E2E4: To je samozřejmě chvályhodné, že ti něco takového vadí. Na rozdíl od tebe si nemyslím, že Unie jazyk bůhvíjak przní na základě nějakých ideologických pohnutek - i když samozřejmě nějaké epesní novotvary by se najít daly. Dokumenty Unie obvykle hovoří dost ošklivým úředním/právním/diplomatickým jazykem, ale s tím se asi nic dělat nedá - je to stejné v případě každé veřejné správy. Z mého pohledu jazyk podstatně víc likviduje komerční sféra - ať už interně (viz koroporátní newspeak), tak externě (média, reklamy apod.)
E2E4ITCHY: Tohle je ale třeba pro mne zásadní problém, co lze přičítat Unii (bruselským institucím) a co jednotlivým státům. Za co mohou hloupá úřední rozhodnutí a za co neschopné politické vedení. Chápu, že pro vás to často splývá, ale mně to prostě vadí. Protože je významný rozdíl mezi tím, co podle vás Unie ne/dělá, co by ne/měla dělat a co vůbec může dělat, tedy jaké pravomoci má. Když od boku vystřelíš, že si EU na ekonomickém poli počíná diletantsky, tak je to IMO nefér tvrzení - může Unie za řeckou krizi nebo bankovní problémy v Irsku? Rozhodně ne. Může za to euro? Svým dílem zřejmě ano. Počíná si Unie diletantsky při vytváření jednotného trhu (který rozhodně ženě evropskou ekonomiku dopředu? V daných mezích určitě ne. A takhle můžeš pokračovat donekonečna - potlačuje EU lidská práva? Rozhodně ne, naopak! Zakázala Unie žárovky? Bohužel ano...
ITCHY: Hm, loajalita je jedna věc, znalost oboru další. Prostě pořád mi připadá, že na té Unii je mnohem víc než jen to pomazánkové máslo a krize eura. A pokud si vedle sebe postavím Evropu v rámci EU a Evropu národních států, tak mám celkem jasno.