• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PETRWEB: coze? oblibeny z jakyho duvodu? :-o
    PETRWEB
    PETRWEB --- ---
    Ja to myslel tak, ze clovek tou posetilosti muze byt celkem oblibeny mezi zenami, tot vse :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    UNREALONE: bj je super, jen si ho nesmíš zapomínat doma
    BOUCNER
    BOUCNER --- ---
    POZITRON: já si myslím, že naše pozitivum je tak maximálně smysl pro humor a umění udělat si ze sebe prdel, protože tak nějak jinak se sebou člověk nedokáže vyjít....ovšem žít bych teda se sebou nechtěla, moje záchvaty maniakálního dříče oproti zapomínání zaplatit včas složenky a vyřídit si úřady, učit se včas do školy a v práci odevzdávat věci včas, abych je nemusela dodělávat o víkendech v noci atd je na pěst...roztomilou pošetilostí by to mohla nazvat opravdu jen letmá známost, která si na dovolené semnou nemusí čistit zuby bez kartáčku a chodit v jedné botě, protože jsem to zapomněla zabalit...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    kazdopadne ADHD je ted asi trend, od zimy jsem mela v ruce druhej grant na tohle tema :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PETRWEB: mne teda jako jedina vylozene pozitivni vec prijde zrychlenost.

    co je prosim tebe krasnyho na neuvazenym lamani srdce komukoli?
    PETRWEB
    PETRWEB --- ---
    A to marneni casu
    PETRWEB
    PETRWEB --- ---
    Na adhd je nejhorsi ten nedostatek sebeucty, a sebeuspokojeni, zkratka ten dopamin (z toho plynouci i muj 10 lety navyk na amfetaminech a alkoholu), ale zaroven ta krasa zachytit zivot jinak nez ostatni (kolik slecen jsem zlomil srdce svou posetilosti a blaznivosti) a i v praci jako programator pri navrhu mam neobvykle napady a casto velmi funkci, ale pak ty faze vyvoje, stereotypnich cinnosti... je to prokleti i dar zaroven
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    UNREALONE: taky s tím mám potíž, přistoupit na léky, a říkám si, jaká je šance, pokud si na nich člověk vypěstuje dobrý návyky, aby mu po dlouhodobějším užívání, kdy se ty návyky "zacementujou", zůstaly i bez léků... zobat to dlouhodobě nechci, ale zároveň je s aktuální hladinou neurotransmiterů fakt pekelně těžký, přenastavit si fungování a dlouhodobě to udržet... jako lepší se to furt, ale občas se dostanu do nepěknejch remisí a vyžaduje to hrozný vůle, zase se dokopat do toho všeho, co vím, že funguje (kompletní todo seznamy, týdenní plány, pomodoro, habitica, odměňování se, životospráva, pohyb, relaxace, meditace)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Nedávno jsem na netu narazil na bullet journal, tak si zkouším organizovat čas tím.
    Není to špatné a dává mi to šanci pěstovat si hezké psaní na papír, trpělivost a možná i nějaké návyky (např. habbit tracker je zajímavá věc).

    ...samozřejmě jako všechno to vyžaduje pozornost a důslednost :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    já mám pořád pocit, že léky jsou něco na co nechci přistoupit...i když některé vaše odezvy zní dobře :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Dneska jsou to dva týdny, co jsem začala brát Stratteru. Kopíruju post ze svého FB:

    Óda na Stratteru podruhé, s odstupem dvou týdnů:
    Včera jsem si úhledně a na jedno místo sepsala, co všechno potřebuju během dne udělat a vyřídit. Všechno jsem to do puntíku a jedno po druhém splnila, a ještě si v mezičase hrála s nachlazenou dcerkou (které jsem samozřejmě uvařila oběd, večeři a návdavkem udělala ovocný salát s granolou) a koukla na jeden díl seriálu. Asi to bude znít neuvěřitelně, ale něco takového se mi ještě nikdy nestalo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: prave s odstupem casu nevim, jestli se k ni budu chtit vratit. on to je dost dryak a sebekriticky musim uznat, ze jsem ty vlastni snaze moc nedala, spis jsem jen nechala prasky, at odvedou veskerou praci za me a ja mela hezky nozicky na stole.

    a cos mel teda za vedlejsi ucinky? zavrate jsi mel? zrychlenej tep? sucho v puse a takovej, no jak to jenom rict, chemickej dech, takze bez zvejkacky ani ranu? :) ono to ale ma casem odeznit snad vsechno prave.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: tys bral stratteru? myslela jsem, ze se temhle lekum zuby nehty vyhybas :-o
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: wellbutrin jsem zkoušela, ale po cca dnech jsem musela vysadit, z ničeho mi snad nebylo tak zle. Vůbec jsem nemohla jíst, měla jsem nonstop úzkosti a zrnilo mi před očima.
    Proč jsi vlastně tu Stratteru vysazovala?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: prave zpetne na ty strattere spis ocenuju antidepresivni a protiuzkostny ucinky, takze klidne bych misto ni zkusila priste ne ssri jako vzdycky, ale treba snri jako wellbutrin apod.

    kazdopadne preju, at ti sedne, pomuze a nezadouci ucinky at se ti vyhnou obloukem, hlavne tachykardie teda.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: Olwexya byla zjevně strašný dryák (alespoň pro mě) a její vysazování peklo, jsem zjevně zocelena :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: tak to ses odolna! ja zacinala taky na 40mg, ale pri 60kg a pak jsem presla na 60mg a v lednu jsem teda musela vysadit a ted prave nevim, jestli az to bude mozny, budu chtit zase nasadit, ale asi spis jo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: 40 mg, vazim 47 kg. Ono se mi asi hlavne ulevilo diky tomu, ze to zmirnilo ty potize souvisejici s vysazovanim Olwexye. Z nezadoucich ucinku akorat lehka nevolnost a sucho v puse.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: kolik mg mas? tak pak dej vedet, jestli jsi mela zvysenej tep (ja jsem mela dokonce pres 90), zavrate a sucho v puse. jinak priznaky po hodine, to je asi blbost, udavaj se tejdny. nicmene nejsi v tom sama, ja jsem "cejtila" prvni ucinky po trech dnech, ale bylo to placebo, protoze nastup ucinku jakoze fakt ucinku jsem pak poznala a urcite to nebyly veci, ktery jsem pozorovala ten treti den. :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Zdravím, dnešek je pro mě významným dnem - vzala jsem si první dávku Strattery :) Zajímalo by mě, zda je možné, že se pozitivní účinky objevily už hodinu po užití léku, nebo jestli to je jen nějaký placebo efekt... každopádně jsem se dneska přistihla, jak sedím v klidu (tj. nepohazuju si nohou, s ničím si nehraju...), a taky myšlení mi připadá takové zkrocenější, dokonce stíhám svoje vlastní myšlenkové pochody :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam