ITCHY: hmm, teorie minimálního státu, který nebude zasahovat do ekonomiky... samozřejmě. jenže fakticky: lidi od státu reálně očekávají spoustu věcí... a těch, kdo opravdu chtějí minimální stát, je nakonec relativně minimum... pravicové strany jim to naslibují, ale pak jen přidělí veřejné zakázky svým kámošům a vše jde při starém.
reálně jde spíš o spor, zda je efektivitu vynaložení veřejných peněz schopna hlídat spíš EU-byrokracie, nebo národní byrokracie. já nejsem žádný bezvýhradný fanoušek EU-byrokracie, ale samozřejmě jsem vyrůstal v prostředí, kdy se o tom či onom říkalo, že to stejně nemůžeme změnit a jsme vázáni mezinárodními dohodami, apod. - to mi moc jako "národní suverenita" nepřišlo. a současně, když budu chtít něco opravdu změnit, tak je jasné, že v tomto najdu spojence u občanů ostatních členských zemí EU, které to vidí podobně.
takže spíš bych to viděl tak, že nejsem "eurofobní": úroveň národního státu není žádnou zárukou ničeho (ani toho, že to bude tvůj vysněný minimální nepřerozdělující stát, což je ale do jisté míry taky jen mýtus a je otázka, jestli občané něco takového poptávají ... nepochybuju, že to poptáváš ty, ale při snaze vysvětlit neprivilegovaným občanům, že by to měli chtít poptávat taky, nakonec v nějakém bodě dojdeš až na tenký led demagogické argumentace...)