OJIRIO: Problem decentralizace me prijde stejny jako s liberalismem: je to cista teorie. Ted me ale nechapej spatne, obe mi prijdou jako genialni myslenky, s ktere bych rad videl aplikovany. V praxi je ale vidis aplikovany jen velmi sporadicky, pokud vubec kde, a to celosvetove. A to ma svuj duvod. Nad tim duvodem/duvody povazuju za klicove se zamyslet a zaroven to povazuju defakto za odpoved jako takovou.
Proto jsem psal, co mi prislo jako jisty (a hlavne realizovatelny) kompromis: ony "tvorici projekty". Chtel jsem tim rict, ze EU by mohla vyuzit oboje: decentralizovat (nebo minimalne nechat na narodnich statech) a zaroven spojit tam, kde je to vhodne (energeticka politika, bezpecnost, justice, policie, spolecny trh..). Jistou centralizaci (diky odstavci 1) nikdy neodbouras a defakto v soucasnosti ani v historii nenajdes poradny priklad, kdy to dlouhodobe slo. Prikladu opacnych najdes ale nespoctecne..
Asi s tebou souhlasim, ze krok smerem k "overenemu" modelu zastupitelske demokracie bylo pro EU predcasne a mozna nevhodne. Presto vsechno chapu, ze tim chteli odpovedet na kritiku sve vlastni legitimity. Zpetne hodnoceno, tezko rict, zda to bylo idealni. Nikomu to nenutim, ale zpetne si rikam, ze EU mela zustat u Evropske Komise - a nic dalsiho. Legitimita nelegitimita.