• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    JIMIQ: to tak nějak dělají všichni pro-EU politici. Eu je živoucí, měnící se útvar.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JIMIQ: nikdy nikdo nikde netvrdil že EU je dokonalá
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Odmitani jakykoliv kritiky eu nezbytne povede k jejimu konci. Co takhle objektivne rict “ano, eu neni dokonala, pojdme ji zlepsit”?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    jo takže regulace konviček a vysavačů, jak se dalo čekat, ještě tam chybi banány a utopenci, aby byl tenhle výkřik kompletní :D

smarja já se snad začnu modlit at se nikdy nenajde dostatek lidí ktery jsou kvůli potřebě jasnyho nepřítele schopný všem posrat život od hlavy k pate
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DOBYTEK: " to je tezko pulka Evropanu, kterych je pul miliardy. " Ne nebudu ti hledat v jakém poměru to prošlo ve členských státech. Pokud se to nepamatuješ, hledej. Jde o veřejné údaje.
    Pokud chceš vědět, co mi konkrétně vadí a chceš o tom jen tlachat, mám lepší práci.
    "EU vznikla jako pojistka proti valce a hladomoru v Evrope,"
    I kdyby to byla pravda, tak k tomu nebyl Lisabon nezbytný.

ADAMIRA: Myslíš příklady jak kvůli EU nestojí čistička nebo spalovna? Nebo regulace konvic a vysavačů? Není jich už dost beze mě?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ERGOSUM: Ja vim, ze tady krmim trola, ale Lisabon neprosel prvnim referendem v Irsku (druhym uz jo), to je tezko pulka Evropanu, kterych je pul miliardy.
    To s tim zivotnim prostredim si asi pletes s necim jinym, a tomu zbytku uplne nerozumim, kdo co dela spatne a coze s tim mam delat ja? Budes to muset trochu vysvetlit, kdyz chces diskutovat, a ne jen kricet.

Co se stava z EU je otazka, EU vznikla jako pojistka proti valce a hladomoru v Evrope, ucel se mi zda plni slusne.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ERGOSUM: takže 0 konkrétních příkladů jako vždy - myslel jsem si to :))
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DOBYTEK: BTW
    no jestli nejsem sám kdo to říká, má to spíš větší váhu
    nejsem proti EU. Jsem proti tomu, co se z ní stává. Takže za mě REFORMOVAT.
    Nazvat to výkřikem "ktery nema hlavu ani patu." chce spoustu argumentů které to potvrzují. Sem s nimi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DOBYTEK: Co tobě konkrétně na Lisabonu vyhovuje?
    Já bych mohl začít pochybným průběhem schvalování, téměř 50% evropanů proti a výrokem propagátora Lisabonu že "Na té smlouvě každému něco vadí, nikomu zcela nevyhovuje a proto je dobrá.", programem na ochlazování země, který v důsledku znamená zhoršení životního prostředí, nesmyslně nastavené emisní limity, které v důsledku znamenají větší náklady v lidech, energii i materiálu a zhoršují konkurenceschopnost.
    Pokud s tím chceš skutečně něco dělat, můžeš začít. Vždyť sám víš, že to dělají špatně.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ERGOSUM: Konkretne, bud tak laskav, tohle je takovy univerzalni proti-EU vykrik, ktery nema hlavu ani patu. Stezoval sis na Lisabon, zajima me, co ti na nem vadi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DOBYTEK: Evropská Unie měla být servisní organizací, která by lépe umožňovala uskutečňovat evropské projekty, lépe společně hájit zájmy na kterých se země shodnou, Prostě státům pomáhat.

Místo toho se stala molochem, který chce státy řídit, komplikuje místní projekty, počíná si jak podvodný prodejce zkřížený s exekutorem, ignoruje rozdílné zájmy, možnosti a potřeby států a regionů.

Nám se například po vyhraném hlasování vyplatilo přijít s návrhem najít lepší řešení na kterém bude lepší shoda a nakonec jsme takové řešení našli. Lepší než předešlá. Pokud něco takového dokáže jedna větší organizace a nedokáží to v Bruseli, tak věru přes své platy nepracují dobře.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ERGOSUM: Aha, takze jako obvykle, ani jeden konkretni priklad, jenom obecne blaboly.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ADAMIRA: Ono jde hlavně o to, že.
    a) většinou přinášejí nějakou škodu, nebo dodatečná rizika
    b) problém neřeší, nebo ho řeší špatně na úkor lepších řešení.
    c) Nikomu nepřinesou prospěch.
    d) pokud je to dobré netřeba to protlačovat silou

Tudíž vůbec neměly vzniknout. Pokud to bylo řešení vhodné pro jiné prostředí, mohlo být uplatněno tam.

Na myšlence, že je dobré dát si ráno na nástupu facku, protože mě pak nekopou do hlavy je něco úchylného.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ERGOSUM: Bud trochu konkretni, co ti vadi na Lisabonske smlouve? Ze se nakonec ustoupilo od ustavni retoriky? Ze nesla dost daleko ve federalizaci? Ze nezduraznila vic roli EP? Jako jo, ale proste tehdy nebyla vule tu ustavu protlacit, i tak to byl pokrok.
    Nezbyva, nez se z tech aktualnich prusvihu poucit, nez se dokazeme pohnout dal, byt to muze byt za vysokou cenu.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ERGOSUM: A který že ty "vnuceý věci" stavíš na roveň ztrát miliard pro ekonomiku?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    A pro pobaveni:
    Nigel Farage: two of my children have German passports | Politics | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../nigel-farage-admits-his-children-hold-german-as-well-as-uk-passports
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    OTAZKAKONCE: VB se bude dařit stejně bez ohledu na mé čekání.
    " není špatné se zamyslet nad tím proč to tak je a jak by se to dalo napravit."
    Tak proč neslyším "Pojďme se dohodnout, co vám vadí a co by vám vyhovovalo."? A když někdo hlasuje proti, tak asi souhlasit nebude. A že věcí které nám byly vnuceny je dost.

Když už konzumní logika
    funguje-beru / nefunguje-reklamuji, stále nefunguje-znovu reklamuji, stále nefunguje, nebo není odezva-odstupuji od smlouvy.
    Vzít zmetek a držet hubu nepovažuji za správný přístup.

Evropskou Unii považuji za dobrý projekt. U Lisabonské smlouvy si nejsem jist zda šlo o neschopnost a hloupost nebo o podraz.
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    EU není manželství, EU je projekt jak zabezpečit mír, prosperitu a hlas pro Evropu. Stavět na základě toho co máme společné, nikoliv to co nás dělí. Zklidnit nacionalistické vášně, které v posledních cca. 1500 letech Evropu spolehlivě periodicky decimovaly. Buďto to zvládneme a vytvoříme celek schopný konkurovat Číně, Rusku, USA a nebo prostě ne. Píše se rok 2018, ne rok 1820, nemáme civilizační náskok ani žádnou jinou výhodu.
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    ERGOSUM: já myslím, že když chvilku počkáš, vydržíš ten diktát, tak uvidíš v přímém přenosu jak se bude dařit VB.

Abych rozvinul tvou metaforu manželství: když je vztah neuspokojivý, není špatné se zamyslet nad tím proč to tak je a jak by se to dalo napravit. Také ve většině případů není chyba jen na jedné straně, nýbrž na obou. Konzumní logika funguje-beru/nefunguje-vyhodím je plýtvání časem i hmotou.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Mě to připomíná tři fáze manželství.
    1) Spolu nám bude dobře. Budeme se podporovat a bude nám krásně.
    2) No není to takové. A partner se také nechová dobře. Vlastně to byla chyba.
    3) To už se nedá vydržet. Ale rozvod by mě zničil.

Podle politiků a jejich veřejných prohlášení jsme ve fázi 3. Slyším jen že vztah je neuspokojivý, ale pokud se ho někdo pokusí ukončit, dopadne mnohem hůř.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SCHWEPZ: Makroekonomicky pohled je jedna vec, druha je pak distribuce lidi s vyssi kvalifikaci, nebo delajici prace s vyssi pridanou hodnotou. Ten predpoklad ze rada z nich odejde z UK do EU je velmi pravdepodobny. Myslim ze na to UK doplati zejmena celospolecensky, nejen v tech mld liber.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    https://www.theguardian.com/...apr/18/each-brexit-scenario-will-leave-britain-worse-off-study-finds+

Studie profesora Jonathana Portese pro thinktank Global Future dospěla k názoru, že i "individuální" dohoda mezi EU a Británií, specificky "zaměřená" na britské potřeby, bude znamenat, že britská ekonomika přijde o 40 miliard liber (1160 miliard Kč) ročně. Pokud by Británie vypadla z EU bez jakékoliv dohody, stálo by to její ekonomiku 81 miliard liber (2349 miliard Kč) ročně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam