COOK: Začnu těmi miliony malých tvůrců. Ty se zeptáš, kde je problém. Já za odpověď nedostanu nic. Stejně jako většina jiných v ostatních případech. Dám vyhledávací dotaz, abych si ověřil správnost toho co píšu, ale z vyhledaných zdrojů nepoznám, který se věci týká a který ne. Mám tedy na vybranou, vykašlat se na to, nebo klikat na něco zcela nesouvisejícího. Zaplatím tedy reklamou za něco, co vůbec nechci a neklikl bych tam. Navíc cokoliv napíšu bude muset nyx prověřovat, zda jsem neporušil něčí autorské právo. A může to být i moje dílo, které použiji někde jinde jako odpověď někomu jinému. Navíc problém s citacemi. To vše stojí peníze, které lze vynaložit účelněji.
Pokud mohu odhadnout chování Googlu, přestane indexovat (nebo poskytovat výsledky) domén v EU dokud neuzavřou smlouvy pro Google ještě výhodnější. Navíc nezapomeň, že část těch reklam za které dostávají zpravodajské servery zaplaceno je od Googlu. Schválně hádej co je pro Google výhodnější.
a) Dohadovat se s každým .cz serverem kolik chce dostat za zobrazení odkazu. a něco jim platit.
b) Programovat UI aby vyhovovala UB (mnohdy protichůdným) požadavkům evropských úředníků a autorských svazů.
c) Zaříznout doménu .cz
Servery by měly podle směrnice zodpovídat, co tam který trol napíše / přepošle / uloží a aktivně to samy hlídat.
Shrnuto: Těm co články píší to přinese jen starosti a těch z nich co dostanou víc peněz bude zanedbatelně. Uživatelé internetu budou nasr... (ostatně uvidíš to na sobě). Zpravodajské servery, které si slibovaly zisk, budou platit penězi, nebo reklamou, aby se dostaly do vyhledávačů. Zvýší se cenzura a udávání na internetu.