nejčastější délka je osm metrů. Delší snad byla jen Norma od NCT, ale to není mulinka, nýbrž taková tenčí "perlovka" (nerozdělitelná bavlnka). Trochu to popisuju tuná na svým novým webu :-)
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    Vy tady budete určitě někdo vědět...
    Předpokládám že mulinka je ta bavlnka co je v "mašličce" a ne v klubíčku?
    Jak dlouhé tak průměrně bývají, tedy jaký mají návin? Měla jsem i nějakou v ruce, ale byl na ní jen jeden z těch papírových pásků a na něm to nebylo.
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    Info - DMC 3773 je přečíslováno na 407
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    Takový (ne)normální psací stůl :)

QUERER
    QUERER --- ---
    SELLIGAN: můj dědeček pochází z Kopanic... a vůbec tam mám velkou část svého příbuzenstva (možná jsme příbuzné :D)... na Hrozenku jsem trávila svého času každou volnou chvíli :)

neteř mě ten vzor učila, teda dost zběžně... ale pochopit to byla taky trochu fuška... :) někde doma mám i kopaničářskou záložku do knížky :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    NATHAELEN: no, moje prababička pochází z Kopanic :) Já dlouho chodila na lidové tance do liduška a jelikož jsme tančili Liptov, Oravu, Detvu, Myjavu,Piešťany Spiš, Kysuce...a nevím co ještě, mám ty kroje docela obšlápnuté.
    ale který si pořídit, to bych ani nevěděla..jsem tak nějak všudezdejší
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    SELLIGAN: Tohle je nejstarší dodnes používaný kroj na území Česka, Moravy a západního Slovenska (na severu v oblasti Terchovej a na slovensko-ukrajinském pomezí se taky najdou nějaké zhruba podobně staré, ale je jich minimum - tam se přiznám, že přesné časové srovnání neznám). Je z moravsko-slovenského pomezí, konkrétně z Kopanic. Víc vám asi řekne hraniční přechod Starý Hrozenkov. Byla to velmi odříznutá a drsná oblast, proto se tam nedostala vlna modernizace zejm. v 18. a 19. století. Paní, která je na fotce, patří k místnímu ženskému sboru Čečera, který udělal sběry a mnoho výzkumů a dokázla zrekonstruovat kompletní výzdobu kroje (ve 20. století s rozmachem folklórních souborů téměř zmizelo dělení výšivek na mužské a ženské, natož podle umístění na oděvu, naštěstí pár starých krojů ještě zůstalo).
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    NATHAELEN: jeej to je krasny!!
    ja uz dlouho touzim po lidovem kroji
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    IORETH: jo, nedokážu si představit moc ten babinec, neúčastním se, ale dávám do placu, kdyby někdo chtěl..
    IORETH
    IORETH --- ---
    NATHAELEN: přijďte, uděláme kurz :-)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    IORETH: asi k tobě zajdu na návštěvu - už jsem jich pár udělala, ale to počítání je fakt peklo :D A to ani nemluvím o tom, že to potřebuju vysvětlit a naučit dalších 10 holek
    IORETH
    IORETH --- ---
    NATHAELEN: jde a dokonce dost snadno. Dělá se to "ručně", není k tomu potřeba žádnej dobrej zdrojovej obrázek, stačí, když tvůrce pochopí, o čem ten vzor je.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    K těm předlohám jsem se chtěla zeptat - jde takhle dělat i předlohy pro symetrické výšivky? Konkrétně mi jde o tuhle specifickou kopanickou
    IORETH
    IORETH --- ---
    MIMISEKU: kdo to organizuje? Ten eshop?
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    3. Megasraz vyšívaček

V sobotu dne 16.10.2010 od 11 do 16 hodin. V pizzerii Don Vito v Praze 3, Koněvova 211.
    Přijemné setkání s ostatními vyšívačkami. Možnost se pochlubit svými výtvory a vyměnit zkušenosti.
    V případě zájmu k dispozici téměř kompletní nabídka http://www.nbvysivani.cz/.
    Maximální počet přihlášených z důvodu kapacity 70.
    AETHER
    AETHER --- ---
    MIMISEKU: tak jeste je otazka, jestli/jak dobre se to prodava, ale imho zalezi na volbe dostatecne atraktivniho nametu
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    To je sakra rozdíl.. http://www.etsy.com/listing/56732218/gobelin-tapestry-with-frame-2-ref18?ref=sr_gallery_1&ga_search_query=gobelins&ga_search_type=handmade&ga_page=&order=&includes[0]=tags&includes[1]=title
    To co bych tady prodala za max. 1Otis se ve světě prodává za 30tis, a jen 20 odstínů barev!
    Se asi vrhnu taky na Etsy, co? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam