• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    LA_PIOVRA: tak to bych to nelamala. pres koleno :D
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LALOBA: ja to taky lamal na malicky, ales stejne to vyvolalo leskly cerny prujem. Leda z toho udelat nejakej high-end pamlsek kterej dostane treba jen 2x denne za mimoradnej vykon.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    LA_PIOVRA: ja davam Tonite hrozne malicko, nalamu to na maly kousicky, ono 100g susenyho masa muze odpovidat pul kilu syrovyho, klidne i vic.
    Ale urcite kazdej pes je jinej, moje je mlada popelnice a travici obtize zadny nema.
    Libi se mi, ze maj fakt sirokej sortiment vcetne dietnich veci jako plice nebo slezina, tak myslim ze si vybere kazdej.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LALOBA: Liluska je jak silena z tech susenejch jater, bohuzel je to jedina vec, ze ktery ma prujem, kterej navic vypada jak tekutej asfalt, takze sbohem jatra:)
    Kazdopadne treba jejich plice jsou super, protoze se dobre delej.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    pred casem se tu probiraly pamlsky...byla jsem dost prekvapena, kdyz jsem Tonite koupila suseny kureci maso zn. Salač a precetla si, co v tom vsechno je (kuřecí maso 91%, sorbital, glycerol, sorban draselný, sůl). Svuj udiv jsem ventilovala pred pani ze zverimexu, ktera mi "vysvetlila", ze to prece je nutne, takove prisady, "aby se to nekazilo" a ze "to jinak nejde". No, uplne me to nepresvedcilo, tak jsem pri posledni objednavce na richbarf prihodila na zkousku suseny drstky a jatra od Mapes a muzu vrele doporucit. Nejenze v tom nejsou zadny chemky, proste jen suseny maso, ani to neni predrazeny a predevsim, cuba z toho sili, kvuli smradlavy suseny drstce by snad udelala stojku na hlave. Vedlejsi efekt je ten, ze v parku se za mnou tahne smecka psu, kteri se tvari jako moji novi nejlepsi kamaradi a familierne mi strkaji cumak do kapsy, jak kdyby se s cumakem v me kapse narodili. Ale s tim dokazu zit, je to docela prca :D
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    LALOBA: diky..uz jedem kachnu s jahlama:)
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    NICKIE: nevim jestli je to jeste aktualni, ale z masa me napada zverina, los, sob, skopove a jehněčí, kachni, husi, nebo kralici maso....nebo klokan, pstros. Nevim, nakolik krmis ryby, treba kapr, pstruh.
    z priloh spenat, rukola, cuketa, jahly
    Los, Sob (speciality) - Baron.cz
    http://www.baron.cz/pes/barf-pro-psy/syrove-maso-pro-psy/los-sob-speciality/o-0
    http://www.richbarf.cz/...ice=20&max_price=105&manufacturer[]=29&manufacturer[]=27&manufacturer[]=13
    hodne takovy exotiky maji na http://www.drakima-barf.eu
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    To krmeni jen masem vychazi z nazoru, ze pes je masozravec? Nebo tam je nejake jine oduvodneni?
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    No jo, tak u nas byl prechod na veterinarni diety jasnej :( Sice me to mrzi, ale pro zdravi svejch psu udelam proste maximum, bohuzel zdaleka ne kazdej to takhle ma. A treba s Balousem bych mohla delat pokusy, jeestli to nejak nepujde. Jenze ma obcas sracku i na ty diete, takze budu rada, kdyz casem najdem nejaky normalni granule, ktery mu treba maximalne sednou. Na to, aby mi zas sral jak protrzenej, zase zhubnul jak blazen, na to se fakt muzu vykaslat. Jen se modlim, aby granule nezacal zase odmitat, jako tehda, protoze pak bych byla docela v haji.

    TAPINA: Vidis to, to me zajima - ty ses setkala se psem s perforaci od syrovy drubezi kosti?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LOVETHIEF: Asi nikdo o toho neodrazuje člověka, který se zajímá. Jenže ono právě devět z deseti majitelů si pod krmením masem představí to, co by to být rozhodně nemělo. Zažila jsem psa, co žral výhradně kuřecí křidélka. Vysokého věku se nedožil.

    Jinak pro informaci, na veterině klinické obory začínají ve čtvrťáku, do té doby člověk nepřijde do kontaktu se zvířetem ani s veterinárně vzdělaným pedagogem ;o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Ona má ještě navíc kombinovaný problém s játry, takže paleo dieta by na ni měla moc tuků. Tohle je zvíře, kterému by prostě bylo ideální dát dietní granule, ale bohužel.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    TAPINA: ja se ji na to schvalne zeptam, az s ni budu mluvit ;-) obetuju svoje chatrny nervy :-))

    a s tim barfem - taky jsem myslela, ze krmit ZDRAVY jedince neni takova veda, aby se od toho muselo vylozene odrazovat
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: plus samozřejmě existuje spousta stránek, jako třeba http://www.petdiabetes.com/pdorg/home_cooking.htm ale to asi samozřejmě znáš.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: já jsem právě proto psala o výživě zdravého zvířete, u nemocných bych si asi jen tak tohle tvrdit nedovolila.
    nicméně k té diabetičce, vím, že v jedné knize o barfu bylo i dost info o řešení diet pro nemocné psy a taky bych mrkla na lidské low carb paleo diety, sama jsem tak dlouhodobě jedla a když jsem se náhodou kdysi bavila s hills lady, bylo mi řečeno, že na stejném principu je jejich M/D :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LOVETHIEF: Sestřenka asi nedává moc ve škole pozor, co? Pochybuju, že by tohle opravdu ve škole někdo tvrdil (to s rakovinou, štěňatama, papírákama a oříškama).

    To s barfem je sporné. Ono je fajn, když člověk barfu rozumí a dělá to dobře. Ale souhlasím s tím, že naučit člověka, který ví kulové, ale granule dávat nebude, jak krmit psa, je skutečně složité jako sestavit atomovou bombu :D Mám v péči diabetičku, která nežere granule. A prostě nevím, co s ní. Na barfu není, je na domácí stravě typu vařené maso s něčím, co bude ochotná jíst. Glukóza jí lítá jak splašená. Majitelka problematiku barfu studovat nebude, střílí po mě namátkové dotazy typu "A může rajčata? A může chrupavky?" a na základě toho krmí psa chaotickým jídelníčkem, který je ochoten pozřít. Jenže zrovna potřeby diabetika jsou trošku specifické a co teď jako s tím? Jendá se o tříkilového psa, který když sežere jednu polévkovou lžíci nevhodného krmiva, je to jako kdyby člověk snědl plný talíř. Takže ano, některé aspekty krmení jinou než granulovou stravou jsou opravdu velmi složité.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    NICKIE: hele treba v Holandsku tuhle ciste svalovo/vnitrnostno/kostni vlnu jedou snad vsichni barfisti, se kteryma jsem se tu bavila. Ja kdyz se s lidma v parku dam vic do reci, vetsinou se ptam, cim krmej, protoze me to proste zajima. A kdyz reknou, ze syrovym, tak se dycky zeptam, jestli pridavaj zeleninu a prilohy a doplnky. A fakt jsem se tu nesetkala s nikym, kdo dava neco navic. Ze o tom hodne cetli a dosli k zaveru, ze zelenina je jim k prdu a potrebujou jen maso. Nutno dodat, ze jejich psiska vypadaj velmi zive a zdrave.
    Ja uz od zeleniny kazdej den taky upustila, dostavaj ji jen tak 3x tejdne, treba rozmixovanou brokolici, mrkev, spenat, pricemz tohle pokazdy i sparim. A z cerstvy davam salat. Z doplnku uz taky davam jenom zanedbatelny mnozstvi pangaminu, jenom pro ten pocit. Co ale mixuju spolecne se zeleninou, jsou dynovy seminka. A musim rict, ze srst letos u vsech trech krasna. A zeleninu teda zakapnu nejakym olejem, bohuzel mi ted dosel i pupalkovej i konopnej.
    IF_
    IF_ --- ---
    LOVETHIEF: Tak to s tema vorechama me vytaci jeste vic nez to zradlo. Jasne, nejlepsi je nekontrolovatelne mnozit aby meli plny ordinace asi:/
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERCA_ZABA: slecna mi tvrdila, ze ho to jen zatezuje a zivi kvasinky a proto mame furt zanety usi a exem, ze to tim vlastne zivim a ze pro psa to neni prirozene atd. Je k tomu takova sektarska fb skupina https://www.facebook.com/groups/181564771973789/?fref=ts
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    NICKIE: no a kde ti psi ale seženou ty vitaminy, co maj ze zeleniny?:)
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERCA_ZABA: Aha, tak prey model, pardon. To se krmi pouze masem, kostma a vnitrnostma a nicim jinym..
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    NICKIE: co je pray model?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam