• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GREATDRAKE: "Německá energetická politika má s EU společného asi tak jako ta naše." Naprostý souhlas. Je reakcí státu na energetickou a ekologickou politiku EU kterou z velké části určuje Německo(u nás jsou důsledkem např. výkyvy napětí a zatížení soustavy jak Německo a Rakousko transferují slunečníky a větrníky).
    Není tam psáno, že kostel zbourala EU.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GLADILAF: Německá energetická politika má s EU společného asi tak jako ta naše. A ne, ten zbouraný kostel nemá, až na výjimky oslích můstků s EU nic společného.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GLADILAF: hm... až na to, že toto nemá s EU fakticky nic společeného. Nespletl sis klub?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Kalkulačka k volbám do EU, již 24./25. května
    euandi2019
    https://euandi2019.eu/survey/default/EN
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Když jsem poslouchal Špidlu, jak v duelu hrdě prohlašoval, že dvakrát byl na straně která přehlasovala Francii a jednou dokonce Německo a že je to tak správně, napadlo mě podobenství:
    Sousedi mi zakázali mít doma rybičku v akváriu. Ale teď zase já můžu té babce dvě patra pode mnou zakázat její andulku.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    MAKROUSEK:
    regulation
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BANSHEE: Jak se anglicky rekne "narizeni"?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    MAKROUSEK:
    GREATDRAKE: Zaplétáte se do toho poněkud nešťastně. Za prvé zákonodárcem v EU je EP a Rada. Komise právní akty sice vydává také, ale ty jsou odvozené od mandátu daného základním aktem EP a Rady - zhruba jako v českých podmínkách existují nařízení vlády či vyhlášky ministerstev vydávané na základě zákonů přijatých parlamentem. Za druhé legislativní akty EU jsou nařízení, směrnice a rozhodnutí. Jakkoli bývaly směrnice (direktivy) hlavním nástrojem, v posledních letech je jasný trend k masivnímu používání nařízení - tedy aktů, které jsou přímo závazné a není potřeba je transponovat do vnitrostátních právních řádů. Volba typu aktu závisí na zákonodárci a u oběma se upravují naprosto zásadní oblasti - od regulace finančních trhů po justiční spolupráci.

A pokud se členský stát na nějakou "bruselskou direktivu vysere", skončí samozřejmě před Soudním dvorem - jinak by to ani nešlo...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MAKROUSEK: No však. Nařízení je, oproti směrnicím, dost směšně málo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    GREATDRAKE: Aha, tak jsem prosel prvnich deset stranek narizeni, dostal se nekam ode dneska do roku 2014 a naprosta vetsina se tyka toho, do ceho vseho se nesmi primichavat olovo, pripadne ze kdyz ma clovek v ruce vybusninu, ze si ma davat pozor a nema s ni chodit mezi jine lidi. Jo a tri se tykaly toho, ze kdyz je clovek nemocny, nemel by davat krev a ze ridicaky plati vsude. Zadnej poradnej diktat jsem bohuzel nenasel.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MAKROUSEK: https://eur-lex.europa.eu/advanced-search-form.html

Zaškrtni sobě komisi a nařízení, vyber právní akty, a hrej si
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    GREATDRAKE: A co je treba narizeni?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MAKROUSEK: To není správně.

Komise může vydat Směrnici nebo Nařízení.

Nařízení

Nařízení jsou právní akty, které se uplatňují automaticky a jednotně ve všech zemích Unie, a to okamžitě po jejich vstupu v platnost, aniž by se musely provádět do vnitrostátního práva. Jsou závazná v celém rozsahu pro všechny země EU.
    Směrnice

Směrnice vyžadují, aby členské státy EU dosáhly určitého výsledku, ponechávají jim však svobodu volby v tom, jak to učiní. K dosažení cílů stanovených ve směrnici musí členské země přijmout opatření, aby mohly tuto směrnici začlenit do vnitrostátního práva (tzv. provedení). Vnitrostátní orgány musí o těchto opatřeních informovat Evropskou komisi.

Provedení do vnitrostátního práva se musí uskutečnit ve lhůtě stanovené při přijímání směrnice (obvykle do 2 let). Pokud některá země směrnici do svého práva neprovede, může Komise zahájit řízení o nesplnění povinnosti.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PSYTRANCE007: Proc zaloba? Direktivy se nemuseji apklikovat, viz treba biopaliva. Evropa zrusila, nasi poslanci vesele palej repku.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PSYTRANCE007: hele kotě... tady máš tu direktivu, zjevně jsi ji nečetl
    L_2019055CS.01000101.xml
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019R0320&from=EN
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    GREATDRAKE: pribliznou pomoci triangulace bts...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PSYTRANCE007: Hele, operátoři už více než 15 let pozici volajícího na 112 záchrannému systému předávají. Automaticky, povině.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    MAKROUSEK: no jsem zvedav jak ta zaloba dopadne. Osobne ji moc sanci na uspech nedavam
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    GREATDRAKE: moznost by byla ok, povinnost uz ne.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PSYTRANCE007: To, ze udelaji v Bruselu nejakou direktivu, vubec neznamena, ze ji musi u nas aplikovat. Muzou vyjednat vyjimku nebo se na to rovnou vysrat. A zhusta to tak delaji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam