ANDY_WARHOL: sankce přišly až po hladomoru a i během embarga dostávala NK potravinovou pomoc (nebo ne?), takže jak jsem psal zkraje, je to jen spekulace a stejně tak se můžeme domnívat (a já jsem toho názoru), že neexistence embarga by se na likvidaci a prevenci hladomoru nijak neprojevila. Už jen kvůli ideologii songun i.e. prioritě armády.
USA se z Jižní Koreje nikdy nestáhnou, přinejmenším ne v reakci na požadavky NK, a jakého jaderného klubu by se NK měla stát součástí? Toho, v němž je Izrael nebo Pákistán? Nestačilo by jim podepsat NPT?
Zpochybňoval jsem paralelu s USA a kauzou Kaddáfí, protože to sice pěkně zní, ale Kaddáfí nepadnul proto, že se vzdal jaderných zbraní a role USA v tom byla sekundární, ve srovnání s tím, jakou roli by USA hrály v případě další korejské války.
Taky nejsem úplně přesvědčenej, že NK nechce sankce — podle mě jim to celkem vyhovuje, otevřít to nechtěj, elita se o sebe postará a v televizi mají o čem vyprávět (těm, kdo mají TV a elektřinu). Přijde mi, že vedení NK může mít momentálně dvě cesty — udržení statutu quo a dlouhodobé vydírání tzv. jadernou zbraní nebo skutečně útok na jih, ale to nedokážu posoudit, jakou má podporu, i.e. jestli si nějaká významná skupina myslí, že by to někam vedlo. I když ta samá skupina si vážně může myslet, že kdyby se vzdali jádra, že je řečený loutkový stát pod vedením Američanů zničí.
Jinak k tématu doporučuju zajímavý text Zakarii v posledním Respektu.