• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAJKA: v ut potkal kolegacek v hospode znamyho jmenovce, takovyho sedesatiletyho rockera v krivaku, s satkem na hlave, kterej mi byl drsne proti srsti a diky kterymu jsem zbytek vecera stravil jako introvertn, protoze me hra na brumlu, tleskani a dupani na prkennou podlahu vubec nezajimali. A nasledny stupidni kecy teprcve ne. Tak kdyz tam neni hudba, tak to chapu.
    No a vsichni si mysleli, ze jsem proste stydlin, coz se pak ukazalo jako omyl :)
    Ono je to taky o lidech, nechci se seznamovat, nechci a hotovo. Ale tak brutalni stavy jako pozitron teda nemam :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Tyjo tak to ja se seznamuju rychle, jsem extremne extrovertni, spontanni, mam kombinaci empatie a slonovitosti v porcelanu, jakkoliv to zni jako protimluv, a kdyz se napiju, tak jsem velmi kontaktni a vsem rikam, jak je mam rada (tedy ne k cizím, ale k lidem, ktere teda opravdu mam rada)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: vcera jsem v hospode, kde zrusili kvuli sousedovi jubox, zavedl vecer vtipu. A to vis, jeden kuchtik nas navalcoval na placku, protoze to mel fakt nabiflovany. Vypravel by celej vecer. Ale to jsem nechtel, jsem chtel, aby mel prostor kazdej a aby se nikdo nestydel, aby, si kazdej na neco vzpomnel. Takze vypravece jsem zkrotil a dal prostor radkovi, zastydlymu vypitymu bejvalymu pilotovi f16. A pak se lidi bavili sami, kolega nakonec vohnul barmanku po rozchodu, mladosi nepustili zadnou travu pitomci, takze vsecko v cajku.
    Psychosomatika tak urcite :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AXTHEB: s tebou by mohla bejt celkem prdel. Vazne, jizlivost a odmerenost znam dobre, ale uu se tomu dokazu zasmat.
    VALKYRA: z toho teda skromnost uplne strika. Jak Te vnimam ja, tak trosku jako slona v porcelanu, coz ale neznamena, ze o introverty nemas zajem, to Ti cslkem verim :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Já jsem na tom podobně (bez těch paralýz), s přidaným bonusem - když se napiju moc, začnu být na lidi zlý a hnusný.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: s adhd jdou uzkosti ruku v ruce casto, tak jsem si myslela, ze nas tu se socialni uzkosti a s nedostatkem socialnich dovednosti bude vic. :)
    mimochodem chodila jsem na dve skupinovy terapie ciste pro lidi se socialni uzkosti/fobii a expozice, cili vystavovani se temhle situacim, nam tlacili do hlav vsude, pac tim ziskas praxi a jde ti to lip a lip.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: jenze ja se "mezi svejma" chovam spis extrovertne, nota bene po par pivech, to je pak utrzenost ze retezu level pro. :) problem je mezi cizejma! treba pred lety, kdy jsem jeste mela socialni uzkost/fobii v plnym proudu, jsem sla s jednim znamym na sraz cizich lidi zahrat si hru cash flow. myslela jsem, ze to budou nejaci magori, jako znam treba z mensy, haha, no vubec, to byli lidi typu financni poradce z ovb, nekteri dokonce fakt byli financni poradci z ovb a to bylo teda peklo vsech pekel. normalne musel prijet muj manzel, tehdy jeste pritel, abych vubec mohla po mnoha hodinach odejit, byla jsem tak paralyzovana, ze jsem si nedosla ani na zachod, mocak tesne pred explozi, to jako vazne. :) a vite, co je nejlepsi? takova kuriozitka. mezi poslednima tam s nama zbyla kouc Marie. :) samozrejme tehdy jeste zadnej kouc nebyla, tehdy to byla zrovna nejaka financni poradkyne. https://www.koucmarie.cz/ i kdyz ta byla jeden pro srandu spis na cyberu nez na nyxu. :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Neříkalo se naposled, že to pivo bude v létě?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    doufam, ze vase socialni dovednosti taky nejsou nic extra. ze nejsou, ze ne? :) jsem si ted vzpomnela na sraz minuly leto z jiny diskuze tady na nyxu, to bylo venku, rekla jsem tam za celou dobu asi tri slova a kdyz jsem chtela utyct, protoze uz se o me zacaly pokouset uzkosti, tak to neslo, sedela jsem jeste asi hodinu v kreci na trave paralyzovana a mlcela, jestli si dobre vzpominam. ale to bylo tim, ze ty holky se spolu okamzite prirozene bavily, jak kdyby se znaly roky, ac se videly uplne poprve, ja se tam cejtila jako uplna pica a to jsem do sebe vyklopila jedno pivo hned behem prichodu jakoze na kuraz. :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    POZITRON: ja se pripadne taky zastavim. Obě jsem vás už viděla a pivkem s váma nepohrdnu :) když to bude nějak stíhatelný
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ACIDQA: to by bylo moc fajn! taky delam pod vlivem nepristojnosti a vytrznosti. :) samozrejme kdyz je pobliz nekdo rozumny a zastavi me, nic neprovedu, jenze obcas se stane, ze nekomu muj zcela debilni napad nepripada v opilosti debilni a je to. :) mohla bych od 8. unora, to uz budu zahojena. budu se moc tesit!
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    POZITRON: kdybys sla, sla bych taky. Ja teda nepiju. (Mam sileny kocoviny a delam fakt nepristojnosti. Po Praze nejezdim MHD a ridim jen strizliva.) Dyl se rozkoukavam a jsem hlucna (jsem hlucha na jedno ucho.), ale rada bych te po letech potkala. Sla by asi i Marketa Keth.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: nejmladsi kluk je na zabiti, kdyz se blizi nejaka fronta. Uz si toho taky zacinam vsimat. Pred destem, to napeti, zmena nalady pred zapadem, nostalgicky vzpkminam na melancholii za trvalyho deste.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ANICASE: změny počasí. Nevím, jak přesně to funguje, ale hádám, že to souvisí se změnami tlaku. Nebo něčeho, co souvisí se změnou počasí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ANICASE: já to taky neřešim, ono si to řekne samo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ANICASE: co je dneska za den?

    Já jsem docela vypnutej, ale počítám, že to bude chystanou změnou počasí, spíš než pátkem.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já vždycky nakonec trefim.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: co chces, kdyz ses jak stara blazkova a vsude se zakecas? zkusil bych hromadnej dotaznik, ve stylu ID MAJKA.

    Ja se po kalbe probudim doma, dojdu trebas pesky, vzdy trefim, a jak to mate vy?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: ze ty ses hyperaktivni ;D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: protože mě sere čekat na noční spoj
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: jako jo, ale... Proc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam