• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONFotografie z vesmíru a kosmonautiky +videa
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    LAKSYMO: nenene, ty další teamy snažící se o replikaci pokusu se staví svým činem na stranu nově příchozího :-) dokazuje se vždycky změna, nikoli status quo

    Status quo je, že tam Russell's Teapot není (názor vědy je, že tam není, a jak by se tam dostala? kdy? kdo? etc.) a pokud někdo tvrdí opak, tak určitě může prezentovat důkazy pro svoje tvrzení. Pokud ne, bude po zásluze zatracen, pokud ano a úspěšně tím někoho přesvědčí, tak ten někdo se přidá na jeho "stranu", zahájí vlastní, nezávislej výzkum a novej objev buď potvrdí, nebo vyvrátí. Proces pokračuje, a jakmile se takhle podaří konvertovat většinu vědecké populace, stává se novej poznatek statusem quo (latináři odpustí). Takhle to funguje (s výjimkou křesťanské doby temna) už od starýho Řecka a když se podíváš kolem sebe, tak uznáš, že to funguje výborně.
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    THERIDANE: jasný no, ale ve chvíly kdy zjistí dalšíma pokusama, že neudělaly chybu, tak je na zbytku světa ten samej pokus zopakovat a jejich pozorování potvrdit nebo vyvrátit. protože malej tým vědců co má jistotu že není nikde chyba a všechny možný chyby eliminovaly, nemůže jen tak přepsat dosavadní neprůstřelnou teorii. musí to potvrdit/vyvrtit někdo další aby to bylo přijato za fakt a mohlo se s tím dál pracovat. ale je fakt že ten příklad neutrin je dost specifickej.. zlatá konvice :))
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    semioficiální poster Expedition 30 :D

    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    LAKSYMO: tos to špatně pochopil - mluvil jsem o tom, kdo má povinnost dokazovat svoje tvrzení, jestli je to ten, kdo přišel s něčím novým nebo ten, kdo se na to dívá skepticky... tvůj příklad do toho zapadá: kluci z CERNu musí svoje poznatky potvrdit a dokázat, není povinností zbytku vědecké komunity dokazovat, že udělali chybu
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    a bylo zatamění .o)

    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---


    APOD: 2011 November 29 - Across the Center of Centaurus A
    http://apod.nasa.gov/apod/ap111129.html
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---

    apollo 11
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    THERIDANE: btw i to cos napsal kurzívou nemusí být pravda.. to co se dnes vymyká stavu aktuálního vědění může bejt zejtra pravda.. viz neutrina a rychlost světla :))
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    THERIDANE: třeba :) a nebo bych spíš použil, že uk vesmírný program stojí za *sprostý slovo* a tudíž se tam čajová konvice nemá jak dostat :)

    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    LAKSYMO: Neverit ze neco existuje != verit ze neco neexistuje.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    LAKSYMO: máš pravdu, použití názoru většiny jako váhy byla chyba... co takhle (...) co se vymyká aktuálnímu stavu vědeckého poznání?
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    THERIDANE: takže na lidech co nevěří v boha je aby vyvrátili jeho existenci jinak prostě existuje a basta? (stejná logika)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: Truzzi to přeformuloval do podoby, jakou známe dnes, ale Laplace se považuje za otce myšlenky

    Marcello Truzzi - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Marcello_Truzzi#.22Extraordinary_claims.22
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    THERIDANE: To pochazi od Laplace? Cim vic o nem vic tim vic si ho oblibuji.
    Myslet si ze ve vesmiru neexistuje zadna jina forma zivota by bylo nanejvys naivni. To ale neznamena ze kazdy meteorologicky balon zachyceny na kamere je vesmirna lod...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NECROMAN: "poloha" důkazního břemene je daná kontextem - jestliže někdo tvrdí něco, co se vymyká většinovýmu názoru, tak je na něm to dokázat... v tomto případě není co vyvracet, protože dotyčný nedoručil důkaz svého tvrzení, načež bylo toto smeteno ze stolu :-)

    "An extraordinary claim requires extraordinary proof." -- Truzzi, Laplace
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: Russel's teapot - nektere veci zkratka nelze vyvratit pri vsi dobre vire. Zkus mi treba vyvratit tvrzeni, ze na mirne elipticke obezne draze mezi Zemi a Marsem obiha kolem Slunce cajova konvice :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DRAGON: když někdo něco tvrdí, tak na něm je důkazní břemeno :)

    pro opačné tvrzení taky důkaz nemáme, ale máme statistiku - na 12.5% planet, který máme nějak rozumně důkladně prozkoumaný, jsme našli život... 12.5% ze skoronekonečna je pořád docela hodně
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    THERIDANE: jestli mi jeste nekdy nekdo bude tvrdit, ze jsme ve vesmiru sami, tak ho nakopnu do zadnice at da pokoj ;))
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NECROMAN: reddit je důvod, proč se Project Overwatch zdržel skoro o rok :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam