• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIGUEL: no pokud jsi ve specializované diskuzi. A někde v ne zas tak dávné historii je tu anketa jeslti někdo má či nemá diagnozu. Zkus to vyfiltrovat.

    Jinak prevalence poruch pozornosti v dospělosti je okolo 5% - to fakt není nijak vzácné.

    KOLLUCHA: ještě teda mě třeba nezabrala strattera - respektive nedělala žádný velký rozdíl a měla vedlejší účinky, takže jsem naznala že mi to za to nestojí. Pokud je od rána jasné, že jsem nějaká rozjetá, tak beru kofein s b-komplexem a placeby https://www.drmax.cz/happy-pills-cps-75

    Mělo by to jít užívat i pravidelně, ale nějak na to zapomínám :-D . Plus teda naštěstí jsem na kofein furt citlivá, takže třeba já to nemůžu brát po 11 hodině dopolední, jinak večer budu blbě usínat.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Selhávám prakticky ve všem v životě. Práce je pro mě nejnaléhavější, páč bez jídla a bydlení to tak nějak nejde. Ale naštěstí depky ani úzkosti nemám.

    Osobně si myslím, že je v mém životě potenciál jak pro léky tak i terapii. Už jsem zařadila do života hodně věcí z HowtoADHD a značně mi to pomohlo, ale neschopnost se pořádně soustředit na povel mi vážně komplikuje život. Ale musím říct, že Habitica dělá divy s mým zapomínáním/prokrastinací. I tak. Jeden z nejdůležitějších symptomů pro mě je pocit viny spojený s tím, že cítím, že mám potenciál dokázat spoustu dobrých věcí, ale nějak mi to nejde realizovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: to že nezabírá psychoterpie a prášky je volovina, zejména pokud ani jendo na tobě zatím nebylo aplikováno. A ano, pokud vykazuješ znaky v dospělosti, tak si poruchou pozornosti trpěla v dětství. Na to neotřebuje člověk atestaci v dětské psychoterapii.

    Nepotřebuješ specializované terapeuty či psychiatry, stačí o něco příčetnější.

    Pokud se ti s tím, co dělá tvůj mozek žije mizerně - tj. selháváš ve vztazích a/nebo v práci, tak má smysl hledat nějakou medikaci. Zejména když se k poruchám pozornosti přidají úzkosti/deprese/závislosti. Psychoterapie má smysl v okamžiku, kdy potřebuješ pročistit něco co děláš a ubližuješ tím sobě, či druhým, kdy chceš měnit nějaké svoje zaběhané vzorce a nevíš jak, když nemáš ráda samu sebe a tak. A ani k tomu nepotřebuješ vyloženě selhávat.

    Léky ani psychoterapie ti nezmění odlišné fungování tvého mozku, ale výrazně usnadní kompenzaci toho, že si se narodila jiná a žiješ ve světě určeném pro většinu.

    Bude potřeba najít někoho příčetnějšího, kdo má volno.

    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: myslis tim, jestli maji vsichni prispivajici oficialni diagnozu?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    mozna hloupa otazka, ale fakt jsme tady vsichni adhd??
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    PALEONTOLOG: já ani neodmítal, ale komixy jsem četl nejraději. někdy mi pomáhaly s představivostí, lépe než kniha, i když to je trochu protimluv s ohledem na rozvíjení. četl jsem nedávno, dva roky zpět komix o cestovateli, jenž byl v asi i v Bagdádu, jmenovalo se to podle města na východě, ale název nedám a bejvalky se ptát nebudu. :-D
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Tak mi dneska psychiatr řekl, že:
    1/ mám poruchu pozornosti
    2/ v dětství jsem pravděpodobně měla ADHD, ale že se v tom nevyzná, protože dětskou psychiatrii vůbec nedělá
    3/ na to nepomáhají žádné léky
    4/ na to nepomáhá ani terapie
    5/ si mám zkusit přečíst něco o ADHD a že se mi bude hodit, že mluvím dobře anglicky
    6/ mám zavolat podle potřeby, ale že neví, jak mi s mými problémy pomoct
    7/ jsem až na tuhle "poruchu pozornosti" dobrého duševního zdraví

    V podstatě jsem ráda, protože mi potvrdil to, co jsem si už sama myslela. Před časem jsem našla youtube kanál HowtoADHD a s naprostým šokem si uvědomila, že jsem těžký případ ;-)) Otázka je, co mám teď dělat. Jako já vím, že pomáhají i léky i terapie, ale potřebuju někoho, kdo mi to napíše/doporučí.

    Zkoušela jsem se ozvat doktorce Štěpánkové z nepozorných dospělých, ale řekla mi, že jsou v tuhle chvíli naprosto zahlcení až do podzimu a přede mnou čeká ještě třeba 40 lidí...

    Kam byste mi poradili, že mám jít? Nebo co mám dělat? Dík!
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    DRAKY: mam to uplne stejne. Bud mi knizka vezme dech a pak ji manicky čtu kdykoliv to jde, a jen občas si uvědomim, že mi poslednich par radku uteklo a proste si je prectu znova :) a pak jsou tu ty odborny. Tech jsem rozečetla neskutečný mraky, nedočetla myslim ani jednu zatím :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ZUZKAOU: no právě, ale takových co se liší v tome že jeden je "en" další "iel" atd, tam máš klidně třeba 5 a poznej rozdíl :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DRAKY: To mám stejně
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: jo to jo, kdyz me to chytne, tak nemuzu prestat, treba jsem mela pred par lety obdobi, kdy jsem zhltla x knih od S. Kinga v kratkym case, i Nespavost, ktera byla nudna a dlouha, ale proste me to chytlo. jenze me prave chytne malo co, takze nectu. ted mam rozectenou knizku uz asi od Vanoc a ne a ne a ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CYBERWOLF: no já si pamatuju tvar jejich jména a písmena co v něm jsou, ale nikdo po mně nesmí chtít, abych to zkusila říct nahlas ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ZUZKAOU: jo, postavy z Pána prstenů jsem taky nikdy nedával :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: přes mírnou dyslexii jsem knihomol. Má to vedlejší efekty typu že si do půlky druhého dílu Pána prstenů myslím, že Sauron a Saruman je jeden člověk a nějak to nedává smysl, ale jinak jako dobrý.

    Plus teda na cesty a nebo nudné aktivity typu úklid jsem se naučila poslouchat mluvené slovo, to by mohlo fungovat pro nečtenáře. Dalo to pár dní než se mozek přeučil zase znovu spojovat slyšené v delších celcích, jako když mi v dětství četli. Jdnodušší bylo soustředit se ze začátku na kratší rozhlasové dokumenty o tématu co mě zajímalo, ale nakonec v pohodě dávámám i audioknihy v cizím jazyce.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    Na knizky mam hyperfokus, takze u me dobry. Akorat u dejovejch obcas nevedomky preskakuju dlouhy popisny pasaze nebo si najednou po par strankach uvedomim, ze nevnimam a jen jedu ocima. U odbornejch se to stava castejc. Pokud to teda je kniha, kterou chci cist :) Ucebnice a jiny povinny cteni, tam je to tezka drina
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: Mě když knížka nebaví, tak jí nedočtu a jsem s tím v pohodě. Spoustu jsem toho odložil v prvních pár kapitolách. Jinak když mě to baví, tak to čtu dlouho. A taky s tím jsem v pohodě, ono nemá moc smysl se do toho tlačit. Třeba teď mám rozečtené tři knížky, z toho dvě minimálně rok.

    Můj životní rekord jsem dal s Mlýnem na mumie, který jsem přelouskal za 4 dny.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    A vy jste fakt schopni precist knizku, jo? Tezka zavist. Ja jsem mistryne v rozecitani a tim myslim, ze skoncim treba na strane 20 a uz se k tomu nevratim. Za minuly rok jsem docetla jednu knihu. Jednu. Porad se musim vracet, protoze mi utikaj myslenky a najednou nevim, co jsem cetla o par radku vys, nekdy se musim vratit o celou stranku a to me nebavi, takze to vzdam.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: osmiletej gymp., ta ponorka trvající 8 let, zmenšující se počet lidi z 35 na 18, furt stejný ksichty, hrůza
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: ty jsi vyl na gymplu v ss kundě? Probůh, co to bylo za školu???
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: no byl, to uz jsem vyl na gymplu v sskunde, po protidrogove prednasce, to uz jsem cetl fotruv lekopis cssr 85', o lecivych kytkach, jedovatych houbach, alchymii, prakticke chemii, vyrabel strelnej prach, krystalizoval skalici, kradl rodicum chlast.
    Mel jsem napsat beletrii :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: to si byl trochu debil, ne? v tomhle veku uz mas cist my ze stanice zoo, memento, basne pozivacu hasise a opia apod... ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam