• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: master haxor
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    A kdyz jsme u tech pribehu.
    Vcera jsem si chtel vybrat prachy z bankomatu. Trivialni vec. Ne tak pro me. Automat odmita kartu. Volam na horkou linku. Vyzkousej to jinde, tak jdu ke konkurenci. Ta me pusti v noci za dvere, otevre bankomat a nabizi prachy. Vracim se zpatky, abych zjisil, ze si mezitim nejakej kofr vybere penize uplne v klidu. Ucho na drate, ruka omrzla, zkousim to znovu. Tentokrat zkousim kartu bez chipu, drze vsouvam do automatu. Ten pochopi situaci a taky nabizi penize. Prikimam, vybiram, odchazim. A co to, po me zustava modra obrazovka, recycle bin a intdl HD graphic center na plose. Telefon stale na uchu, tak jsem vam to prave rozbil, naslysenou :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: ad better: ten holomek myslim nic nepotrebuje, imho vystaci si sam :D

    BETTER: mechanicky? Rek bych spis trochu "protrele".
    Jinak ja fakt celkem porcuju cas, pohybuju se autem, z hospy to chci mit blizko domu, aspon k nekomu kdyz ne k sobe, jediny co znam z prazsky mhd je metro, to konci jak znamo o pulnoci, a to ja zase do rana tahnout uz nevydrzim, rad spim. Navic ted nebydlim v praze, sluzebni byt je na vypichu, na tago nemam, do hospody na nealko nejdu, na nealko skutecne nejdu, ne opravdu ne, takze mi zbejva asi sebevrazda, nebo se tvarit, ze me nezajimate natolik, abych nemusel obetovat ani kousicek ze svyho pohodli, jelikoz to bych asi, nevim, neprezil nebo co.
    Uz to chapes? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POZITRON: :-0 jaky bejvaly id??! Omg jaky?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: zajimavy :) mas to hozeny do takovy prvoplanove ukecany polohy, ktera ale postrada naznaky vlezlosti.
    Jinak ja netrpim nedostatkem lidi, starejch ani novejch a pribehy se pisou neustale samy, staci koukat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BETTER:
    BETTER: taky bych rada sla na pivo, dokonce uz jsem to tu pred casem nadhazovala, ale ma to taky par hacku. ses mi fakt sympatickej, rada ctu tvoje prispevky, libi se mi tvuj humor, pamatuju si uz tvoje predchozi id, musi s tebou byt fakt sranda a rada bych te poznala, ale bojim se, ze bych nestacila tvymu tempu. i kdyz to by se snad po par pivech zlepsilo. potrebuju se vzdy rozkoukat, takze byste museli snest, ze se treba ze zacatku moc nezapojuju, nebo bych musela prijit uz trochu nacata. :) dalsi vec je, budu moct az tak za 2 tejdny nejdriv, zejtra jdu na operaci dasne a budu pak mit nejakou dobu zadratovanou hubu, cili budu blbe mluvit. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: protoze mi chybi vlastni deti, ne tak lidi z nyxu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DRAKY: co to je za blbost, ze dite nemuze delat ve skolstvi chyby...


    nemam potrebu vsechno hazet na skolu, vina bude taky na rodicich, pro ktery je jednodusi dat dite nalepku "porouchany".
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    VYHULENY_UFO: v situaci nešťastně nastavenýho školství, kde se jede na výkon a všichni jsou hodnocený podle stejnýho mustru, kde nemáš nárok dělat chyby a nejsou vyzdvihovaný tvoje silnější stránky, ale permanentně upozorňováno na nedostatky, mi přijde zvýšený množství diagnostikovanejch poruch jako určitej obrannej mechanismus
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: na ambulanci maji vzdy prace dost, musis nekam, kde ji maji prave malo, tam ti najdou cokoliv
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: tak to mi asi řekni, kam chodíš na pohotovost, já tam začnu chodit taky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANICASE: ano, ale ne tak v dobe, kdy cekas, az je zas uvidis.
    CYBERWOLF: ani bych nerekl
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já myslím, že návštěva libovolné pohotovosti musí každého z představ o přebujelém zdravotnicvtí velmi rychle vyléčit.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: zakladni lekarska poucka zni, ze zdravej clovek je jen spatne vysetrenej, zejo. Ze je zdravotnictvi dalsi bussines asi taky plati. Tak ss neni cemu divit, ze je v blahobytu kapitalismu socialisticky zdravotnicky prebujely.
    Ale taky se pouziva vic chemie kolem potravin, doba je rychla, kazdej ma pocit, ze muze kohokoliv osirat mobilem, kdyz si vzpomene. Mame se dobre, nejlip ever a delime se na jen na vitace a mlatice uprchliku, a tak, vis o cem mluvim.
    Ano, brat decko jako normalni, dokud neni uplne nenormalni, zkousim taky. Nebojujem o preziti, hledame nejlepsi cestu, tak resime picoviny, no :)

    BETTER: nemivam cas, vis, porcuju svuj cas natesno a taky me teda setkavani s nyxakama moc nebere. Bralo me, kdyz jsem menil jako akvarista drobny blbosti, ale na nejaky rajzy po praze uz nejsem leta zvedavej.
    Jinak tady bych go videl na posezeni u kavicky, caje, holky by dosly s negativem a tak, pro me ztracenej cas, ktrrej sem mohl sedet v hospode ;D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: ohledy beru, ale faktem je, ze mi napriklad brachova manzelka - ucitelka na zs, rikala, ze maij ve tride tak 70% deti s nejakou diagnostikovanou poruchou.

    ja nemam nic proti porucham, jsem take porouchany, ale otazka je, jestli se to neprehani. dobre, ja neumim dobre kreslit, zpivat, sem na to debil, ale ze bych si sel nechat napsat nejakou poruchu, to fakt ne.
    nekdo je proste blbej na matiku, neumi hezky psat, ke cteni potrebuje pravitko, aby si drzel linku, ale davat tomu nejaky nazvy. ja osobne bych chtel, aby bylo moje dite co nejmin stigmatizovany a navic nevis, jak se za 20-30 let vyzkum v tehlech poruchach posune. pred 30 lety o nejakejch dys nikdo nevedel, ted jich je plna prdel. moda?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: ale jo, je to pekny, ze to nekdo zkousi, vlastne to delas mile, twl, dikpic jsem uz videl a jses teda kocour, tak co ja proti tomu vlastne mam ;D

    VYHULENY_UFO: co ty vis, ja si taky myslel, ze moje jediny prokleti je syn farmaceuta. V kazdym pripade ber ohledy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: myslis, ze nemam poruchu. ja si prijdu porouchanej dost coby potomek matfyzaka, kterej byl jeste divnejsi... :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: Ty vole :D uz i tady ?
    VYHULENY_UFO: ja jak jsi to psal o frontalni vyuce, musim z casti souhlasit, ale taky z casti oponovat. Hromady informaci clovek potrebuje mit po ruce a vsechno hledat na googlu se neda, ackoli zrovna skolu vareni, reagovals na vareni, a domacich praci uz u nas davno zrusili a moderni domacnost se bez kucharky obejde. Takze na co kucharku? Je tady stale reziduum nedostatku provazanosti velkyho mnozstvi informaci a to je problem puvodem ciste z naseho skolstvi.
    Nechci Ti nejak branit v rozletu v tomhle klubu, jen jestli si si jistej, ze to je klub pro Tebe? Lidi se tady oteviraji ostatnim a soudit je tady nezkousel nikdo ani se stejnou poruchou, tak jeste aby je tu soudil clovek bez poruchy.., nebo s jinou?

    Meli jsme na gymplu nemcinu, dve hodiny denne, 5x tydne a nemel jsem ji rad. Co ale bylo prekvapeni, kdyz byla hodina gfamatiky, hodina konverzace, tak oba predmety mely i pres snahu obou ucitelek casem podobnej prubeh. Ta konverzacni se fakt na zacatku snazila o neco jinyho, budiz ji zeme lehka, ale bylo to pro nas novy, pripadali jsme si hodne trapne, chtela abysme hrali fotbal a komentovali to nemecky a podobny interaktivni uchylarny a i ona, s jiste zapadnim pristupem, videla ty krabice, do kterych nam zavirali od malicka mozky a ktery zmasirovany uz ani nechtely videt ven, bo jim to kurwa neprislo normalni. Tak casem prizpusobila lzici tlame. Nebyt takovy konzervy, preda nam vic, nebyli jsme na ni vubec pripraveny.

    ANICASE: cokoladou se necpu, behat nechodim, obcas mi depku spusti absence prace a osamelost, a taky premira huleni :) tak jdu mezi lidi, nehulim nebo malo, venuju se restum, vymyslim, co delat, az budu s detma.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: Prosim o radu, jak se zbavuje depky? ;D

    Jinak ja varim rad, nekdy pry dobre a zmatek s ingrediencemi nezazivam. Spis u beznejch jdel autisticky trvam na svych postupech, u tech novejch resim spis presnej postup, taky autisticky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Moudro dne otce Fura - pořádně si serte život a předchozí traumata vám začnou připadat nepodstatná.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAJKA: kdybys me docetla do konce, zjistila bys, ze sem z ucitelsky rodiny, takze me fakt skolstvi netrapi.

    z myho pozorovani spoluzaku duchodcu ti muzu bezpecne rict, ze kdo jeste po 20/30 letech proziva traumata ze skoly je blbec, protoze budto ma tak stastnej zivot, ze po odchodu ze skolstvi uz byl jen prochazkou ruzovou zahradou nebo ma nejakej jinek problem.

    priznam se, ze se traumaty ze skoly rozhodne nezabyvam, protoze od ty doby se mi stala hromada jinych nepeknych veci, oproti kterym je blba uca zanedbatelny problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam