Nedávno jsem hrál na mobilu hru a pozoroval jsem na sobě změny pozornosti, tak mě napadlo, že se podělím o svoje poznatky. Hra je to celkem jednoduchá - chodí proti vám nepřátelé a střídají údery nahoru (do hlavy) a dolů (do břicha). Vaším úkolem je pouze včas ťuknout na šipku nahoru či dolů a tím se ubránit.
https://play.google.com/store/apps/details?id=game.jemina.counterofdeath
Na sobě jsem pozoroval proměny pozornosti v průběhu hraní a věci, které měly vliv na výsledek.
Zjistil jsem, že i když jsem se na to pekelně soustředil, často se mi stalo, že v pauzách mezi nepřáteli moje pozornost někam odplula a já přestal dávat pozor i když jde o tak jednoduchou věc...možná právě proto. Ono to je trochu monotónní, ale zároveň je potřeba se pořád soustředit. Pak jsem si všimnul, že mám občas opravdu dobré výsledky, když u té hry přemýšlím zároveň i o čemkoliv jiném (např. co budu dělat večer, co si dám k jídlu, ...).
Mám teorii, že jak mi v hlavě víří spoustu myšlenek, často mě některá odvede od toho, co právě dělám.
Pokud se mi ale podaří zaměstnat tuhle chaotickou sílu (přemýšlením o něčem jiném), tak mě dá pokoj a nebude mě rušit.
Prostě malujete pokoj a občas hodíte psovi klacek, aby běhal jinde a nepodrazil vám štafle :-)
Zkusil jsem tuhle teorii otestovat tak, že jsem si během hraní zkoušel zároveň představovat např. "točící se kolečko", zkoušel jsem záměrně myslet na jiné věci, ale zároveň pořád věnovat dostatek pozornosti hře. Musím říct, že to celkem fungovalo, ale i tak občas nastala situace, kdy jsem zapomněl i na to, že mám mysl zaměstnávat. Pokud jsem se ale soustředil na hru a mezi tím myslel na konkrétní věci (souvislý proud myšlenek), tak to docela fungovalo.
Asi to má ještě daleko do toho, aby to prakticky něčemu pomohlo, ale minimálně je to zajímavé stylem "když zmáčknu tohle tlačítko, tak se rozsvítí žárovka" :-)
No nic, kdyby vás to zaujalo, zkuste si zaexperimentovat sami :-)