• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    NICKIE: já rozmrazím kilčo (normálka při pokojový teplotě), umixuju se zeleninou a tak dvě krmný dávky šoupnu zpátky to mrazáku (ty pak rozmrazuju normálně venku - teda zavřený ve vypnutý troubě, jinak by se kočky obsloužily samy - nebo nouzově v mikrovlnce), jednu dávku zkrmím a dvě dám do lednice a zkrmím následující dvě krmení. Neb kilo masa mi vyjde na pět dávek, elektickej nůž na mražený maso zatím nemám a pilovat to pilou mě fakt nebaví - stačí že piluju držky zelený, protože ty jim dávám občas a nehodlám je skladovat rozmražený v lednici. Jinak to kilo mi přes noc (nebo od rána do večera) tak akorát rozmrzne.

    VERCA_ZABA: může mu hovězí nesedět, mohlo mu nesednout to konkrétní maso nebo se i mohl naprat moc - bych to ještě jednou dvakrát zkusila a kdyby systematicky blil po hovězím, tak holt nedávat. Jo a taky to může být přílohou, jestli byla jiná - mně Loki blije po spařených kopřivách, přitom ostatní zvěř to žere v pohodě.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    jo a já se zeptám, je možný, že malej kočičák ještě nějak neumí strávit hovězinu? nebo že moc hltá?

    protože vepře mletýho i držky v poho, vemeno v poho, kuře v poho a předevčírem dostal hovězinu mletou a ráno včera sem našla poblitinu pod stolem.. říkám, že se přežral.. jenže dneska ráno byly dvě poblitiny..
    tak jestli je to hovězí na něj moc těžký a nebo prostě jestli hltá? páč bylo vidět, že je to vyblitý, páč v tom bylo normálně růžový nestrávený maso
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    tak dlouho, dokud nebude srát normálně.. ale pozor jo, rejže se vaří 15 min, kuře se vaří třeba hodinu..:)
    no a pak bych přešla že už dám syrový kuře, pak třeba libový hovězí.. a prostě postupně
    INXS
    INXS --- ---
    fajn takže mam prostě nakoupit prsa a přihodit je k rejži s mrkví, jak dlouho takhle? jak mam pak přejít na barf?
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    já si to teda taky myslím, páč zmyjko jak říkáš, já dycky když byla nemocná, tak první co bylo, tak máma uvařila pořádnej vývar a každej den sem jedla misku.. i ted když sem nemocná, tak si ho dávám, páč je prostě tučnej a vitaminovej a člověk když má angínu a nemůže polykat, tak je vývar to nejlepší..
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    VERCA_ZABA: radši krky nebo stehna bez kůží, když už - na těch hřbetech a pod kůží je fakt hodně tuku, takže to pak bude max všechno sbírat. Ale já bych se fakt vyprdla na vývar, ten by měl smysl, kdyby nemohl přijímat pevnou potravu (proto ho taky moje babička do nemocnejch cpala, a proto mastnej - prostě max energie v tekutém stavu, co se dá do někoho nacpat po lžičkách a navíc je to teplý) - a prostě mu do té mrkve s rýží začala přidávat libový prsa vařený.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    Jinak já v tomhle teda upřednostňuju šlemový polívky - v případě psa z rejže, u lidí i jiné obiloviny klidně.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    INXS: hele, dyt to tady píšou.. normálně nakup krky/hřbety/stehna něco nebo prostě kus hovězího, přidej tam kus mrkve/zeleniny a vař to třeba dvě/tři hodiny, mezitím sbírej tu pěnu svrchu, pak zchladit a sebrat ty bílý kola z toho..
    a vůbec, máš doma kuchaře, tak at taky něco dělá:)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    VERCA_ZABA: přesně tak - a zdaleka nejsi jediná :) Takže bych netvrdila, že vývar je nemastnej a dietní, ale naopak, pokud bych někomu na dietu doporučovala vývar, tak zdůrazním, že zchlazenej a sebrat tuk :)
    INXS
    INXS --- ---
    tak smecta a rejže s mrkvej asi zabrala, v noci ani káko, ale pes je zesláblej a je to na něm vidět

    poradíte mi tedy, jak na takovej správnej vývar, co ho postaví na nohy?
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: jo, jenže kolik lidí z něj ten tuk sebere, žejo. Zrovna kuřecí vývar spousta lidí vyrobí tak, že vyvaří nejlíp hřbety i s kůží (protože sou přece na polívku) a pak tou mastnotou zalijou psovi třeba grancle a divěj se, že se zesere.

    JAYBEE: když je někdo alergik na nějakou složku potravy, tak na ni nepřestane bejt "zdravou stravou" alergickej - fígl je v tom, že barf by měl teoreticky usnadnit identifikaci alergenu a jeho vyloučení ze stravy - samozřejmě že dlouhodobě se dá uvažovat o tom, že strava bez různých konzervantů a barviv, v nezamořeném prostředí a pod. vede obecně ke snížení výskytu alergií a to nejen generačně, ale i u konkrétního jedince. Ale není zrovna dobrej nápad na to spolíhat.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    CAMELLA:
    ZUZKAOU: tak tohle už chápu.. to mě nenapadlo.. páč já mám od babičky zažito, že do vývaru mastný oka prostě patří, páč pak to nemá takovej šmak:)
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    ZMYJKA: Heled s tim medem...si tak rikam, ze svyho psa krmim barfem proto aby prave takove problemy jako jsou alergie nemel. Nejak mi tedy nesedi co pises. Pokud je pes spravne zivenej tak prece zadny takovy problemy nema...je to jako u cloveka u kteryho alergii vylecis zdravou stravou. Jen tak mimochodem.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZMYJKA: vývar jsou bílkoviny, želatina a minerály. Zejména pokud se vaří s trochou něčeho kyselého, které do toho dostane i vápník. PO noci v ledniče se dá udělat zcela netučný, protože jaksi tuk vyplave napovrch a ztuhne.

    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ale prd, správně udělaný vývar je výluh těch nejlepších a nejstravitelnějších bílkovin, nikoliv tuků. Jen je potřeba ten vývar udělat z kvalitních surovin, schladit a sebrat tuk z vrchu. Pak je v pohodě.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    VERCA_ZABA: asi tak - vývar jsou v podstatě tuky z masa. To už je lepší tam pro chuť dát stopové množství libového - a dává se tam hlavně proto, že řada psů prostě suchou rejži odmítne a trocha libového masa po dni hladovky obvykle problém nezpůsobí, pokud samozřejmě není příčinou průjmu něco vážnějšího. Ono totéž platí i u mrkve - u méně vážných průjmů klidně, u vážnějších bych možná volila spíš nějakou ze speciálních past (tuším calopet se dává), pokud by pes nechtěl žrát rozvařenou suchou rejži bez čehokoliv.

    BIGG23: Med je riskantní záležitost - může pomoct (energie, tu a tam je nějaký pes na sladké), ale taky uškodit - je to poměrně silný alergen a pokud člověk nemá jistotu, že zrovna jeho pes není na včelí produkty alergický, měl by být opatrný.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    BIGG23: veterinar mi mrkev poradil vynechat na tu srajdu
    kamoska dava cubine na prujem rozmackany piskoty s bananem. No, ja nikdy teda odvahu todle na Cookie vyzkouset nemela, ikdyz verim, ze by mi ukousla ruce az u ramen. Ale prej to pomaha...
    Ovsem na urputnej nekolikadenni prujem bych to nezkousela, ani nic samodomo bych nevymejslela a sla na veterinu.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    proč né maso když to chceš zalejvat vývarem (rozumněj tučnou vodou z masa?)
    a med je k čemu? to sem ještě neslyšela..:)
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    ZMYJKA: rozvařenou rýži i s vodou, ve který ji uvaříš, do toho zeleninu ( mrkev) a pomáhá taky , když to zakápneš medem. Maso bych nedával. Možná zalil trochou vývaru.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    IF_: jj, a něco málo tam má, u stoliček, ale nic dramatického.
    IF_
    IF_ --- ---
    Ten smrad muze byt i z mezizubnich prostoru,tam ses na kamen koukala?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam