• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACKERKLDR - Korejská Lidově Demokratická Republika
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DIVER: fascinuje me jak clovek, ktery se honosi tim ze dela v mediich ma tak velky problem porozumet psanemu textu..
    DIVER
    DIVER --- ---
    "podle me by prave hodne pomohl odchod usa z jizni koree, protoze cinani je tam taky nechteji a nk je naraznikove pasmo pro ne... byl by to proste impulz, ktery by to trochu nakopl a nk by ztratila moznost se na to vymlouvat"

    cinani nechteji USA v jizni korei / nk by ztratila moznost se vymlouvat na USA???

    takze fakta: "Obrana Jižní Koreje je založena na úzké spolupráci jihokorejské a americké armády. V současné době slouží v Jižní Koreji 28 500 amerických vojáků označovaných jako Korejské síly Spojených států USFK (United States Forces Korea)." http://www.armadninoviny.cz/americka-a-jihokorejska-armada-ukazuji-svaly.html

    aha, takze Kim, kterej opakovane vyhrozuje vymazanim soulu z mapy jako potom otoci a bude hodnej strejda? tsyve, to je 100% koncentrovana naivita :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    pri podobnych vylevech me neprestava udivovat, jak muzou byt dnes lide - se svobodnym pristupem k informacim a se zkusenosti z vlastni historie - tak omezeni, ze z nich neco podobnyho vubec vypadne.

    treba tohle je taky perla: "jeste v 80 letech to tak vyhroceene nebylo, ta zeme nebyla tak uzavrena, bezne se tam jezdilo i od nas" ANDY_WARHOL:

    ano, od nas, tj. z komunistickeho ceskoslovenska, tam jezdili soudruzi, aby tady pak referovali o tom, jak se maji ti severokorejci bajecne a svobodne. vuci svobodnemu bloku zapadnich zemi byla KLDR za studene valky pochopitelne mnohem uzavrenejsi nez dnes, kdy tam jezdi za Kimem basketbalista Rodman, dalsi zapadni turisti a zapadni firmy si tam nechavaji delat zakazky za babku (kanadsky autor tohoto komixu http://www.iliteratura.cz/Clanek/24461/delisle-guy-pchjongjang-vylet-do-severni-koreje to doklada).
    DIVER
    DIVER --- ---
    na sjednoceni korei uz plany jsou. a bude to stat - pri optimistickych odhadech - skoro bilion korun.

    viz: http://zpravy.ihned.cz/c1-53484280-jizni-korea-pripravuje-miliardy-chce-sjednoceni-s-kldr-do-20-let

    _______________


    ANDY_WARHOL: a sry, ale ty tvoje zoufale naivni reci o tom, jak za utlak a bidu KLDR muze USA, jsou jak z minulyho stoleti a to jeste navic z vychodniho bloku. v hospode uz bych si od tebe odsednul nebo ti brzy polil hlavu pivem.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tohle samozrejme nikdo nechce. ten prechod musi byt postupny... postupne reformy. ale dokud bude hrozit vladnouci kaste poveseni na kandelabrech, tak se tam nic nezmeni...
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    KUATO: Ja. Imho by pád režimu a následný příliv uprchlíků položil jih výrazně spolehlivěji než válka.
    GHOSTBC
    GHOSTBC --- ---
    ONITSUKATIGER: Planuji az tenhle patek! Dej vedet
    KUATO
    KUATO --- ---
    SADAKO: navic JK ani Cina by nebyla nadsena ze statisicu hladovych bezencu, ktere by asi nebylo mozno zaclenit do normalni spolecnosti, pac pochazeji z jineho vesmiru.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    ANDY_WARHOL: Ono to, co se státního zřízení týče, v Jižní Koreji není dvakrát k vyskakování ani teď.

    DZODZO: Já ne. KLDR nemá ropu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: jeste k tomu, ja sem tu nehledal puvodne viniky ale popisoval sem proc si myslim, ze zpravodajstvi neni objektivni..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    podle me by prave hodne pomohl odchod usa z jizni koree, protoze cinani je tam taky nechteji a nk je naraznikove pasmo pro ne... byl by to proste impulz, ktery by to trochu nakopl a nk by ztratila moznost se na to vymlouvat...
    cina by nemusela resit, ze ma usa na svem dvorku a jeji ochota k tomu nejak to tam vyresit by znacne stoupla..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: ale to si myslim taky..
    ja sem popisova minulost spise
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja jen ze se snazim divat na veci objektivne a radeji je resim, nez ze se snazim hledat viniky. Faktem je ze severo-korejsky rezim preziva jen a jen diky Cine. USA toho uz moc udelat nemuze a na nejakou zasadni liberizaci severo korejskych a americkych vztahu uz je zrejme pozde; Ted je na rade Cina ktera je zrejme priposrana z toho ze kdyz pujde severo-korejsky rezim do kytek tak bude na rade ten jejich, ale i tak jim ocividne dochazi trpelivost.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: ja vim ze ty moc nectes co pisu. ale tvrdim jen to, ze to tam usa akceleruje, ne ze se to tam deje primarne kvuli nim...

    nicmene to, ze Versaiska smlouva a dusledky pro prvni svetove valce zdecimovane nemecke obyvatelstvo, ktere samo o sobe za valku nemohlo (obycejny clovek na to proste nemel vilv) akcelerovala nastup hitlera, to pravda je take...
    ti lide tam casto nemeli co zrat, kvuli placeni reparaci za valkcu co nemohli, a pak prisel tenhle sasek a rekl jim, serem na to my jste nejlepsi narod na svete, co bychom platili, platit budou ostatni az jim nakopeme prdel.
    jiste naslo se dost lidi, kteri ho s tim poslali nekam, ale take spousta ne. verim tomu ze nebyt te situace, tak by mozna hitler neuspel - ale mozna

    puvodne se tu rozebiralo to, zda informace, ktere se k nam o severni korei dostavaji jsou pravdive nebo propaganda... ja rikam jen a pouze to, ze se k nam nedostava cela pravda, ze ano zverstva se tam deji, ano jsou za to zodpovedni mistni vladnouci predstavitele, ale take na tom ma podil embargo a tlak ze strany usa a to druhe se k normalnimu cloveku nedostane... potom jsou informace zkreslene... protoze kdyby se o tom zacalo mluvit, treba by se vytvoril nejaky tlak na usa na zmenu politiky. podle me by meli zkratka odejit z jizni koree a neporadat tam ty provokativni vojenska cviceni, protoze to vzdy jen vyeskaluje situace, pak bude nk donucena jednat, protoze se nebude mit na co vymlouvat a cina uz si to pohlida... jenze cina nechce mit u sebe na dvorku usa vojaky, takze ted ji tento stav vice mene az na nektere excesy vyhovuje... a tim se to proste konzervuje a unvnitr i zhorsuje, protoze cim vic jsou uzavreni, tim min je mozne na ne nejakym smyslupnym zpusobem tlacit - jak je videt jen z pozice sily to v podstate nefunguje, je treba proste najit jiny zpusob... pokud by usa udelalo gesto a odeslo z jiznii koree, tak by se s tim treba hnout dalo...

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUATO: to ale netvrdim...
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    ANDY_WARHOL: Omluvte Goodwina ale obvinovat USA jako duvod proc se v severni koreji deji zverstva ktere se tam deji je jako obvinovat Francii a Velkou Britanii za Treaty of Versailles protoze svym spusobem prizpela k vzestupu Hitlera, 2. svetove a nakonec holokaustu.
    Ano Treaty of Versailles byla mozna prehnana, ale to prece neznamena ze vinim zapadni staty z podilu na holokaustu.
    Taky tady vsichni radi zapominaji na Cinu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANDY_WARHOL: jenze myslis, ze kdyz by ted ustoupil tlak ze strany svetovych mocnosti, ze by se tam podminky pro obycejne lidi zlepsily? tomu neverim. kdo jednou ochutnal (a zneuzil) moc, tak si nemuze dovolit ten luxus dat otrokum svobodu, vzdyt by ho roztrhali v zubech.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KUATO: no jiste ze jde predevsim o to, ze vladnouci kasta ma strach a na ty otroky co na ne delaji serou... s tim ovsem nepolemizuju..

    ale tim tlakem byl ten stav tak zakonzervovany a legitimizovan, ze oni jsou tam skutecne jako bohove...
    jeste v 80 letech to tak vyhroceene nebylo, ta zeme nebyla tak uzavrena, bezne se tam jezdilo i od nas..., poradaly se tam mezinarodni akce, atd.

    po tom co jim jejich spojenec sovetsky svaz prestal poskytovat krome zdroju i neco jako ochranu, se ta paranoia znekolikanasobila... proto se vlastne ty jaderne zbrane zde zacaly vyvyjet. dokud je chranilo sssr, tu potrebu nemeli. z toho vyvozuji, ze ten strach z usa je ten hlavni motor a akceleruje vsechno deni.. i bez toho by to byla totalita a nezilo by se tam dobre, ale s tim je to o nekolik levelu dal..

    vse je propojene - snazi se vyrobit jaderne zbrane a vse davat do armady, tak na ty nejniz postavene se proste nedostava a ti se snazi utikat nebo proste jen maji reci - jsou chytani, zavirani do taboru s rodinami a je to cim dal tim horsi..., korupce kvete na vsech urovnich, protoze bez korupce jde casto o zivot a bez penez taky, drogova zavislost jako produkt vseobecneho nestesti je jen na snade... ale to vsechno jsou dusledky..


    KUATO
    KUATO --- ---
    ANDY_WARHOL: to je tezke. imho jestli ma kim a skupina vysoce postavenych lidi kolem nej strach z koholiv, tak to urcite neni proto, ze by se obycejnym lidem mohlo stat neco skaredeho, protoze na ty sere pes i za stavajiciho stavu, ale ze by oni sami prisli o svoje benefity. navic muze byt, ze uz nekdy pred mnoha lety si dotycni uvedomili, ze jim stavajici stav vlastne vyhovuje (jsou jako bohove, kteri si na svem pisecku mohou dovolit skoro cokoliv) a ta Amerika, stejne jako kdokoliv jiny "nebezpecny" jsou jen uzitecny nastroj, aby bylo na co se vymlouvat - proste Orwell v praxi - valky se vedou jen kvuli tomu, aby bylo cim legitimizovat system.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KYTT: nikdo nerika, ze situace v nk lagrech neni hruzostrasna...
    ale o to tu ted nejde. to je stav, kam se ta zeme dostala za x let neustaleho tlaku z venku
    kdyby ten tlak nebyl, mohlo by to tam byt dnes klidne jako v cine... kde se taky dejou svinarny, ale v porovnani s nk je to raj na zemi...
    tohle je treba proste taky brat na zretel a nezavirat pred tim oci a ne jen alibisticky tvrdit, jaci jsou to hajzlove.
    hajzlove to jsou, ale politika usa a neustaleho tlaku, vygradovala ty hruzy co se tam deji do techto rozmeru...
    proto sem psal, ze to je akcelerovane z venci...

    jeste jednou upozornuji, ze velmi podobny nazor ma i byvaly australsky velvyslanec v nk, tedy clovek, ktery zna zdejsi realitu mnohem lepe a nikdo jej nemuze podezrivat z toho ze by mel rad komunisty... dalo by se rict, ze je v tomto velmi objektivni, protoze nestoji ani na strane bloku usa/jizni korea ani na strane nk....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam