• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    WAMI
    WAMI --- ---
    TAPINA: ano, psala jsem "z hlediska toho, co do sebe v závěru spotřebitel dostane"... tedy zohlednila jsem přesně to, o čem píšeš, jsem si toho vědoma... :)

    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WAMI: Není to až tak plichta. Když budeš brát ta antibiotika, co se dávají těm kuřatům, nic se ti nestane, jsou to léky. Když sníš čerstvě postříkané obilí, otrávíš se. Plichta je až ve finále, kdy v konečném produktu nesmí nic z toho být, ale výchozí stav je nesrovnatelný.
    WAMI
    WAMI --- ---
    HYSTERIA: může být. Já mám známou z první ruky (znám ji osobně), které mimo vedlejší pole něčím postříkali taky kus zahrady. Do té doby zdravá akční dvouletá čuba, poté, co se lehce popásla postříkané trávy, skončila s těžkou otravou na kapačkách. Ano, dostali ji z toho - jen je hluchá, špatně hybná na jednu stranu, se špatně funkčními játry (na dietě) a mentálně postižená (mívá záchvaty strachu a agrese).

    Takže ono to zas tak slavný taky nebude... :o/


    ---
    ale když jsme u toho: obilí chemicky ošetřené mi pořád připadá jako plichta s kuřaty narvanými atb. Z hlediska toho, co v závěru do sebe spotřebitel dostane (mělo by to být prověřené beze stop použité chemie, všeobecně), to vyjde nastejno...
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    WAMI:

    Ve škole jsme řešili nějaký pokus, kde bylo neošetřovaná pole a naproti tomu pole chemicky ošetřovaná a testovalo se, jaký vliv to bude mít na divokou zvěř, která chodí spásat na tyto dvě, od sebe velmi vzdálená pole. Ve výsledku mnohem dřív pošla zvířata živící se výhradně na neošetřovaných polích - účinkem různých přírodních mykotoxinů, které zvířatům odrovnala játra. A co se týče škodlivosti bylo to až 100x horší než pesticidy.
    Suma sumárum onen přednášející odborník na rostlinolékařství označil jako nejhorší možnou variantu pro zdraví člověka to, když se živý pouze "BIO obilím" (myšleni tím jsou vegani, kteří nekoupí nic jiného, než bio).
    WAMI
    WAMI --- ---
    FREETEKK: aniž bych tedy chtěla nějak moc vrtat (neb já maso skorem taky nejím, jen z jiných důvodů)... a to, co není živočišného původu, si pěstuješ sám?
    Jestli ne, víš, kolikrát a jakýma svinstvama se práškují pole, kde ti to tvoje jídlo roste?

    Z hlediska toho, jestli dáš atb kuřatům, nebo jinou variantou atb posypeš pole s obilím, je to pro tebe jako koncového spotřebitele plichta...
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ZUZKAOU: :) drzim hubu a krok, soupu nohama
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FREETEKK: jdi do háje s tím, co si představuju. Nemluvím o kvalitně průmyslových chovů, ale o přítomnosti antibiotik v mase pro potravinářské účely. A ta v českém mase nejsou.

    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jako jo, mláďatům jatečných zvířat je někdy nutno podávat preventivně antibiotika, protože jinak by jich půlka pochcípala na infekce v prvním měsíci života. To je prostě problematika hromadných chovů. (Mimochodem, ony na tom děti ve školce nejsou o moc líp, jenže na rozdíl od dětí ta selata nejde řešit individuálně). Ale ani to nejvytrvalejší antibiotikum nevydrží v mase déle, než 14 dní. Taky jsou s ohledem na rezistence poměrně přísně specifikovaná antibiotika, která se mohou takhle preventivně použít - je to pár konkrétních druhů a jsou to jiná, než která se používají léčebně.
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ZUZKAOU: on je problem trochu jinde, nez v pritomnosti tech ATB na taliri, ale tady je to fakt OT, tak te necham klidne spat a nebudu nutit hledat dalsi tvou predstavu podporujici argumenty :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FREETEKK: ale prdlačky - aktivní antibiotika v mléce zruší další jeho zpracování (žádné jogurty a sýry) a v mase taky dost překáží.

    To že prase dostalo během svého života antibiotika neznamená, že ty jsou na věky věků v jeho mase. Je tam nějaká časová lhůta, po které zvíře před jatkami atb nesmí a tudíž tam pak žádná nejsou.
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ZUZKAOU: tak zalezi kdo je plati :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    s dotazama na antibiotika směrem k ID Jajita, dělá v nějaké laborce, kde to kontrolují a jaksi paniku o přítomných antibiotikách v potraviách vyvrací.
    KABIS
    KABIS --- ---
    FREETEKK: nj, ja jsem ale vsezravec.. :)
    lidi v mestech na tohle bohuzel nemaji moc sanci, n vesnici to je lepsi ale aby ses zivil jen tim, co chovas a pestujes, na to potrebujes kapital... A ten vetsina lidi nema.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    FREETEKK: jn, jenže ne každej se chce takhle vzdát pohodlnýho života, kdy si jednou tedjně sjede do tesca, nakoupí a má vystaráno.. já sem holka z vesnice, vím moc dobře, jak to chodí a jaká je to makačka.l
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    KABIS: zatim vsechno co neni maso :) casem mozna jen to, co neni zivocisneho puvodu

    VERCA_ZABA: no sama to neudelas nebo za hodne dlouho.. taky nemusis zacit vsechno delat najednou, ale postupne a co ti chybi lokalne dokoupis /vymenis.. spis nez to co pises, je dulezite sehnat lidi se kteryma to udelas, pak uz je napul vyhrano
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    FREETEKK: njn, to by tady chtěla většina.. jenže to není tak lehký.. sehnat pozemek, barák, dobytek, plodiny.. to není jen tak no:)
    KABIS
    KABIS --- ---
    FREETEKK: a co budes teda jist? (ne rejpava, cista zvedavost :) )
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    VERCA_ZABA: lokalni zdroje, ale to je ve meste tezke.. uz se tesim na dobu bez betonu :)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    FREETEKK: tak to nejez no:) ale v tom případě co my s tím tady u psů, který to žerou?.)
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    VERCA_ZABA: tak jasne ze udelam, nemusim to zrat :)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    FREETEKK: hezký no.. ale to je prostě tenhle svět no, s tím nic neuděláš..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam