• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    BETTER: to si říkám taky...i když často s větším či menším povzdechnutím...aneb jak se zpívá v jedné písničce - "je to boj, ale krásnej" :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ZUZKAOU: úzkostný pečlivec je dost problém v jakémkoliv provozu. Klidně k tomu může být i ADHD a to je pak úplně v prdeli :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    úzkostný pečlivec v běžném školním chaosu a hluku totiž dost trpí...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: ale tak to nebývá z dospělých nezbytné. jinak živelný hyperaktiv bývá lepším učitelem, než úzkostný pečlivec. platí pro obě pohlaví...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU:
    CORDELL: jeste me napada prekotna mluva a skakani od tematu k tematu, i kdyz to se asi da treninkem naucit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: hele hyperaktivita a schopnost rychle reagovat na podnět se ve třídě za katedrou fakt hodí. Když se k tomu ještě přidá vlastní zkušenost z frustrace z klasické výuky a následné upravení přístupu, tak jako to může být fakt dobrý.

    NAvíc děcka prostě udrží pozornost kratší dobu,než učitel a tak jako tak je potřeba aktivity v hodině střídat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CORDELL: teacher teda nevim, impulzivita a zlobivi haranti, to nejde moc dohromady :)
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    ECLECTICA: Ja to nenapsal presne. Lidi co pijou 2-4 kafe denne jsou stastnejs a zijou nevim o kolik let dele nez lidi co kafe vubrc nepijou, takhle znel ten vysledek jejich statisticke analyzy...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CEPAL: piju 4 denně, a bez jakýchkoli problémů. Ideálně i na noc, abych usnula.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    CYBERWOLF: Nekde jsem cetl, ze lidi co pijou dve kafe denne, jsou stastnejsi a zijou dele. Myslim si osobne, zeta i plikace je obecna, ze proste uspesni lidi ve vetsim procentu pojou ‘rozumne mnozstvi kafe’, ale to je nedela stastnejsima ani uspesnejsima. Ale uz si nepripadsm provinile, kdyz si v oeaci delam rano a v poledne nescafe espresso s double cream (cca 2:1 voda:smetana).
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BETTER: jo, kofein je kamarád, ale s mírou. Jeden čas (asi rok nebo dva) jsem jel kafe od rána do konce šichty a docela mi to neudělalo dobře. Od té doby používám jen v případech nouze a max jedno kafe.
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ...tak natrénovat se určitě dá. Zhruba tak, že z katastrofálního výsledku se dostaneš na docela podprůměrnej. Rady jako "natrénovat" nebo "musíš se víc snažit" tady v tom klubu asi zkoušel každej. Na soustředění a další mentální dovednosti jsou třeba specializovaný hry vyvinutý v rámci medicínskýho výzkumu, to tady asi taky zkoušel prakticky každej. Jenže ty prášky fungujou tak, že prostě přenastavěj hladiny chemie v mozku na "téměř normální".

    Dám příklad: Celej život mám problém při rozhovorech. Dá se to popsat tak, že v běžných větách se místo češtiny každou chvíli objevujou svahilský slova. OK, člověk si dost domyslí z kontextu (ne vždy přesně). Zvykne si, že rozhovory vyžadujou zvýšený psychický úsilí (což vede akorát k pocitu - mám únavovej syndrom). Zvykne si předstírat nechápavost, nebo potíže se sluchem, aby protějšek "zašuměnou" větu zopakoval. A tohle je jen jeden z řady příznaků, krom mikro výpadků jsou tady ještě makro výpadky, těžko kontrolovatelný switche pozornosti a fyzickej i mentální neklid.

    To je jedna varianta, jak se dá s ADHD vypořádat. Nebo je taky možný nechat si napsat prášky, a někdy po dvou týdnech začala "svahilština" prostě mizet. Ono to neni o roztomilým mimoňovství, podle mých zkušeností většinu zaměstnavatelů komunikační lapsy a potřeba opakovat jednoduchý věty docela serou, což má pak konkrétní dopady v životě.

    vole:) "dele nez 2-3 hodiny pozornost neudrzim" ...nůž zapíchnutej přímo do jádra pudla, a ještě jim votoč:)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: co je problem v praktickym zivote? koncentrace? udrzet pozornost? to se da natrenovat. napriklad ja o sobe vim, ze dele nez 2-3 hodiny pozornost neudrzim, takze podle toho si zarizuju praci. prestavky dobra vec.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: to je asi ještě horší nápad, než lejt kafe místo vody
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VYHULENY_UFO: letového dispečera s ADHD samozřejmě dělat nemůžeš, ale nikoli proto, že to máš v papírech, ale proto, že úroveň soustředění, která je pro tuhle práci nutná a která se testuje, je u ADHD nemožná.
    Na to, aby slepec nemohl řídit Airbus, taky nemusí mít tu slepotu v papírech, ale stačí, že nevidí.

    A pro všechny ostatní účely závodní lékař dává razítko "schopen-neschopen", bez ohledu na to, jestli za tou (ne)schopností je epilepsie, ADHD, plochý nohy nebo cukrovka.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: netusim, ja kdyz chodil do skoly, tak takovyhle diagnozy neexistovaly. teoreticky v cajku, otazka je co takovy rizeni auta, prace ve vedoucich pozicich, muzes jit s takovou diagnozou delat treba leteckyho dispecera....?

    //ja nevim, ja utehlech poruch spis citim americky pristup "pilulka na kazdou bolistku". ja sem syn matfyzaka a tam kde nekdo vidi divny lidi, tam ja vidim normalitu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: ja bych v papirech zadnou poruchu osobnosti mit nechtel, jeste by si o me mysleli, ze jsem nejakej debil. to radsi ten fetak, u nej je jasny, co jsi zac. kdezto nejaky nehmatelny adhd, ktery si muzu naordinovat v podstate taky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: na to mas dneska eshopy na internetech, diskoteky nebo kluby. jestli si na vysoky skole, tak vysoka skola je nejidealnejsi cas vyzkouset omamne latky a jedy. urcite pak ve studijnim krouzku mas nekoho, kdo tyhle veci zna a uziva.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: co se tyce ritalinu, ten se da docela dobre nahradit amfetaminem/methamfetaminem, takze ti odpadne zadoneni u doktorky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BETTER: jako nevim, jestli to kafe místo vody je lepší varianta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam