CYBERWOLF: tak třeba flashové reklamy občas žerou tolik CPU, že činí web úplně nepoužitelný... ale já jsem v tomhle stoupencem toho, že obsah bez reklamy, syndikovaný přes RSS, Atom , apod. by měl na volném trhu zvítězit nad přespamovanými portály, kde se ti většinou comp po načtení stránky úplně kousne... reklamě nesvědčí ani mobilní přístup, kde jsou k dispozici menší přenosové rychlosti.
a cena hostingu je dnes už tak nízká (často lze použitelný hosting pro blog včetně SQL databáze a reg. domény sehnat už od 70 Kč / měsíc), že prostě kdo není takovouto částku pro provoz svého sajtu ochoten obětovat, tak to s tím sajtem nejspíš vůbec nemyslí vážně. a cena samotného výpočetního výkonu asi půjde dále dolů...
(a vůbec představa, že web musí mít nejdřív nějaký obchodní model, aby měl právo na existenci, mě přijde trochu přehnaná... já sice adBlock nepoužívám a dávám přednost tomu chodit jen na sajty, které reklamou nejsou zahlcené... ale současně bych tedy rozhodně nešel tak daleko, abych blokování nesmyslů označil za "neetické"... důvodů fakt lidi můžou mít hafo...
Když volám po náhradě Facebooku, tak samozřejmě předpokládám, že v populaci je určité procento lidí, kteří buď nemají problém za svojí mediální nezávislost platit v řádu desetikorun měsíčně, nebo kterým se to vyplatí, protože provozem jednoho nodu té budoucí sítě udělají reklamu nějakému svému real-world businesu (opět: toto nemusí mít formu obtěžující reklamy...reklamou může být třeba i jen název domény...) (My BTW v Břevnově nabízíme webohsting třeba i v rámci poplatku za připojení k netu... že to lidi nevyužívají je spíš jejich hloupost - nevědí co s tím, neuměli by to nastavit, a nevadí jim koukat na reklamy... je mi jasné, že většinu populace nepředělám...)