• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    NJAL
    NJAL --- ---
    BANSHEE: Spousta lidi bojuje ztraceny bitvy, napriklad na nyxu se nekteri lide chovaji, jako kdyby porad probihala spanelska obcanska valka. ;-) No je hezke, ze se naraz zminuje realpolitik, takovy krasny Nacemci casto vyuzivany termin, blbe je, ze kdyz se zdejsim lidem pred vstupem predkladala Evropska Unie, tak to byly supr reklamni kecy bez jedineho stinu realpolitik. Nikdo nerikal, jak to doopravdy bude, ze v planu je s troskou nadsazky reboot Franske rise, resp. ze ta Franska rise tam bude hrat sedou eminenci. Dalo se to cekat, ale to uz je asi otazka toho cynismu.

Pak je tady samozrejme problem menicich se pravidel, lidem se predlozi referendum na nejake tema, oni to schvali, a pak se ocitnou ve vlaku, ze ktereho se neda vystoupit, a ktery uhani velkou rychlosti tim smerem, jakym treba nechteji. Pak z toho vznikaji napriklad takove ty brexitove neprijemnosti, protoze UK naposledy odsouhlasila pravidla v hranicich Common Marketu a pak uz si to zilo dal svym zivotem. Ano, dalo by se rici, ze to schvaluji vlady a podepisuji se smlouvy, ale my jsme take podepisovali ruzne smlouvy a protokoly, 1939, nebo 1968.

A pak naraz mame Brexit. Proste problemy budou porad, lide budou mit pocit, ze maji cim dal mensi vliv na deni, EP je spatnej vtip, protoze vubec nema zakonodarnou moc, vse navrhuje komise nikym nevolenych.... klasicky problem EU. Skvely bylo sledovat vse kolem nedavne smernice o palnych zbranich.

Bude se to periodicky vracet. A odsud bude zaznivat poselstvi ve stejnem duchu jak v tom zminovanem Blaniku: Veverko, co sem pořád taháš tu Bílou horu? Přednosta to nemá rád. S tím už jsme se jednou provždy vypořádali. Poučili jsme se z toho, jakou má cenu pořád se v tom patlat?

Jo, rozumim tomu, ze se vam nechce neustale probirat uz jednou probrane (ovsem stale nevyresene). Samozrejme, muzete oponenty oznacit za trolly, protoze by proste meli uz konecne dat pokoj, budto uplne vodprejsknout anebo byt konstruktivni. :-) A pritom ja nejsem kompletni EU hater, prelisabonska verze byla docela unosna. Ale teda kdyz uz jsem byl oznacen za trolla, si dovolim zase postreh z moji strany: vy zase vypadate na dost slusny stockholmsky syndrom.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    NJAL: Unie má slabých míst spoustu, nicméně poukazovat zrovna na ta slavná "opakovaná" referenda a "podstrčení" Lisabonské smlouvy je poměrně legrační. Historicky je vývoj EHS a následně EU docela racionální reálpolitika, občas šmrncnutá idealismem a občas cynismem. Výsledkem je Unie nejmenšího společného jmenovatele - na můj vkus spíš ušmudlaná a nedostatečná, ale světe div se, ono to pořád funguje.

Možná bude nepochopení v tom, že já jako zastánce EU neočekávám vzdušné zámky - na rozdíl od řady jejích kritiků, kteří se nesmíří s ničím menším než s naprostou neposkvrněností. Giscard d'Estaigne si tehdy vysnil, že tu tzv. Ústavu pro Evropu schválí vlna nadšených plebiscitů (a on si vystaví pomník). Ve výsledku se ukázalo, že na velká a komplikovaná gesta není nikdo úplně zvědavý a že bude zkrátka rozumnější pokračovat stejně upachtěně jako předchozích padesát let. Že i patnáct let poté bojují (přiznejme si, že ti prostší) kritici EU tuhle zapomenutou bitvu, je trochu úsměvné.
    NJAL
    NJAL --- ---
    BANSHEE: Mel jsem napsany delsi prispevek, zrejme by zpusobil takove "aw not zis shit again", ale dam sem z nej jen posledni odstavec, protoze ten presne zodpovida to " jak jsem tu před 10+ lety vedl dlouhé debaty na stejné téma:)"

"Z urciteho pohledu tohle bude porad kostlivec ve skrini, a zadne dobytkareni ve stylu prohlasovat kritika za trolla toho kostlivce ze skrine neodstrani. Stejne tak vse odmitnout ve stylu "kdyz se kaci les, litaj trisky!" Jako dobre, ale pak se netvarte (hlavne EU), ze kaceni tohoto lesa pujde bez trisek."

Tohle je proste historicky slabe misto. No a takovy priznivec EU ma v zaklade 2 moznosti, co s tim: 1) prohlasit EU nepriznivce za trolla, nebo 2) priznat, ze je to historicky slabe misto, ktere bude napadano porad a porad. Neco ve stylu "te nestastne Bile hory" z Cimrmanova Blaniku.

DOBYTEK: EU ma jisty deficit, ten se bude porad vracet, sestimsmir.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Btw neupdatujeme nastenku? Mam tu nejake materialy pro studenty, tak to tam muzu pripadne pridat.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    BANSHEE: hele ja jsem prvni, kdo bude EU s velkou chuti kritizovat, ale diskutovat s lidma, kteri vubec netusi, co to EU je, ale zato vedi, ze je to spatne, to je jak hrat s sachy s tim prislovecnym holubem
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    DOBYTEK: Já vím, no...:) Jsem si jen nostalgicky zavzpomínal, jak jsem tu před 10+ lety vedl dlouhé debaty na stejné téma:)
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    BANSHEE: nekrm tooo
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    NJAL: Nechtěné kým? Francouzi se v referendu vyslovili proti, Španělé pro. Hm. Spíš je to ponaučení, že podřizovat referendu komplexní mezinárodní smlouvy je prostě hloupost. Lisabonskou smlouvu pak schválily všechny členské státy v souladu se svými ústavními požadavky a nevšiml jsem si, že by to tamní státy následně stálo volby. Takže ta "nechtěnost" je dost pofidérní kategorie...
    NJAL
    NJAL --- ---
    DOBYTEK: Sorry za Godwina, ale Protektorat take fungoval podle nejakych zakladnich mechanismu fungovani, a presto ho lze kritizovat. Stejne jako EU, proste to protlaceni nechtene Euroustavy jako Lisabonsky smlouvy nemuzes nijak okecat.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ‘We are staying!’: Poles demonstrate in support of EU membership | Poland | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2021/oct/11/poland-demonstrate-support-eu-membership-polexit?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    K te potrebe prehodnoceni zahranicni politiky EU je to ted treba hodne videt u situace CLR a jejiho vystupovani vuci clenum EU, kontrole dodavatelskeho retezce, na kterem EU zavisi, atd.

How little Lithuania dragged the EU into its showdown with China – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/lithuania-china-showdown-eu-impact/

EU to China: We won’t retreat on Taiwan ties – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/eu-to-china-we-wont-retreat-on-taiwan-ties/
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    CAIDEL: to nejsou ocekavani, ale po stopadesateosme neznalost zakladnich mechanismu fungovani EU a roli clenskych statu. S tim se diskutovat neda, to je jak vysvetlovat trojclenku nekomu, kdo nevi, ze 2+2=4. Skoda casu a energie.

SCHWEPZ: ja si ve vysledku myslim, ze je to dobra zprava. Neochota V4 dodrzovat primarni pravo, ale zaroven chtit pozivat veskere vyhody clenstvi, je na obtiz uz dlouho, a ted uz to neni o lyncovani LGBT+ lidi a odpirani zakladnich prav zenskym, ale otevrene odmitnuti zakladnich principu fungovani jednotneho trhu bez jakehokoliv opodstatneni. Ono je asi fakt na miste, aby se V4 bud zacala chovat podle pravidel, co si sama nadiktovala a odsouhlasila, nebo se pakovala, a tohle je prilezitost s tim neco udelat a prehodnotit celou EU i vzhledem k mezinarodni situaci, jakkoliv se do toho nikomu z leaderu nechce.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ÚS Německa: Nebudeme dodržovat evropské právo, je-li v rozporu s Ústavou a právem na lidskou důstojnost - Česká justice
    https://www.ceska-justice.cz/2016/01/us-nemecka-nebudeme-dodrzovat-evropske-pravo-je-li-v-rozporu-s-ustavou-a-pravem-na-lidskou-dustojnost/
    NJAL
    NJAL --- ---
    CAIDEL: Sorry no, obcas mi to sledovani vyvoje zpusobuje flashbacky na Moskvu.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    NJAL: Aha, takže potíž je v tvých nerealistických očekáváních. Tak to jo.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Polskej ústavní soud ignoruje článek polský ústavy, a kdo za to může? No jasně, EU!
    NJAL
    NJAL --- ---
    CAIDEL: To vis, cekal bych, ze EU bude tim nasledovanihodnym vzorem, ale po opakovanych referendech a celem procesu, jak byla prijata odmitnuta euroustava ve forme lisabonske smlouvy, si uz proste nejsem zrovna jist, ze se mi chce nejak branit EU.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    NJAL:
    Polsko: Tady jsou pravidla.
    Poláci: OK.
    Polsko: Předěláváme pravidla, ale rozhodněte se, jestli je přijmete
    Poláci: Díky, nechceme.
    Polsko: Musíte ať chcete nebo ne.
    Poláci: Díky za lekci demokracie.

Jestli to hodláš stavět jako oni (EU) a úplně jiní oni (Polsko), ačkoli Polsko si o těch pravidlech v EU rozhodovalo taky, tak můžeme jít o level níž a úplně stejně říkat, že nehodlám dodržovat nic, co si vymyslel národní parlament, protože to jsou taky oni, zatímco já jsem "my" a těžko se někam dostaneme. A s výmysly na národní úrovni mám řádově větší problém... Takže odtrhneme Prahu? Nebo Prahu 12 třeba? Nebo jenom náší čtvrť? Nebo náš barák? Nebo jen náš byt? Hmmm....
    NJAL
    NJAL --- ---
    GREATDRAKE: A co takhle opacny gard?
    EU: Vstupte, tady jsou pravidla
    P (a dalsi): OK
    EU: Predelavame pravidla, ale rozhodnete se, jestli je primete
    P (a dalsi): Dekujeme nechceme
    EU: Ta sama pravidla v teto forme uz musite prijmout, at chcete nebo ne
    P (a dalsi): Dekujeme za lekci z demokracie
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    EU: Budeme kamarádi:
    P: No jasně.
    EU: hele rádi pomůžeme s kdečím, a pošleme ti dost peněz
    P: No bomba
    EU: Jen teda slíbíš, že budeš zachovávat nějaká pravidla, co jsme si tak nějak mezi sebou stanovili. Týká se to i těch peněz teda.
    P: Jo, v pohodě.
    EU: Tak tady to máš všechno v přístupových smlouvách, třeba že budeš zachovávat demokratické principy a tak
    P: A co to teda je?
    EU: No to tam máš taky napsáno.
    P: Tak já to teda podepíšu.

.... po pár letech

P: Začne nelegálně přeorávat justici
    EU: Hele, tohle bys ale neměl dělat
    P: Do toho vám nic není
    EU: Ale tys slíbil že to dělat nebudeš, hele tady
    P: Doho vám nic není, já si můžu dělat co chci
    EU: Ale tys to fakt slíbil
    P: A just to budu dělat, hele co jsem si odhlasoval, nemusím nic dodržet!
    EU: Hm.. tak to ti asi ty peníze nebudem dál posílat a asi by bylo dobré se pobavit estli chceš pořád být kamarád.

kokot na nyxu: Syndrom "Vzbouřené provincie ..."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam