• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    XCHAOS: Druhou Barrosovu komisi (2009-2014) EP rozhodně volil. Jenom tehdy ještě neměl pochybnou snahu stavět nějaké superkandidáty na předsedu Komise sám. On má EP vůbec nenasytnou potřebu urvat moc, kde se dá...

Ještě k tomu, co jsi tady psal předtím: jediný orgán, který může EU nějak změnit, je Evropská rada. Nebo ještě spíš mezivládní konference členských států. Komise nic měnit nemůže, ta jen plní mandát daný zakládacími smlouvami.

Podobně, co se týče legislativy, má sice Komise monopol na zákonodárnou iniciativu, ale pořád jede v mantinelech toho, co je pro členské státy žádoucí a přijatelné. Dokud byly členské státy šťastné z hromady nových regulací, dostaly je. V okamžiku, kdy členské státy chtěly zatáhnout za brzdu, jede Komise na Timmermansově iniciativě Better Regulation a nových návrhů je poskrovnu. Nemluvě o době předbrexitové, kdy se legislativní proces skoro zastavil, aby britský bulvár nikdo nekrmil...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOONER: tak zrovna toho Barrose, který všechny akorát naštval a teď ještě na starý kolena provokuje s poradenstvím pro Goldman-Sachs (a tedy nejspíš v neprospěch občanů EU -jak jinak), rozhodně žádný EP ještě nevolil...

paradoxně, větší pravomoce EP umožnila až Lisabonská smlouva... takže všichni, co pro ní zuřivě bojovali, ve skutečně jen prodlužovali období fungování předchozí nedemokratické fáze EK, ze které stihlo vzejít nejvíc těch blbostí.
    GOONER
    GOONER --- ---
    XCHAOS: ehm... není to právě europarlament, kdo volí předsedu Komise a schvaluje komisaře? Dokud bude v EP vládnout pevnou rukou klika lidovců se socanama podpořená "liberály", bude to furt stejný.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Evropský parlament nemá právo předkládat novou legislativu. Ergo nemůže vytvořit hodně jinou EU
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SAMOUT: já jsem ke zbraním takový neutrální, ale tohle nasralo hodně lidí

SAMOUT: Evropský Parlament má šanci vytvořit hodně jinou EU, než samotná papalášská Evropská Komise. Bohužel, kdo nás tam mohl učit tradici parlamentní demokracie, to byli právě ti Britové. Viz výše. Škoda, no.
    COOK
    COOK --- ---
    Co si myslíte o tomhle? Komise navrhuje sjednotit azylovou politiku. Chápu to správně, že by se v zásadě mělo 1) sjednotit a zrychlit vyřizování žádostí o azyl ve všech zemích, 2) mnohem více zamítat a vyhošťovat žadatele, kteří o své situaci lžou nebo přicházejí z "bezpečných zemí", 3) podmínit azyl setrváním žadatele na určeném místě v určené zemi, 4) zrychlit přístup azylantů na pracovní trh, 5) podmínit čerpání sociálních dávek účastí na integračních programech?

European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Reforming the Common European Asylum System: Frequently asked questions
    http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2436_en.htm
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Ex-European Commission head Barroso under fire over Goldman Sachs job - BBC News
    http://www.bbc.com/news/world-europe-36787931
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    SAMOUT: Svatá prostoto...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    XCHAOS: Na druhou stranu, je VELMI naivni domnivat se, ze EP neco zmuze. Vetsina poslancu jde na ruku ultralevicovym fanatikum z EK. Asi neschudnejsi cesta do budoucna je, ze staty EU proste zacnou narizeni EU zcela ignorovat, a EK postupne zcela ztrati na vyznamu a vlivu.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    XCHAOS: Jj, je dobre, ze aspon nekomu to prijde uchylny. EU se snazi timto navrhem zaradit po bok velikanu historie, kteri tez omezovali strelne zbrane mezi prostym lidem. Lenin, Stalin, Hitler, Gottwald, Mao...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Řešení nesmyslů evropské komise? Evropský parlament. (Když se do něj teda necháte zvolit s jinými cíly, než jen s požadavkem vystoupení z EU a něco v něm děláte)
    Výbor europarlamentu chce změny ve směrnici o střelných zbraních – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...9145-vybor-europarlamentu-chce-zmeny-ve-smernici-o-strelnych-zbranich.html
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    Jedno takové moc hezké podobenství .. ;-)

"Dobrý den, jede tenhle autobus do Bostonu?"
    "Nemohu vám odpovědět, dokud nenastoupíte, tohle je linkový autobus a já jako řidič se nemohu vybavovat s lidmi na peróně."
    "No jasně, ale já se ptám jenom, jestli jedete do Bostonu, teprve podle toho co mi odpovíte, tak nastoupím."
    "Chápu, ale to není moje práce, buď si nastupte, nebo nepřekážejte ostatním cestujícím."
    "Dobře," muž vstupuje do vozu, "podívejte už stojím uvnitř, můžete mi odpovědět jestli jedete do Bostonu?"
    Řidič zavírá dveře řidičské kabiny a hned na to i všechny dveře autobusu.
    "Počkejte! Ještě jste mi neodpověděl!!
    Řidič ukazuje na tabulku s nápisem NEBAVTE SE ZA JÍZDY S ŘIDIČEM.
    "Ještě přece nejedeme! Řeknete mi jestli jedete do Bostonu?"
    Řidič mlčí, autobus se rozjíždí.
    Muž bouchá na sklo za řidičovými zády, ale řidič nereaguje.
    "Lidi, jede tenhle autobus do Bostonu?" křičí muž s vyděšeným výrazem na ostatní cestující.
    Několik lidí jej ujišťujem že tento autobus skutečně jede do Bostonu, ale na druhém konci kdosi vyjekne zděšením: "Cože do Bostonu? To NÉ!"
    Drobná postavička se začíná probojovávat ke kabině řidiče.
    "Tudy se ale přece nejede do Bostonu..." odtuší stařík u okénka.
    Cestující zachvacuje panika, ti kteří jsou nejblíže kabince řidiče na ni buší, další křičí "Zastavte!" a ještě další mačkají tlačítka zvonků.
    Řidič klidně bere do ruky mikrofon a odříkává:"Prosíme cestující, aby zaujali svá místa. Ujišťujeme vás, že není třeba zastavovat. Jedeme podle plánu a první zastávka je naplánovaná za 3 a půl hodiny."
    "Tři a půl hodiny!" Zařve kdosi a dveře řidičovy kabiny konečně povolí. Množství rukou se chopí řidiče a vytáhne jej z křesla.
    Autobus sjíždí za silnice do pole, chvíli vyorává mocnými záběry kol nedozrálou řepu až se nakonec úplně zastaví. Lidé vybíhají ven, padají na kolena do bláta a vydechují s pocitem neskutečné úlevy.
    Bahnité postavy se pak šouravým krokem vzdalují směrem k spíše tušenému obrysu města na obzoru.
    Na schůdkách autobusu zůstává sedět jediná postava.
    Asi za dvě hodiny kolem projíždí jiný autobus. Jeho řidič z něj vystoupí, zamkne lidi uvnitř a jde se podívat, co se stalo. Vidí zabláceného řidiče. Soucitně mu nabídne cigaretu.
    "Cestující?"
    Zablácený řidič přikývne.
    "Je to zvěř, tohle udělají vždycky, když se dostanou k řízení. Nechal jsem si kabinu vyztužit ocelovými pruty, k mému volantu se hned tak nedostanou." Chlubí se řidič vzdálenějšího autobusu.
    Nemůže vidět, že mezitím jeho cestující rozbíjejí podpatky dámských bot okna a prchají na opačnou stranu.

Enzmannova archa: Pozor elita!
    http://enzmannovaarcha.blogspot.cz/2016/07/pozor-elita.html
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    SAMOUT: bože můj už i tady se sluníčkaří,to nám to tu dost upadlo koukám....
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    R3S3T: Njn, to se to leze do análu, když člověk nemá páteř...
    R3S3T
    R3S3T --- ---
    Sobotka mě zapřísahal, abych určitě zůstal ve funkci, tvrdí Juncker
    http://zpravy.e15.cz/...ka/sobotka-me-zaprisahal-abych-urcite-zustal-ve-funkci-tvrdi-juncker-1307067

takhle se lizou ritni otvory
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SAMOUT: Ne ne. To globální oteplování bylo postaveno podle zpochybňování holokaustu. Když zpochybňuješ jsi lump. Zpochybňovat se nesmí.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ERGOSUM: To těžko, bo to by pak museli zavřít drtivou většinou členů EP i EK, o úřednících nemluvě. Ti lžou o globálním oteplování dnes a denně.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MANFRED: Ale napadlo. Bylo to tu v souvislosti s globálním oteplováním a lidmi jako jeho příčinou. Teď si nejsem jist, zda to nakonec potichu neprotlačili.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANCHEZ: Jsem zvědavej, kdy taky zkusíme v unii nějakej zákon jako v Kalifornii, kterej by "umožnil stíhat každého, kdo „klamal či mátl veřejnost ohledně nebezpečí změny klimatu“" :-) Je mi divný, že to ještě nepadlo, skvěle by to sem zapadlo.
    USA: Kalifornský zákon proti klimatickému rouhání - Neviditelný pes
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/...matickemu-rouhani-fsi-/p_klima.aspx?c=A160609_160621_p_klima_wag
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    BREXIT: Vítězství pro klimaskeptiky i pro vědu - Neviditelný pes
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/...eptiky-i-pro-vedu-fld-/p_klima.aspx?c=A160706_162337_p_klima_wag
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    R3S3T: Také bych to zjednodušil.A, A+, A++, A+++, jsou nově A. Zbytek zůstává a kdo chce podrobnější informace, ať čte čísla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam