• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    XCHAOS: já jsem se jen ptal proč "byl NYX zmrdstvo ...." a odpovědí mi byl odkaz na zmršenou úvodní stránku kterou podle mě spáchal v afektu někdo uraženej že dostal BAN....tak jsem se ptal jestli to má bejt všechno...

    ...nechci jitřit emoce...fakt mě to zajímalo, nic víc
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    XCHAOS: hele jak to vypadá s tou tvou decentralizovanou P2P alternativou? pokrocil jsi uz? zacals?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEKKIT: no pokud člověk dostane ban, tak je vhodným krokem zažádat si o založení vlastního klubu na blízce příbuzné téma. ve skutečnosti, stát se moderátorem hodně navštěvovaného klubu ale vůbec není samozřejmé a automatické (tímto gratuluji majiteli tohoto klubu, že se mu to povedlo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: nezabezpečená komunikace je zrovna to, co mají NYX i FB společné. já obecně tedy na žádné online síti neorganizuju prodej drog ani pumové útoky, takže _zas tak moc_ neřeším, kdo to vidí nebo nevidí... ale dokázal bych si možná představit situace, kdy bych https mohl vyžadovat, budiž.

    ale samozřejmě před tím, než bych vůbec řešil, zda někdo po cestě může číst obsah mojí komunikace se serverem, nebo přečíst moje heslo nebo tak něco, bych samozřejmě řešil, kdo všechno má administrátorská práva k serveru, databázi, zálohám, apod. - to se v současné době můžu jen domýšlet, a samozřejmě žádnou NDA dohodu o zachování mého soukromí mi nikdo nepodepsal, apod. - takže víceméně automaticky pokládám veškeré informace, co na NYX napíšu, za v podstatě zcela veřejné. ani v soukromé poště neřeším popravdě nic moc soukromého - když chci s někým komunikovat soukromě, tak použiju jabber (provozuju sice vlastní jabber sever, ale tam zatím taky nemám instalované SSL, víceméně z lennosti si to nastudovat)

    myslím, že svoje obecné nadávání nemáš podložené hloubkovou analýzou celkové bezpečnostní situace uživatele, který sedí u PC (nejspíš s windows), je připojený k internetu (dost možná přes nezabezpečené 5 Ghz 802.11a - protože zapnutí účinného šifrování providerům snižuje propustnost sítě) - a má tak jako tak poštu uloženou na nějakém freemailu (gmail, seznam email) a používá ICQ:

    v bezpečnostní situaci takovéto lamy prostě už FB ani NYX nic dalšího zhoršit nemůžou - protože prostě na té situaci takového uživatele není zabezpečeného lautr nic. takže nakonec se stejně celý problém zužuje na otázku šikany, cenzury, nevyžádaného mazání informací, apod. - to je to, co se pro mě u _veřejného_ média počítá. a tady na NYXu hrozí maximálně čelní střet s blbcem-moderátorem - zatímco na FB hrozí čelní střet s celým kryptickým systémem, který ovládá bůhvíjaká zahraniční šedá eminence.

    v podstatě se ale přiznávám, že více než otázka totálního soukromí a zabezpečení mě zajímá otázka ovládnutí mediálního prostoru a instalace mechanismů, které víceméně znemožňují plošnou cenzuru. a zde vidím FB jako past, která tomuto má zabránit.

    co se ochrany soukromí týče, tak se jako poskytovatel internetu a dlouholetý linuxák musím přiznat, že:

    - nebylo by vůbec jednoduché zjistit, zda mám nebo nemám vyhackovaný (či zavirovaný, kdyby to byly wokna) systém, a zda na něm nemám instalovaný třeba keyboard sniffer

    - nebyl bych asi schopen detekovat, kdybych měl na počítači podvržený kernel, ve kterém je backdoor umožňující vzdálené čtení disku

    - není jednoduché zjistit, zda obsah serveru nebyl okopírován nějakým hackerem (pokud hacker nesmazal nic, kromě všech stop po sobě).

    víceméně: pokud sedím u počítače připojeném k Internetu, tak nemám soukromí. soukromí je výrazně offline záležitost. ano, Internet umožňuje hrát i sofistikované bezpečnostní hry - viz např. autentifikace příkazů zadaných přes homebanking pomocí SMS - ale pořád jsou to jen bezpečnostní hry. kyberprostor je sám o sobě prostorem věčné a neomezené hry, a nemá smysl po něm vyžadovat atributy, kterých je v něm daleko těžší dosáhnout, než mimo něj: stejně, jako marné bojovat proti kopírování informací, tak je marné bojovat i za absolutní soukromí: protože stejný princip, který znemožňuje bránit kopírování, znemožňuje i zaručenou ochranu soukromí.

    je samozřejmě dobré s tím počítat, když si člověk sedne k Internetu. je to především prostor stavěný pro zábavu a poučení: není to prostor, kde by šlo jakkoliv dokonale zaručit soukromí.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    S_TEJK: jak jako? já to nechápu...
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    S_TEJK: počkej že někdo asi dostal BAN urazil se...to je všechno jo?:))

    btw tebe tady taky vídám docela často že?:))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BINARY_PARANOIC: já bych dodal, že NYX i FB jsou v zásadě neanonymní - nicméně systém přezdívek, na kterých byl Internet mimochodem od samého začátku postaven, je ideálním kompromisem mezi plným odhalením identity a plnou anonymitou. požadovat po lidech pravá jména, a pak toto pravido zcela neefektivně a nahodile ad-hoc vynucovat - to je slepá ulička. na pravých jménech byl v éře před Internetem postaven už Fidonet, vynucoval to tedy víceméně lépe, než FB - podmínkou přijetí za plnohodnotný node bylo tuším osobní setkání s některým dosavadním členem - ale stejně to nebylo k ničemu dobré. lidé rádi vystupují pod přezdívkami.

    navíc bych podotknul, že se mi líbí, jak je NYX poměrně důsledně genderově neutrální - přitom to vůbec nebrání k tomu, aby ho lidé použili k balení, když si dají úmyslně přezdívky, které prozrazují pohlaví. ale stejně tak se tu pohybuje několik neutrálních přezdívek, které dokud se nezačnou vyjadřovat v diskuzích v mužském nebo ženském rodě, tak z toho člověk nevyčte nic. a oba světy vedle sebe celkem v pohodě koexistují.

    orientace na témata vs. osoby je samozřejmě zásadní rozdíl... já bych se popravdě ani nebránil síti, která by byla orientována především na osoby, což o to... nepopírám, že jsem FB používal trochu jinak, než k čemu byl původně určen (tedy ke sdílení a komentování odkazů na aktuální dění), ale to nic nemění na tom, že FB to udělal špatně a nebezpečně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOPIK: tak to, jak FB tahá z lidí jejich mailové loginy, tak to je samozřejmě kapitola sama pro sebe.. sice to není povinný, ale každopádně jsem nevěřil, když mi to FB při registraci nabídl.

    proti tomuhle i kdyby NYX provozoval přímo nějaký odbor MVČR nebo BIS, tak je to pořád v pohodě :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: myslím, že jsi zbytečně paranoidní... samozřejmě, je to celé trochu příliš centralizované... ale ono programovat distribuovaně vůbec není jednoduché. jakákoliv snaha monitorovat informační šum, který generuje deset tisíc uživatelů, by podle mě byla předem ztracená.

    myslím, že systém pozvánek otevřel NYX všem vážným zájemcům a pokud je někdo zahořklý kvůli nějakému elitářství z dob, kdy jsem tady třeba ještě já nebyl, tak to nebudu řešit.

    já sám v podstatě mám jen jednu závažnější připomínku, a to je ban v konferenci Marxismus: nevím jestli ještě trvá, ale prostě si myslím, že jsem jeden z lidí, co o tom něco vědí, a nebylo fér, že mi tam zabanovali. a pak jsou tu samozřejmě idčka, co umí být pěkně otravná (např. REDGUY) a když je někdo na pár dní zabanuje, tak ještě hrozně fňukají a taktizují... celkově mi třeba ale NYX nikdy nevyhrožoval třeba zablokováním účtu (kdyby to někdy udělal, tak asi dramaticky změním názor...)

    S_TEJK: minimálně NYX umožňuje rozumnou míru anonymity, oproti FB. žádný systém není úplně ideální, ale pokud to tu desítkám tisíc lidí dává to, co hledají, tak to asi tak špatné nebude.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    S_TEJK: ale víme, dokonce i tvůj odkaz známe, ale prostě porovnáváš neporovnatelné...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: ukázat ostatním genitálie náhodou může být užitečné, já bych to nepodceňoval... :)
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    GIANT: taky nechápu co tím bylo myšleno...
    GIANT
    GIANT --- ---
    S_TEJK: jaky principy mas na mysli? jaka je teda ta praxe? tomu moc nerozumim.
    at uz tady nebo na fb si kazdej holt musi hlidat svoji stopu, pokud ho sere, ze to muze eventualne nekdy nikdo videt.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    No, mám pocit, že tu uniká podstatný fakt, který činí rozdíl mezi Facebookem a Nyxem nebo třeba 4chanem.

    4chan i Nyx jsou postaveny na tématech, ač každý na jiné úrovni, ať již co se týče anonymity či jakési informační bohatosti. Naproti tomu Facebook je primárně postaven na osobách.

    Z toho pochopitelně vyplývá i zbytek rozdílů – facebook je opravdu primárně o tom, kdo si kde uprdnul a s kým je zrovna zadaný a s kým se na party popral a s kým ožral a s kým si skvěle zapařil. Jakási virtuální drbárna. Proto je i většina obsahu facebooku na nízké úrovni, je totiž jen minimum lidí, co jsou natolik zajímaví, aby pouze informace o té osobě či její znalosti stačily na „utáhnutí“ informačního kanálu.

    Na rozdíl od toho na Nyxu (a i jiných podobných) jsou primární témata. Ta jsou budována nikoiv jednou osobou, ale společným úsilím všech (jakási diskuzní wikipedie). Proto se dají i na Nyxu najít mnohem důvěryhodnější (ale méně důvěrné :)) ) informace.

    Pochopitelně jsem popsal dva krajní extrémy – i na Facebooku se jistě dají najít stránky, kde bují rozumná a obohacující diskuze, stejně jako na Nyxu jsou témata, která jsou zaměřena na samotné uživatele a tím pádem i diskuze kolem sklouzává k „drbárně“ (od ISM přes všechny různé FOTKY SLEČEN Z NYXu až po „co jste dělali včera večer“ a já nevím co).

    Na druhou stranu jsou tu odborné diskuze, kde často přispívají republikové špičky (sic!) v oboru. A je na každém, jaké diskuze chce navštěvovat. Avšak na Facebooku samotným přihlášením se dostáváme do víru drbárny, samotná přítomnost vytovří virtuální sociální síť s virtuálními sociálními vztahy („on si mě nechce přidat do přátel!“), přičemž ubránit se tomu vyžaduje nepoměrně větší úsilí, než si nevytvořit sociální síť např. zde na Nyxu (či 4chanu) – zde stačí prostě některé diskuze nenavštěvovat a přispívat pouze do těch odborných. A těch je tu dost (ať již o hudbě, o různých profesích, hobby, sportech atd.).

    A to je mimochodem pro mě osobně i hlavní kámen úrazu Facebooku – snaží se primárně suplovat reálné sociální sítě a přenést je do virtuální podoby. Avšak ty reálné sociální sítě jsou mnohem složitější, rozvrstvenější a provázanější, než aby se daly rozdělit do několika úrovní přátel. I mezi mými nejbližšími – jsou věci, které jednomu mohu říci, druhému však ne. A pro osobu déle se pohybující na facebooku je velmi snadné zaměnit principy fungování reálných sociálních sítí s těmi virtuálními (resp. zaměnit facebook za reálný život). Facebook se tak stává jejich osobním deníčkem, nejlepší kamarádkou, vrbou – ale vystaveným na jejich čele. A neuvědomí si tak, že např. fotkami z party, kde se daná uživatelka líbá se svým novým objevem může vidět i její bývalý / dobrý známý bývalého atd atd a že to může způsobit lavinu reakcí, nad níž nemá kontrolu. V reálném životě je samozřejmě mnohem snazší se rozhlédnout, zda onen páreček „někdo“ nevidí příp. rozhodnout se, zda člověku, co sedí naproti mě fotku ukáži či ne :) Jinými slovy lidé žijí stejně (a nikdo není svatý natolik, aby všechen jeho život mohl být viditelný pro kohokoli a všechna jeho slova slyšitelná pro kohokoli), ale facebook (resp. nedostatečná adaptace na nové podmínky sociálních vztahů, které díky němu vznikly a žijí si svým životem) tyto životy nepřirozeně mění a zasahuje do nich.

    A aby nedošlo k omylu – samozřejmě, že to vše je ohlídatelné, ale pro mnoho lidí je to (celkem logicky) nad jejich síly a snadno se stanou obětí. A to vše je ještě ke všemu dobře zneužitelné komerčně :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ten největší rozdíl je v tom, že nyx neprolejzá debilům co ho nechaj mailový schránky, aby pak lovil kontakty na další lidi.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    TEKKET: Tak horké to zase nebude :c)))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    S_TEJK: ano, stejne jako na jakemkoliv jinem diskusnim serveru, blogisku, atd. Takhle si ale muzes zjistovat informace o konkretnich lidech, uz o dost hur muzes zjiskavat informace o tom, koho zajima to a to (nyx muze vychazet akorat ze sledovanych diskusi mozna nejakeho fulltextu na prispevky, coz je proti strukturovane databazi facebooku horky vzduch)

    TEKKET: ani nahodou :D
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    Když už jsme u toho, tak bych řekl, že pomocí svých anket už nyx posbíral xkrát tolik dat o lidech, než dokáže facebook dostat z profilů.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    S_TEJK: "kdo neni blbej najde si pritulnejsi enklavy, bez mas i bez evidetniho smirovani" - takze neco, kam nikdo nechodi a smirovani je dobre utajene? :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    S_TEJK: Tohle z mnoha duvodu neni pravda. Nyx minimalne nechce zadne osobni udaje (ne ze by je facebook musel dostat, at je chce nebo ne) a krome sledovanych diskusi a posty neni moc jak zjistit prave ty veci, co se z facebooku zjistit daji.

    Druha vec je, ze nyx postihuje celkem malou skupinu uzivatelu, takze takto ziskane informace nemaji v porovnani s temi facebookovymi skoro zadnou hodnotu.

    Pokud narazis na to, ze nekdo, kdo zna tvuj nick, muze nekdde vykecat, ze chodis do klubu Antifacebook a tak to je sice fakt, ale to je uz uplne jina pohadka :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam