• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ...tak natrénovat se určitě dá. Zhruba tak, že z katastrofálního výsledku se dostaneš na docela podprůměrnej. Rady jako "natrénovat" nebo "musíš se víc snažit" tady v tom klubu asi zkoušel každej. Na soustředění a další mentální dovednosti jsou třeba specializovaný hry vyvinutý v rámci medicínskýho výzkumu, to tady asi taky zkoušel prakticky každej. Jenže ty prášky fungujou tak, že prostě přenastavěj hladiny chemie v mozku na "téměř normální".

    Dám příklad: Celej život mám problém při rozhovorech. Dá se to popsat tak, že v běžných větách se místo češtiny každou chvíli objevujou svahilský slova. OK, člověk si dost domyslí z kontextu (ne vždy přesně). Zvykne si, že rozhovory vyžadujou zvýšený psychický úsilí (což vede akorát k pocitu - mám únavovej syndrom). Zvykne si předstírat nechápavost, nebo potíže se sluchem, aby protějšek "zašuměnou" větu zopakoval. A tohle je jen jeden z řady příznaků, krom mikro výpadků jsou tady ještě makro výpadky, těžko kontrolovatelný switche pozornosti a fyzickej i mentální neklid.

    To je jedna varianta, jak se dá s ADHD vypořádat. Nebo je taky možný nechat si napsat prášky, a někdy po dvou týdnech začala "svahilština" prostě mizet. Ono to neni o roztomilým mimoňovství, podle mých zkušeností většinu zaměstnavatelů komunikační lapsy a potřeba opakovat jednoduchý věty docela serou, což má pak konkrétní dopady v životě.

    vole:) "dele nez 2-3 hodiny pozornost neudrzim" ...nůž zapíchnutej přímo do jádra pudla, a ještě jim votoč:)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: co je problem v praktickym zivote? koncentrace? udrzet pozornost? to se da natrenovat. napriklad ja o sobe vim, ze dele nez 2-3 hodiny pozornost neudrzim, takze podle toho si zarizuju praci. prestavky dobra vec.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: to je asi ještě horší nápad, než lejt kafe místo vody
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VYHULENY_UFO: letového dispečera s ADHD samozřejmě dělat nemůžeš, ale nikoli proto, že to máš v papírech, ale proto, že úroveň soustředění, která je pro tuhle práci nutná a která se testuje, je u ADHD nemožná.
    Na to, aby slepec nemohl řídit Airbus, taky nemusí mít tu slepotu v papírech, ale stačí, že nevidí.

    A pro všechny ostatní účely závodní lékař dává razítko "schopen-neschopen", bez ohledu na to, jestli za tou (ne)schopností je epilepsie, ADHD, plochý nohy nebo cukrovka.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: netusim, ja kdyz chodil do skoly, tak takovyhle diagnozy neexistovaly. teoreticky v cajku, otazka je co takovy rizeni auta, prace ve vedoucich pozicich, muzes jit s takovou diagnozou delat treba leteckyho dispecera....?

    //ja nevim, ja utehlech poruch spis citim americky pristup "pilulka na kazdou bolistku". ja sem syn matfyzaka a tam kde nekdo vidi divny lidi, tam ja vidim normalitu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: ja bych v papirech zadnou poruchu osobnosti mit nechtel, jeste by si o me mysleli, ze jsem nejakej debil. to radsi ten fetak, u nej je jasny, co jsi zac. kdezto nejaky nehmatelny adhd, ktery si muzu naordinovat v podstate taky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: na to mas dneska eshopy na internetech, diskoteky nebo kluby. jestli si na vysoky skole, tak vysoka skola je nejidealnejsi cas vyzkouset omamne latky a jedy. urcite pak ve studijnim krouzku mas nekoho, kdo tyhle veci zna a uziva.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANICASE: co se tyce ritalinu, ten se da docela dobre nahradit amfetaminem/methamfetaminem, takze ti odpadne zadoneni u doktorky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BETTER: jako nevim, jestli to kafe místo vody je lepší varianta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BETTER: náhodou docela dobrý článek, nikoli proto, aby se teda člověk dozvěděl něco nového, ale hezky to shrnuje, co říkat okolí v případě nevhodných poznámek a/nebo "dobře míněných rad".
    Klasicky, pokud člověk o tématu ví hodně, tak dost často nedokáže odpověď srazit do jedné vhodné věty, ve které by bylo to podstatné...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BETTER: nic novyho, psychiatr anders z vfn vyvraci myty o adhd a nazev clanku je jeden z tech mytu.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Trochu jsem to promáznul. Terapie v podobě banu pro lidi neschopné normální diskuze čeká v záloze (ano Kocoure to je na tebe). Howgh
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    A proč nás to celý má zajímat? V ČR se ten lék předepisuje taky? Nebo jsou všechny prášky na adhd podle tebe blbost a máme se místo toho polejvat fluorovou vodou? Nebo se ti nezdaj procenta těch diagnostikovanejch? Jakože čtyři procenta homosexuálů jsou ok, ale šest procent ADHD, to přece není možný? Já fakt nechápu, o co ti tu jde, proč jsi to sem psal?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOCOURMIKES: můžeš to sem prostě napsat, nebo by tě za to Illumináti moc popotahovali?
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOCOURMIKES: to je přesně to co jsem myslel pod "ne moc konstruktivní příspěvky".
    Na štěky typu "tady je odkaz a víc se k tomu nebudu vyjadřovat" tady nejni nikdo zvědavej...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOCOURMIKES: můžeš mi alespoň odpovědět na otázku, co jsi chtěl říct tou větou o uvolněném patentu na risperidon?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOCOURMIKES: možná je to tím, že se u nás LMD začala běžně diagnostikovat až v 90. letech a o pár let později se začaly používat termíny ADD/ADHD. Což je dost fajn, protože to původně jednu diagnózu dělí (zpřesňuje). A do LMD se schová ještě nevím kolik dalších věcí. To ani nemluvím o tom, že když řekneš spolužákům, že máš ADD/ADHD, tak z toho neusoudí, že jsi debil a patříš do zvláštní školy, což se ti s lehkou mozkovou dysfunkcí stane raz dva.

    Uvolněný patent na risperidon v našem příběhu hraje jakou úlohu?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOCOURMIKES: lehká mozková dysfunkce je jako lepší v čem? Teda, krom toho, že je to totéž
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOCOURMIKES: prosimtě o co ti jako de tady?

    Pokud chceš přispět něčím konstruktivním, tak jen do toho...pokud možno v celých větách.
    Zatím mi tvoje příspěvky moc konstruktivní nepřišly...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOCOURMIKES: sám seš risperidon
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam