HONZA911: no nevím... čas, který nestrávím na FB, celkem pohodlně "zabiju" někde jinde na netu.. takže rizika Facebooku co se týče "iluze společenské interakce" jsou zhruba stejná, jako byla vždy u všech médií. (Sakra - zase pořád lepší sedět u FB, než sedět pasivně u TV, že jo...)
mě kdysi dokázaly vtáhnout (a požírat čas) už "sociální sítě" vytvořené pomocí 2400 bps modemů :) takže toto argument být nemůže.
ohrožení soukromí - ano, to je stejně jako rozhodování o zrušení účtu a znepřístupnění (nevím jestli
smazání) něčích dat shromažďovaných i za poměrně dlouhé časové období další riziko centralizace.
samozřejmě je každého věc, jestli mu u jeho osobních dat více záleží na tom, že se dostanou do rukou někomu, kdo by je mít neměl - a nebo jestli ho více štve ztráta těch dat. toto asi souvisí i s věkem - já z postupem let dospěl k názoru, že soukromí je do značné míry jen iluze (nicméně chovám se nadále jako by tato iluze fungovala). ale už jsem párkrát v životě přišel o nějaká data (námatkou právě třeba fotografie), o která jsem přijít nechtěl (a jsem zahlcen neroztříděnými daty, která nemám a nebudu mít čas pořádně protřídit - a právě tady vidím potenciál polo-veřejného online prostoru - v tom, že vznikne motivace nějak si "poklidit" svá data a rozvíjet je o zajímavé nové přírůstky...)