ANICASE: úplně ne, ale s pár koučema jsem se "obchodně" setkal v rámci různých firemních akcích. Problém je, že je to hrozná divočina. Sdružují se do všech možných asociací, často pochybných a nemáš moc jak poznat, jestli je ta která organizace je solidní, nebo totální úlet. Ale každej má štos certifikátů.
Velmi mnoho koučů (řekl bych většina, ale je to dojem) jsou prostě šarlatáni. Někteří prostě dělají nějakou metodu, které věří... ale moc víc než ta víra za tím není. Stejně tak si můžeš chodit pro radu za farářem a asi to i vyjde levněji. Pak je spousta koučů, co tě budou nutit dělat nějaký tanečky a řešit nesmysly v naději, že pak přijdeš na něco, co ti funguje. Což neni špatný, ale je to více méně o náhodě (a třeba já si tohle v podstatě dělám sám). Pak jsou ti, kteří vědí, co dělají a ti se většinou zaměřují na nějaké úzké spektrum (třeba stress management) a mají tendenci věci i vyřešit. V tom úzkém spektru. Ne že ti pomůžou najít cestu k tvému nejlepšímu já - to bych řekl dělají především ti šarlatáni.
No a samozřejmě jsou i vykukové, co se tě prostě budou snažit odrbat trvale udržitelnou terapií, nebo pojedou vysloveně ezo praktiky. Takže důležitá otázka asi není, jestli to zkusit, ale s kým.