• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    já vím, je to Matějka :) ale...
    Otevřený dopis základní škole ve věci EU: Přestaňte dětem vymývat mozky | František Matějka
    http://www.frantisekmatejka.cz/...ny-dopis-zakladni-skole-ve-veci-eu-prestante-synovi-vymyvat-mozek/
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Proc ne treba do Italie ? Pak jim staci soupnout par eur a poslat je do toho nemecka. Nebo by je mohli Francouzi posilat letadlem do Rumunska :)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Jo, já číst umím. Taky tam píšou, že osmdesátimilionové Německo jich možná přijme až 10 tisíc. Ty tři miliony půjdou zřejmě do Lucemburska, ne?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: UNHCR hledá u evropských vlád možnosti pomoci 1,6 milionu Syřanů, kteří opustili svou zemi kvůli občanské válce. OSN očekává, že do konce letošního roku se jejich počet vyšplhá na 3,45 milionu.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Kde se ze zprávy "UNHCR jedná s Německem o umístění až 10 tisíc syrských uprchlíků" vzalo tvoje "mohu se těšit na 3,4 milionu nových Evropanů" v auditku týkajícím se Evropské unie, to mi hlava nebere...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Jsem rad ze se mohu tesit na az 3,4 milion novy evropanu, slava !

UNHCR chce v Německu umístit tisíce syrských uprchlíků. Jedná i s dalšími vládami v Evropě | zpravy.ihned.cz - Svět
    http://zpravy.ihned.cz/...mecku-umistit-tisice-syrskych-uprchliku-jedna-i-s-dalsimi-vladami-v-evrope
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    no neee, preci jenom nekdo do EU neche, to je zazrak :)

Poprvé v historii EU! Island utnul rozhovory o vstupu | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/poprve-v-historii-eu-island-utnul-rozhovory-o-vstupu/
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    V Recku vse pri starem, svet se jim omluvil tak proc nekam spechat, ne ?

Řecko asi nesplní letošní plán privatizace. Prodej plynárenské skupiny DEPA prý zkrachoval - Patria.cz
    http://www.patria.cz/...letosni-plan-privatizace-prodej-plynarenske-skupiny-depa-pry-zkrachoval.html
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    E2E4: ha ha hlavne ze francie bude za par let na hunte, to je vtipalek
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: i jsou pekny titulky k tomuhle a souvisejicim clankum:

France's Hollande: Euro crisis over

German economic growth forecasts cut
    French jobless rate climbs again

Trochu mi to pripomina zvyseni pridelu cokolady v 1984 (pro eurooptimisty, kteri 1984 necetli: fskutecnosti snizeni, prezentovane v mediich jako zvyseni)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Ale jinak je v eu vsechno v nejlepsim poradku..

http://m.bbc.co.uk/news/business-22832471
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ANARCHY: No ale ono to jinak neslo - nikdo by elektrinu solarne nevyrabel, pokud by mu za ni nekdo nenabidl 3-4 -nasobnou cenu (a to jeste jen v okamzik kdy sviti slunce). Je ale nesmysl hledat problem v tom, jestli ta cena mela bejt 3 nebo 4 nasobna..
    Stejny problem se solarni energii jako u nas meli v uk, spanelsku a nemecku, predpokladam ze v ostatnich zemich to bude stejne..

No a eu tomu nasadila korunu, po dotacich energie ze solarnich panelu nekolikanasobkem, jejichz ucelem mel byt zlevneni solarnich panelu zavadi cla na solarni panely, protoze jsou moc levne a dotovane? Wtf.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    XCHAOS: Ale? A co treba dotace ve Spanelsku, ktere zpusobily ty bizarni pribehy s tim, ze se zjistilo, ze nektere solarni farmy dodavaji vic elektriny, nez kdyby na ne svitilo slunce jako v poledne vic nez 24 hodin denne, a po jejichz prosetreni zjistili, ze se jim vyplati si poridit velke diesel agregaty a energii z nich prodavat jako solarni?
    To mi prijde jako dostatecny dukaz toho, ze ty dotace byly nastaveny ... rekneme ... hodne nezodpovedne, az si clovek skoro zacne myslet, ze to nebylo omylem...

News - Spanish nighttime solar energy fraud ‘unlikely in UK’ - The Ecologist
    http://www.theecologist.org/...nd_up/465409/spanish_nighttime_solar_energy_fraud_unlikely_in_uk.html
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    XCHAOS: cetl jsem si ten odkaz co postoval banshee a tam je dumping vysvetlen - jedna se o prodej zbozi do evropy za takove ceny, za ktere se neda nakoupit ani v samotne cine. Jestli tomu tak je v pripade solarnich panelu a jestli je antidumpingove clo opravnene jsem ale uz nezkoumal.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Brusel se chystá zbavit Londýn kontroly nad klíčovou sazbou LIBOR | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/...60025390-brusel-se-chysta-zbavit-londyn-kontroly-nad-klicovou-sazbou-libor

dalsi krok k centralne rizene ekonomice, to nas ceka pekna budoucnost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRAVIX: tohle možná dodnes platí o těch křemíkových plátcích/článcích (tam to asi jinak být nemůže). ty dnes ale představují jen menší část ceny panelu - největší část ceny dnes představuje lidská práce - jednak při osazování křemíkových článků do panelu, jednak při montáži panelů na pole.

co přesně je dumping a co ne se fakt blbě rozhoduje, když je cena elektřiny i lidské práce v EU i v Číně naprosto jiná. proč je ok dovést smartphone, vyrobený pomocí stejné levné elektřiny z uhlí a není ok dovést FV panel? protože dotace do OZE byly od začátku nastavené jako skryté pobídky domácím výrobcům, a nebylo to myšlené tak, že se Čína chytí tak levně? (já mluvil o budoucích levných čínských panelech už asi před pěti lety, když to byla ještě dost chiméra... dalo se to čekat)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    XCHAOS: Je to paradox, ale většinu ceny FV panelů prý představuje elektřina (křemík je sice levný, ale pokud vím, tak se musí nějak pomalua dlouho tavit. Ona totiž jejich výroba je hrozně energetiky náročná, takže se vyplatí jen v Číně, která má levné uhelné elektrárny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTAVA: tak zajímavé je, že zavedení cla prolobovala Francie, která jako skoro jediná země z EU sází na jadernou energii, a fotovoltaika se jí tedy až tak moc do krámu nehodí.

co když tu vůbec nejde o dotace a jejich zneužití (BTW nikde jinde v EU nebyly ty dotace nastavené tak praštěně jako u nás - většinou je pouze v menší míře dotován výkup z panelů na střechách objektů) - ale o to, že příliš nízké ceny panelů by mohly občanům EU umožnit rentabilní budování ostrovních systémů?

já sám jsem si nedávno koupil 2 nové 80W jen za zlomek ceny, které by stály jen před několika lety. elektřině z generátorů to začíná konkurovat už velmi slušně... sice v Evropě jsou ostrovní systémy vzácnostní, ale díky levným FV panelům by jich mohlo zase začít přibývat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: FV bez dotací se nevyplácela pouze pokud šlo o její zpětný odběr do centralizovaných rozvodných sítí. "parity grid" se počítá při srovnání s maloobchodní cenou - tedy včetně nákladů na distribuci - a je logické, že je dosahována hlavně v odlehejších, řídce zaliděných oblastech, dále od centralizovanch zdrojů...

zapomínáš na jednu věci: dotace do masivních FV instalací vyhnaly tržní ceny panelů, a těžko se odhaduje, kde by ty ceny byly bez té uměle navýšené poptávky. většinu ceny FV panelu dnes představuje lidská práce, ne křemík.

poptávka po FV panelech by tak jako tak existovala i bez dotací, a to zejména ze strany ostrovních systémů - a to často doslova, je nemysl na tropických ostrovech vyrábět elektřinu pomocí diselgenerátorů... dotace možná přispěly k tomu, že vyplatilo investovat spíše do masivní velkovýroby,než do dalších inovací, těžko říct.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: Zase: vykupni ceny zelene elektriny byly uplne ujete - nekolikanasobek beznych. A stale neni fotovoltaika konkurenceschopna - jakkoliv se chvastaji ze uz nekde jsou na cenach stejnych jako ze site, zapominaji dodat ze jen ve chvili, kdy tu energii nikdo nepotrebuje..

Kdyby to tak bylo, ze dotace na fotvoltaiku kdekoliv na svete pomohly, tak se vyplati komercne vyrabet elektrinu fotovoltaicky bez dotaci. To se veru nestalo. Obdobne s vetrniky - skoncily dotace a je 0 novych vetrnych elektraren.
    "dotace zpusobi zlevneni na konkurenceschopnou uroven" je neco, co jeste nikdy v praxi nezafungovalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam