• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: aby nedošlo k omylu. Já nejsem nějakým zastáncem EU (ale ani haterem). Snažím se vyvozovat závěry z aktuální situace tak jak ji vidím.

EU v současnosti vnímám jako raněný zvíře, který utrpělo tvrdý rány:
    - krach řecka
    - migrační krize
    - Brexit

Myslím, že nebude lehký jak z toho ven...

TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    E2E4: přesně tak! Ale EU teď musí začít bojovat o svou holou existenci a to velmi tvrdě a okamžitě! Všem státům musí být jasné že pokud vystoupí bude to pro ně nevýhodné (i za cenu aktuální nevýhodnosti pro samotnou EU). Musí se rozjet kampaně v členských zemích - vyzdvihovat výhody a bagatelizovat nevýhody členství. Semknout se a ukázat vůli postupovat společně. Problémy vidím:

1) EU je moc byrokratická a "neakční". Než se dostane k nějakým efektivním činům bude pozdě (imho)
    2) otázka je jak moc velký je zájem na úrovni národních států o záchranu EU. Ta nálada napříč Evropou teď imho není moc eurooptimistická a na to co jsem psal potřebuješ podporu voličů a nadšení...Máme ho dostatek?

SAMOUT: viz výše
    CROME
    CROME --- ---
    E2E4: v soucastne situaci, ne neni
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TEKKIT: Ano, to jsem tu presne psal - na druhou stranu se tim bude eu strilet do paty (co nejuzsi partnerstvi s uk je vyhodne pro obe strany)..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    TEKKIT: IMHO další státy budou pořádat referenda i bez toho, pokud teda korespondenčně nebudou vyhrávat volby ty "správný" strany.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    E2E4: imho pokud by se Británii podařilo vyjednalt podmínky spolupráce s EU "jakoby byla členem EU" ale přitom se nebude muset podílet na věcech v EU se kterými nesouhlasí.. , tak by to vedlo k faktickýmu rozpadu EU - protože proč by tam potom zůstavaly další státy...
    EU bude muset k Británii zaujmout poněkud chladnější postoj, protože ve hře bude její přežití jako celku...
    CROME
    CROME --- ---
    E2E4: zkus si o tom treba neco precist, materialu je az dost
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    E2E4: Byla malá přísnost, málo se stavělo do latě, málo se integrovalo a převáděly pravomoce do centra, málo se hrozilo jak strašně se jim pomstíme když odejdou (i když snaha teda byla), referenda se měla dávno zakázat v celý unii ( je to takovej zoufalej pokus o opravu demokracie a ta je zde bez vady) trochu inspirace z minulosti to chtělo.

Ne vážně vzato, nezmákl se základní fakt, že nějaký vyhrožování funguje jen na některý země (třeba na nás, už teď víme z médií, že ten brexit nás skoro zabije), ale na brity nějak nee.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MANFRED: E? Nak nerozumim - ze se dupalo moc , ze to uk vyplasilo, je snad jasny. Nebo ze mela eu vic strasit? Proc by to bylo melo pomoci brexitu zabranit?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    E2E4: Spíš "nemělo se víc dupat" ?
    Tak zas aspoň Putin už je dost vohranej, tak teď budou nést část viny za vše špatné britové. Třeba dneska to vedro, to určitě tim referendem..a teda taky samozřejmě Putinem.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jo a zajimalo by me kdy zacne hra "kdo za to muze". Napriklad, nemely byt ustupky EU vuci UK vetsi?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Dotaz na zdejší znalce: angličtina bude dále úředním jazykem v EU kvůli Maltě..?

Jak se v případě dalšího grexitu budou na euroskupině domlouvat, když už takhle byl řecký ministr financí jediný kdo uměl plynně anglicky? :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CROME: No říkal jsi že brexiťáci chtějí jiné podmínky než Norsko. Tak řekni jaké jsou brexiťácké a jaké norské popř. švýcarské, nějak nevím co chce kdo.

Tak či tak, EU se dohodne s UK na pareto-optimálním řešení, které bude přínosné pro obě strany. UK se nebude muset podílet na věcech v EU se kterými nesouhlasí.. Nějaký výkyvy na burzách jsou nepodstatné, jak dnes UK jako že ztratila miliardy liber přes noc, tak už jich od rána zase 3/4 získala zpět (FTSE je na -2.5% od včera, ráno ~ -10%).

Neviděl bych tohle nutně samo o sobě pesimisticky, ale otázka je, jaký bude fallout té nejistoty - rozpad UK, další exity, další rozklady, pokles důvěry v EU a euro..
    CROME
    CROME --- ---
    E2E4: volny pohyb zbozi a pracovnich sil /to je nejvetsi no no
    Plneni vsech norem potrebnych pro prodej zbozi v EU, odvody do spolecne pokladny atd.atd.
    Prakticky to znamena, ze by se nic nezmenilo jen by Britanie nemohla mluvit absolutne do niceho.
    Svycarsko je Svycarsko, s Britanii nema nic spolecneho.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CROME: řádově podobné. a rozveď to s těmi podmínkami?
    CROME
    CROME --- ---
    E2E4: ne nebudou v podobne pozici,proti podminkam jako ma Norsko jsou brexit fans rozhodne proti
    E2E4
    E2E4 --- ---
    No ale berme to optimisticky - az horke hlavy vychladnou, vztahy eu a uk budou zalozeny na tom, co obe strany doopravdy chteji. uk bude v podobne pozici jako norsko a svycarsko, zadny konec sveta.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JONAS3: No hlavne si ted uz nemusej delat starosti, ze kdyz odejdou z uk nebudou v eu. :)
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    XCHAOS: Tesat do kamene.
    Pár postřehů a mých názorů:
    1) Nejsem odpůrce EU jako takové, jsem odpůrce EU v současné podobě! Tedy pouze hospodářská spolupráce, ne integrace a další politické stmelování (ve zkratce).
    2) Výsledek v Severním Irsku a Skotsku:
    - Severní Irsko nyní uvažuje o sjednocení s Irskem.... No, kdo by to byl řekl před 20 lety, že někdo by tohle mohl chtít :)
    - Skotsko Tenhle výsledek velice nahrál příznivcům odtržení od monarchie. Požadují opakování referenda. Skoro se mi chce divoce spekulovat, že těch z 62% hlasujících pro setrvání byla i část pro odtržení, ale odtržení od UK má pro ně větší prioritu, tak hlasovali pro setrvání v EU s tím, že doufali, že celkově to takto dopadne a mohou tedy požadovat nové referendum.
    Opakuji, divoce spekuluji, ale mám takový pocit. Ve Skotsku jsem nějaký čas trávil, mám tam i spolužáky, co tam nyní bydlí a pracují, a nikdy jsem nenabyl dojmu, že by skoti nějak extra EU milovali.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: No to pak ale neni konsensus, kdyz je to vynuceny, to je diktat. EU je cargo kult konsenzu. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam