• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAARQkonstrukce fikčních světů
    TMA
    TMA --- ---
    GAARQ: Běda, je nejspíš navždy ztracena a pohlcena digitálním zapomněním. Dal bych dohromady synopsi a možná částečně závěrečné dvě věty.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    JULIANNE: literatura, dobrý nápad na nástěnku :)
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Už jsem to před časem tweetovala, ale tady to najde lepší uplatnění: http://www.solstation.com/stars.htm
    Výborná pomůcka právě pro autory vesmírných sci-fi.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Zatím nejobtížnější mi v konstrukci světa Blíženců přišlo rozmístit vymyšlené planety k různým hvězdám tak, abych víceméně zachovala jejich načrtnutou technickou úroveň a vzájemné politické uspořádání. Pak je samozřejmě třeba každou planetu popsat tak, aby prostředí odpovídalo podmínkám u dané hvězdy. Dá se sice pohrát se vzdáleností, umístěním v "zóně života", počtem měsíců apod., ale člověk nesmí zanedbat spektrální typ hvězdy (např. jestli by se v jejím světle uchytily pozemské rostliny) a přítomnost již objevených horkých Jupiterů/vzdálenějších planet typu Jupiter/hnědých trpaslíků, případně prachoplynného disku jako u epsilon Eridani... Nemluvě o dvojhvězdách, i když těm se snažím vyhýbat (nejen proto, že by bylo obtížnější tam vytvořit věrohodnou planetu, ale i proto, že v takových soustavách je vznik života jednoduše mnohem nepravděpodobnější).
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    tenhle nápad pochází z adviku 2010, kde jsem byl na přednášce jana dvořáka o tvůrčím psaní a jím kladený důraz na fikční svět lahodil mému sluchu. a když jsem tak o tom přemýšlel, zjistil jsem, že krom pár návodů pro pány jeskyní tu není nic pro autory SF. čta české autory, jejich největší slabinou bývá právě vnitřní logika fikčních světů, proto by se jim možná taková dílna hodila. možná by to mohlo skončit i férovou sérií článků.

JULIANNE: ;) stejně, vzhledem k tématu si připadám jako ta postavička ze simpsonů: dobrý den, jmenuji se troy mcclure, možná si mě pamatujete z jedné povídky v ikárii, dvou ve fanzinu a jedné wiki, kterou stejně žádný mimoň ani nečte ;)

TMA: povídku runṛkṇ bych si rád přečetl.
    TMA
    TMA --- ---
    Zkoušel jsem různé principy konstrukce světa:

1) Zkonstruoval jsem jazyk inspirovaný sanskrtem a starou řečtinou. Bylo mí líto mít jazyk a nepoužít ho. A tak k jazyku vznikl malinkatý náčrtek světa a jedna nepublikovaná povídka (Jmenovala se podle hrdiny: Runṛkṇ; ta písmena s tečkou pod nimi jsou samohlásky r a n).

2) Pro jedno dobrodružství v DrD, kde jsem dělal pána jeskyně jsem vytvořil svět. Chyba byla nezačít jazykem, i když jinak svět fungoval docela obstojně.

3) Tlön, Uqbar, Orbis Tertius mne inspirovalo k napsání pár hesel, které by se vešly mezi díly Ottova slovníku naučného. Publikovatelné to an sich nebylo a nebude, ale jako svět to relativně fungovalo.

Literatura:
    Tolkien - A Secret Vice
    Eddings - Rivanský kodex
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Nemohu se pochlubit ani zlomkem z tak rozsáhlých zkušeností, jako jsou Gaarqovy, ale v zásadě se tvorbou fikčních světů zabývám téměř denně; v samostatně stojících sci-fi a fantasy povídkách sice není prostor pro rozvinutí celého světa, ale je důležité, aby to, co je vidět, působilo přirozeně, věrohodně a jako součást komplexního celku. Publikovala jsem zatím jeden román a deset povídek, na letošní rok se chystají další dvě povídky a na příští rok román (v tomto případě ovšem humoristická detektivka, nikoli SFFH) a nejméně čtyři povídky.

Co se týče komplexních světů sérií, momentálně pracuji na hard SF trilogii Blíženci, pro niž jsem vytvořila lidmi osídlenou část ramene Oriona o průměru přibližně čtyřiceti světelných let. Na požádání mohu poslat poznámky k románům. Samozřejmě budu vděčná za beta-readery, bude-li mít někdo zájem ;). Zatím mám cca desetinu prvního dílu, ale ráda bych byla s první verzí (téměř) hotova do začátku akademického roku.
    V hlavě pak nosím pár dalších SF světů a loni jsem se společně se čtyřmi dalšími autorkami podílela na tvorbě fantasy sbírky Tajná kniha Šerosvitu, o níž se zatím předpokládá, že vyjde v dubnu u Albatrosu.

Mé oblíbené fikční světy z četby jsou asi vesmír Alastaira Reynoldse, magická Anglie Susanny Clarkeové, samozřejmě Středozemě, poměrně hodně i Zeměplocha, Pullmanův svět Jeho šeré hmoty a z nostalgie nemohu nezmínit univerzium Hvězdných válek. Mimo série se mi pak líbí nápady Grega Egana, zbožňuji Nonstop od Aldisse a obdivuji Solaris a Nepřemožitelného od Lema. Samostatné romány či povídky sice nepředstavují rozsáhlé fikční světy, ale nedají se z jejich tvorby vyčleňovat; i u nich musí autor mít představu o celku a jasných pravidlech, která ve světě platí.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    tak asi začnu:
    1) pro své povídky jsem stvořil několik fikčních světů, k publikaci jsem dotlačil povídku z jednoho z nich. dalších pár povídek jako fan-fiction jsem se snažil začlenit tvůrčím způsobem do středozemě a "sapkózie", dvě byly publikovány ;)

zabývám se intenzivně konstrukcí světů a kultur mimo literaturu:
    1) jako arkánec pracuju už 32 let na jednom "reálném"
    2) v projektu ill bethisad jsem od roku 2002 zodpovědný za bémácké království a za našinu, spolupracuju na střední a severní evropě.
    3) jsem autorem asi 7 konstruovaných jazyků (dva velmi podrobně, dva středně a tři skicy) v návaznosti na konstruované kultury.

krom toho čtu (teoretická dílka o kontrafaktuální historii i beletrii, převážně fantastickou literaturu /míněno obecně, ne jen sci-fi nebo fantasy/ ) a mám za ženu humanitní plevu, která píše dizertaci na téma fikčních světů ;) tož tak
    TMA
    TMA --- ---
    Tak, protože se o mně píše na nástěnce, tak také pozdravím a přivítám.

A aby se to tu rozproudilo, tak zahřívací otázka:

Jaké máte kdo zkušenosti s konstrukcí fikčních světů?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    zdravím!

a vítám ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam