• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TYKVEAntiFacebook
    Pro lidi, kteří nemají facebook:)
    rozbalit záhlaví
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    A kdo bude hlídat "dospělý"? Copak oni se dokáží ubránit "kriminalitě" na internetu?:-D


    XCHAOS: A nebo nechce aby dcera viděla jeho fotky...


    Kurna jako by ty "děti" nebyli svéprávný...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: ja zas chapu, ze dcera v 18 vypadne z domu, i kdyby mela bydlet na nadrazi, protoze fotr je desnej fizl a do vseho ji leze :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: koneckonců, chápu, že jestli něčí dcera dává na web svoje nahaté fotky (to asi ne přímo na FB, ale to je teď jedno), tak její otec se bude pokládat za prvního, kdo má právo je vidět... :-/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: hmm, nebylo by spatne takhle mezi starostlive rodice rozsirit soft, co jim odchyti vsechno co se na pocitaci deje a po pripojeni na net potajnu posle log. Tech hesel do mailu a elektronickeho bankovnictvi, co by se tim ziskalo... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Policie v New Jersey učí rodiče odchytávat heslo dětí na Facebook - Root.cz
    http://www.root.cz/zpravicky/policie-v-new-jersey-uci-rodice-odchytavat-heslo-deti-na-facebook/
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    XCHAOS: nacpat ty data zpet nepujde - maximalne tak fotky a lidi...

    a o to mi ani neslo.... spis jsem chtel upozornit na nastroj, kterej ty data dokaze jednoduse stahnout na disk, diky cemuz muze mit user svoje data u sebe... v pripade ze ho vykopnou nebo se rozhodne zrusit ucet, je ma stale k dispozici a neni dal nutne vazanej na tu sluzbu....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONZA911: já vždycky chápal "korektnost" jako synonymum pro "slušnost".

    myslíš asi, že se nezachoval protizákonně (protože jsem nikdy nebyl jeho zákazníkem, nic mu neplatil, neměl podepsanou žádnou smlouvu, apod.)
    HONZA911
    HONZA911 --- ---
    XCHAOS: Já tě chápu, jenže cenná data vyžadují jiný přístup.
    Když tě facebook vyprovodil ze svého písečku, zachoval se korektně. Kdyby ti sdělil důvod, zachoval by se i slušně.
    ITSX_2
    ITSX_2 --- ---
    XCHAOS: aha - napada me hned nekolik veci - treba Ti ten ucet nekdo hacknul a pak ti ho admini zrusili - otazka je proc Ti admini nedali na srozumnenou co se deje ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITSX_2: no to je právě to ! kdybych to věděl, tak kolem toho nedělám takový humbuk :)
    ITSX_2
    ITSX_2 --- ---
    XCHAOS: proc Ti vlastne zrusili ucet na fb ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONZA911: ta data vznikala tvojí aktivitou na FB,prostě. nevím jak pro koho, ale pro mě nějakou cenu měla. jsem rád, že mě účet zrušili dřív, než jsem třeba vyměkl a začal FB používat jako fotogalerii... k tomu jsem neměl daleko.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KORINKOWICZ: takže když někoho vykopnou, navrhuješ mu aby si založil další profil pod falešným jménem a uploadl data z toho backupu ? (a je to vůbec technicky možné, ta vyzálohovaná data nacpat zpět ?)
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    kazdopadne uz jde nechat si zazalohovat celej profil jako html archiv (vcetne zprav, fotek, udalosti, atp.).... takze pri pravidelnym zalohovani neni zas tak velkej problem ani s tou ztratou dat....
    HONZA911
    HONZA911 --- ---
    XCHAOS: Tak jasně, ten čas uplyne tak jako tak a dostaneme se k otázce osobních preferencí, jak ho strávit.
    Facebook jako úložiště dat; co k tomu říct? A nemá nejmenší důvod jakákoliv data mazat, natož pečlivě přepisovat nulovými bity.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONZA911: no nevím... čas, který nestrávím na FB, celkem pohodlně "zabiju" někde jinde na netu.. takže rizika Facebooku co se týče "iluze společenské interakce" jsou zhruba stejná, jako byla vždy u všech médií. (Sakra - zase pořád lepší sedět u FB, než sedět pasivně u TV, že jo...)

    mě kdysi dokázaly vtáhnout (a požírat čas) už "sociální sítě" vytvořené pomocí 2400 bps modemů :) takže toto argument být nemůže.

    ohrožení soukromí - ano, to je stejně jako rozhodování o zrušení účtu a znepřístupnění (nevím jestli
    smazání) něčích dat shromažďovaných i za poměrně dlouhé časové období další riziko centralizace.

    samozřejmě je každého věc, jestli mu u jeho osobních dat více záleží na tom, že se dostanou do rukou někomu, kdo by je mít neměl - a nebo jestli ho více štve ztráta těch dat. toto asi souvisí i s věkem - já z postupem let dospěl k názoru, že soukromí je do značné míry jen iluze (nicméně chovám se nadále jako by tato iluze fungovala). ale už jsem párkrát v životě přišel o nějaká data (námatkou právě třeba fotografie), o která jsem přijít nechtěl (a jsem zahlcen neroztříděnými daty, která nemám a nebudu mít čas pořádně protřídit - a právě tady vidím potenciál polo-veřejného online prostoru - v tom, že vznikne motivace nějak si "poklidit" svá data a rozvíjet je o zajímavé nové přírůstky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POZITRON: tedy, pokud bych Facebook používal fakt k seriózní komunikaci se svým okruhem přátel (což jsem nikdy nedělal... ale existují případy lidí, kteří ano), tak by to fakt problém byl...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    XCHAOS: obavam se, ze ti nerozumim. "varuju, že největším rizikem Facebooku je v podstatě to, že vám účet mohou kdykoliv bez varování a bez udání důvodu zrušit." a co je na tom hroznyho? no boze, tak nekomu smazou ucet, zalozi si ho znova a je to. v cem je podle tebe ta tragedie?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KORINKOWICZ: mě to zajímá, a nevěděl jsem to :-)
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    XCHAOS: jen doplnim, ze KHALAVERA je tady uz delsi dobu pod svym pravym jmenem PALO_FABUS .) jen kdyby to nekoho zajimalo :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: do poslední chvíle jsem nevěděl, jaký bude finální sestřih - ale nakonec se tam skutečně objevila pasáž, ve které varuju, že největším rizikem Facebooku je v podstatě to, že vám účet mohou kdykoliv bez varování a bez udání důvodu zrušit.

    docela dobře se doplňuje s tím, co říkal John Walter (mimochodem, můj dlouholetý známý... ale přizvaný do pořadu zcela nezávisle na mě) o to, že očekává ve vztahu k sociálním sítím a politice. a třetím respondent je taky z NYXu a možná ho znáte jako id KHAVALERA
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS:
    Fokus ČT24: 19. 2. 2011 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10119615714/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam