• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    SARGO
    SARGO --- ---
    MORKANT: Ale ani ne. Spíš jsem otrávená z těch lemplů, co se snaží přidružit ke stádečku a vytvářet si alibi :-D (Ale v dobrém, po pravdě - jenom je obrovský rozdíl, jestli "zjištění diagnózy" vede k úlevě "už vím proč a dušička má pokoj" nebo "už vím k čemu se napřít, abych na tom mohl zapracovat".) Jednoho hyperáče mám doma a druhého (už dospělého) v nejbližším příbuzenstvu - porucha je jedna věc, povaha, vliv prostředí a výchovy a aktuálního stresu atd další. Je exaktně ověřeno, že hodně "hyperáčů" je velmi překvapeno, když pak potká nějakého opravdového ;-)
    Ale tak je to asi u všech nemocí. Ono to hodně směřuje k tomu, že za chvíli budeme každou neoptimální skladbu lidských vlastností a uvažování považovat za nemoc.
    Nicméně to nevylučuje vůbec, o čem jsem tam níže nahlas uvažovala. Pořád si myslím, že řada neurologických poruch podobného typu by se dokázala během vývinu, a hlavně v pubertě, srovnat "sama" - on mozek není blbej, taky mu vyhovuje víc, když funguje optimálně - kdyby byly vhodnější podmínky :-) A taky si pořád myslím, že ve výsledku to bude pro skutečné hyperáče výhodnější, protože osvěta napomůže diagnostice i výzkumu. :-)

    MORKANT
    MORKANT --- ---
    SARGO: Dovolil bych si lehce oponovat, následkem neurologické poruchy, která navenek vypadá jako nedisciplinovanost a slaboduchost. To co tady píšeš je ideální způsob, jak snahu lidí, kteří se s AD(H)D perou, shodit. Takže díky :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    AXTHEB: Psycholog by ale neměl být autorita - vidím tam prostor spíš pro nějaký druh... hmm... kouče? Míra skepse, které k tomuto "povolání" cítím je obrovská, ale něco takového rozumného by bodlo zdaleka nejvíc :-D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    AXTHEB: a především, potřebují se naučit poněkud jiným mechanismům, jak věci zvládat, než jaké používá běžná populace, protože ty jaksi nefungují.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SARGO: To mi přijde úplně absurdní. Jasně, potřebují se to naučit, ale kdo jiný by jim měl umět pomoci se to naučit než psycholog?
    SARGO
    SARGO --- ---
    ECLECTICA: Já vlastně pořád úplně nevím, co si o tom myslet. U dlouhé řady lidí je tahle diagnóza zcela viditelně následkem nedisciplinovanosti a slabého ducha; 'nezbytnost' a větší míra obecné sebekázně (která je ale u nás hodně nízko na žebříčku obecně vyžadovaných hodnot) by ty lepší z nich donutila se vzchopit (protože schopní jsou) - jenže stále se dá dostatečně pohodlně žít a pracovat a bavit se, takže ta motivace není dostatečně silná. Určitě je tu hezkých pár takových, kteří skutečně AD(H)D trpí a podporu by potřebovali - můj osobní odhad je tak do 10% z těch, kteří se na to cítí. Mám pocit, že ta diagnóza není tak úplně otázkou medicínskou, jako spíše sociální... neumím to úplně dobře vyjádřit.
    Možná bych to přirovnala ke schopnosti uběhnout maraton. Lidé se s tím nerodí, ale když od malička budete utíkat před vlky, skoro určitě to zvládnete líp. Dá se to natrénovat, lehce, nebo si to naopak vydřít - ale proč vkládat nesmyslné úsilí, když tu žádní vlci nejsou, a mám jednu nohu kratší? Kde k tomu vzít dost motivace a čím si ji racionalizovat?
    Řada adhd lidí by neměla vůbec žádné problémy, kdyby žila na správném místě správným způsobem. Pro někoho by to klidně mohla být armáda, pro jiného statek, či kdo ví co - podle toho, který druh vnitřního řádu jeho já vyžaduje. Ale tohle informacemi přehlcené rozmělněné urbánní prostředí je pro mozek nezdravé, nedospívá správně, míra a druh podnětů ho během vývinu nestimuluje optimálním způsobem. Kdo nemá ideální dispozice, má problémy a prostě ho stojí více úsilí vytrénovat si všechny kompenzační mechanismy (zvlášť když často dlouho trvá, než si uvědomí, co má vlastně kompenzovat a proč, a jestli to vůbec za to stojí).
    Když shrnu tento osobní dojem: adhd bude přibývat prostě proto, že člověčí mozek jako takový není dostatečně motivován se s ním vypořádat. Pro skutečně postižené je to dobré, protože pozornost většinou přinese nové diagnostické a léčebné postupy. Středně těžcí získají berličku. Ti, u kterých je to kosmetická vada - protože míra osobního utrpení nesouvisí tak docela se závažností postižení - budou odsouzeni k věčnému brblání a mají smůlu, že si vylosovali nešťastnou kombinaci osobních vlastností. "-) A dost možná to ani vada není, jenom nepohodlí. Stejně jako nemůžeme být všichni nejkrásnější, nemůžeme být ani nejsoustředěnější :-D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SARGO: mně připadá, že u dospělých, u kterých není tolik přítomna hyperaktivní složka, nikdo příliš na AD(H)D nepomýšlí. Obecně se taky neví, nakolik ta porucha prostupuje všemi aspekty života. A protože se jedná o poměrně novou diagnózu, chodí po světě spousta nediagnostikovaných dospělých, kteří by poté, co konečně zjistí, jak se to s nimi má, nějakou odbornou pomoc potřebovali.
    SARGO
    SARGO --- ---
    MORKANT: Bavila jsem se s kamarádkou psycholožkou na téma, proč nejsou doktoři pro hyperaktivní dospělé. Pravila, že mimo jiné proto, že jim není moc jak pomáhat - že se to, stejně jako děti, musí všechno prostě naučit :-D
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ECLECTICA: Na to je nejlepší, aby i ten binec měl nějaký určený místo. Takový to nevim kam s tim, takže to patří na hromadu věcí, u kterých jsem jindy nevěděl kam s tím. Výsledek je velkej binec, ale jen na jednom místě. Když něco nemůžu najít, jdu tam :))))

    Pro všechny: zajímaly by mě takovýhle fígle, který vám fungujou a pomáhaj. Pro inspiraci :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MORKANT: to jo... akorát je třeba to místo nezanášet jiným bincem :D
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ECLECTICA: přesně, u některých věcí mám vypěstovaný podobný zvyky. Obecně mi hodně pomáhá, když mají věci své místo :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MORKANT: mně dlouho trvalo, než jsem pochopila, že to, že několikrát kontroluju byt, než odejdu, není nějaké kompulzivní chování (tj. že bych si říkala, že to prostě musím udělat přesně třikrát, protože jinak se něco stane, nebo budu cítit strašnou tenzi), ale dělám to proto, že prostě během chvilky zapomenu, jestli dotyčná věc byla vypnutá, jestli jsem zamkla apod.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ECLECTICA: až takhle špatný je to párkrát do roka, ale pak je to přesně - vypnutej mozek a konečná. Přišlo mi zajímavý, že střídání obrázků celkem šlo, ale jak tam byl zvuk tak jsem nedal nic. To video mě zaujalo, protože hledám způsob, jak ukázat ženě, proč občas dělám divný věci...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MORKANT: takhle zlý to nemívám, ale zase se mi třeba stává, že když je těch vjemů moc, tak mi mozek prostě vypne... všechno vnímám jakoby z povzdálí...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    UNREALONE: já třeba nedokážu dělat nic "normálně", systematicky. Třeba když jsem si chtěla dělat výpisky z nějaké učebnice, tak jsem začala první kapitolou, po chvíli mě to přestalo bavit, tak jsem si začala dělat výpisky k jinému tématu, pak jsem se zvedla a šla se napít, pak mě napadlo, že si udělám slovníček důležitých pojmů, pak jsem si k některému z nich chtěla něco vyhledat na netu, a po pár minutách jsem se přistihla, jak si čtu o něčem naprosto nesouvisejícím... no prostě chaos. Jako by mi na pozadí běžel neustálý překotný tok myšlenek, a nějaký z nich občas vždycky přebije to, na co se snažím soustředit...
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ECLECTICA: můj špatnej den připomíná spíš tohle: https://www.youtube.com/watch?v=xfo1tZ95Ypk

    vyhodil mi to youtube jako související, střídání obrazů ještě zvládám, ale jak se ozvou zvuky, jsem v háji :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ECLECTICA: úplně chápu :-) Já na to narazil náhodou, když už jsem si říkal, že už to přece není normální a začal to hledat na internetu. Čím víc jsem četl, tím víc jsem se v tom poznával. To člověku aspoň trochu zlepší náladu.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ECLECTICA: Díky :)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ECLECTICA: Nemáš odkaz na to video?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    UNREALONE: já měla celý život sto a jedna potíží, které tak nějak nyní dávají smysl. Zcela přelomovým okamžikem bylo video, které simulovalo způsob vnímání u AD(H)D. Do té doby jsem byla přesvědčená, že to takhle mají všichni. Když s tím člověk žije odmala a nemá to srovnání, tak mu to vlastně připadá úplně normální...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam