KEDRIGERN: tam je hlavní výhodou kompatibilita s OpenID, takže nejříkám ani ano, ani ne.
nicméně samozřejmě o snahu partičky registrátorů domén (kterou z velké části živí i peníze spekulantů, to je marné) vytušit, kudy se bude ubírat vývoj, až klesne význam samotných registrací domén (mj. právě třeba i kvůli různými sociálním sítím).
obecně sice chápu nějakou základní potřebu udržení kontinuity online identity - např. aby někdo nemohl jednoduše vystupovat pod mojí přezdívkou - ale nevím, jestli se příliš těším na okamžik, kdy za cokoliv, co někdo napíše online, ho nějaká mocnější instituce bude moci žalovat. (a to pochopitelně jde s ověřenými identitami ruku v ruce...)
současný polo-anonymní stav spojený s možností pojistit se proti tomu, že moje identita nebude svévolně smazána/zrušena/vyvlastněna, mě přijde poměrně rozumný. (a přiznejme si, že s těmi garancemi jsou spojené reálné náklady, tudíž právě toto udržení online kontinuity stěží někdo bude skutečně nabízet zdarma... zvlášť pokud s ním bude spojené i zálohování data, apod.)
víceméně se mi tu rýsují dva obchodní modely sociálních sítí: jeden je ten, který dnes tak či onak převažuje - a sice, že "kdo zaplatí víc, ten bude více viděn": přičemž nikdo nemá jistotu, že stejně nebude přeplacený, a do hry se okamžitě dostává velký business. další model je, že větší množství lidí zaplatí menší množství peněz - a výměnou získají určité větší či menší záruky (garantovat lze například nesmazání účtu a dat - tedy, v podstatě alternativa k pokračování komerčního webhostingu, ale více user-friendly - naopak, stěží lze garantovat udržení soukromí a utajení dat, protože by to vyžadovalo existenci arbitra, který bude více trusted poskytovatelem i uživatelem, než si tito dva věří vzájemně: lze samozřejmě hrát složité špionážní/zpravodajské hry zahrnující steganofrafii a watermarking - pozor, nezaměňovat watermaking s waterboardingem :-) - ale jsem skeptický ohledně toho, k čemu by tyto hry vedly)
když to shrnu - nesouhlasím s id S_TEJK v tom, že NYX je větší zlo, než FB. NYX se aspoň snaží vybírat od většího množství lidí menší částku , a něco jim za to slibuje - budiž, není to zaítm třeba vytuněné, ale je to krok správným směrem - krok k rovnostářskému liberalismu. FB blufuje s tím, co vše je u něj zadarmo - ale klíčový vliv lze samozřejmě získat pouze za peníze.