• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    PETRA_CHATEAU: Tak hlavne jako prirozeny zdroj vitaminu C a dalsich prospesnych vitaminu a mineralu, idealni zdroj vlakniny (ja ho dlabu pres zimu taky, syrovy, jak me babicka naucila). :)
    Sice to je clanek pro lidi, ale ucinek i na psa bude stejny, podobny:
    "Zelí je bezesporu důležitým zdrojem vitaminu C. Ten hraje významnou roli pro zachování naší imunity. I když naši předkové nejspíš neměli potuchy o nějakém vitaminu C, věděli, že pokud budou jíst dostatek zelí, budou zdravější a odolnější vůči nemocem.
    Dalšími vysoce zastoupenými vitaminy v této zelenině jsou vitamin A a vitaminy skupiny B, a to v ideálním poměru, zelí je tedy zdrojem tzv. B-komplexu. Bohatě zastoupené jsou i mnohé minerály, především železo, zinek, selen, draslík, sodík a mangan. Zelí obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, aminokyselin a glukózy. O zelí se říká, že 'čistí střeva' a to je stará pravda. Má schopnost na sebe navázat jedovaté látky - těžké kovy - usazené v našem trávícím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry, mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování. Zelí je známé i jako bojovník proti zácpě, a to především díky vysokému obsahu vlákniny.."
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    FIFAJZ: na co je to dobrý? v knížce sem ho nenašla, nebo sem ho možná přehlídla
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    PETRA_CHATEAU: Kysany zeli je bezva, davam syrovy pres zimu aspon 2x tydne a cubam moc chutna. Nemela by se ti po....
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    neni to moc barf, ale naší lole chutná kysaný zelí. zkusila sem jí trošku dát, když sem vařila, a jen se oblízla. tak dostane eště trochu k večeři, snad se z toho nepo...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    IF_: Pokud vim, tak tyhle zavery nejsou nikterak podlozeny a vim o barfistech, ktery na torzi trpej.
    IF_
    IF_ --- ---
    MATHEA: Co jsme se dočetla a konzultovala s kamarádem vetem, tak torze hrozí hlavně u krmení granulema a říkal, že z cca 15 případů co zažil to byli psi na granulých, ale jinak neřikám, že v tom jsme nějak zběhlá.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    IF_: Tak zas torze hrozi i u barfistu, to bych sem netahala. Ovsem rict, ze z kupovanych surovin nelze zajistit dlouhodobe vyvazenou stravu, to je srandovni.
    IF_
    IF_ --- ---
    MATHEA:
    Kosti z kuřete zase mají tendenci štěpit se, a jsou-li polknuty, můžou zůstat uvnitř zažívacího traktu a proděravět střevo.“

    Žese pan Železný nezmínil o nebezpečí torze žaludku při krmení granulema...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Tak ono v tom clanku co veta, to perla..
    "„Tradiční štědrovečerní menu skýtá pro psa mnohá rizika. Když sní cibuli v bramborovém salátu, může u něj dojít k destrukci červených krvinek a chudokrevnosti."

    Jakoze kdyz pes sezere 2gramy cibule, tak mi umre? Sakra, moji psi meli bejt uz davno mrtvi!!!
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ne, ja neprestanu zirat jak je to granularsky lobby silny.. nebo jsou ti veti fakt takovi idioti??
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    to sou dementi, přece stačí obyčejnej selskej rozum, abych věděla, že maso je pro psa lepší než obilí
    IF_
    IF_ --- ---
    PETRA_CHATEAU: Bohužel lidi co jim to řekne v ordinaci většinou fakt běžej....
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    hm to sou zajímavý informace, běžim pro pedigree
    IF_
    IF_ --- ---
    Že já si to googluju, v článku kde je železný je i tot... takže obilí pro psa (masožravce) vhodnější,. než maso...

    Vyznavačům syrové stravy na granulích vadí především velký podíl obilovin a znehodnocení vitaminů působením vysokých teplot při zpracování surovin.

    „Z pohledu veterinární medicíny je přemíra masa pro psí organismus větší zátěž než přemíra obilnin. Objektivní parametry jako zdravotní nezávadnost a nutriční vyváženost krmiva jsou relevantnější důvody než čerstvost syrové stravy,“ soudí prof. MVDr. Miroslav Svoboda, CSc., z Kliniky chorob psů a koček Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    IF_: Pan doktor je asi dealer Pedigree, co? %-)
    IF_
    IF_ --- ---
    Už vim ke kterému odborníkovi nikdá nepůjdu :D
    IF_
    IF_ --- ---
    Chtěla bych vědět, zda je lepší pejskovi dávat 2x denně poloviční porci nebo jen 1x denně celou dávku. Zde je něco, co by mu pomohlo jako prevence na zuby.

    Denní krmnou dávku je vhodné rozdělit na dvě části - 1/3 krmit ráno a 2/3 odpoledne. Pro psy je důležitá pravidelnost a proto je vhodné přesně dodržovat stejnou dobu krmení. Prevence zdraví zubů je na delší povídání. V krátkosti jde říct, že nejlepší je čistit psovi zuby 2 min vždy po nakrmení. To je technicky dost složité, takže je tu naštěstí možnost použít tzv. funkční pamlsky, které čistí zuby. Po každém nakrmení by se měla podat tyčinka Pedigree Denta Stix a jednou týdně na důkladnější čištění např. kostička Pedigree Denta Rask. Tím se dá odstranit až 80% zubního plaku. Dále je pro péči o zuby důležité používat dobré granule, které podporují žvýkání a tím produkci slin, které desinfikují ústní dutinu. Pochopitelně jsou také vhodné kosti (ne drůbeží), se kterými si pes hraje a obrušuje si zuby a tím odstraňuje zubní plak.
    IF_
    IF_ --- ---
    Krmím svoje psy castecne BARF a castecne granulemi (tak napul, podle toho, co sezenu za maso a zeleninu v rozumne cenove relaci).
    Na Internetu jsem k tomu nasla nazory od tech, ze se ma porad bud krmit granulemi nebo BARF, az po ty, ze se muze vse smichat v ramci jedne krmne davky.
    Jaky na to mate nazor vy?
    Pro svoje psy byste uprednostnoval BARF, varene nekorenene jidlo nebo granule a proc?

    MVDr. Leoš Železný:

    Pro svoje psy bych upřednostnil krmiva, která jsou kvalitní a byla vyvinuta v některém výzkumném veterinárním centru. Pro větší plemena kompletní granule, pro malá plemena konzervy nebo kapsičky. Míchat se dají konzervy s granulemi, ale v těchto případech bych dporučoval držet jednu značku. např. míchat granule Pedigree s konzervami nebo kapsičkami od stejné firmy. Další vhodné granule jsou např. značky Profilum nebo Royal Canin
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    IF_: no ty kravo.. teda to si neber osobne, ale to je zas zvast ty jo:( Toz hlavne ze je to odpornik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam