• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: ok, ja mam teda informace jiny, mame v rodine lekaru x a treba jeden pribuzny je primar a ten jezdi na "konference" do karibiku snad kazdy rok. neni na tom nic spatnyho ani nelegalniho. v byvaly praci jsme taky napr. brali bedneni od firmy PERI, protoze nam mimo jine platili lyzovani v rakousku, chlapum jeste zavody jacht v chorvatsku atd., bylo to jakoze "skoleni". :) tak to proste je. jestli nekdo dostane propisku nebo kalendar na stul, tak to je samozrejme neco jinyho. o zlejch farmafirmach jsem nic nerekla, me zivej.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: jaky vazny obvineni, to je normani praxe. roky mi psala cipralex (na uzkosti), pak najednou z navstevy na navstevu zacala psat itakem a kdyz jsem si stezovala, ze ho ne vsude maj a ze mi kolikrat v lekarne daj misto nej stejne cipralex, tak zacala na recept psat "nezamenovat". lekar ma svaty pravo predepisovat, co chce a nechapu, proc by podle tebe mel prijit o karieru, imho nesmysl.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANICASE: uprimne, nez mi adiktolozka napsala leky, praskla diagnozu. Diagnoza pro me mela a ma stale vetsi hodnotu nez leky.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Souhlas. To je jasné, že firmám jde o zisk. To není záležitost farmacie, to je univerzální. Akorát teda Stratterou hazarduješ, protože Strattera může mít ty vedlejší účinky život ohrožující třeba v případě, že má někdo vysoký tlak.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: jsem ta poslední, co by farmafirmy obviňovala ze spiknutí a nemyslím si, že zrovna na stratteře se na českém trhu dá vyděalt balík, natož na stratteře pro dospělé. Stratterou navíc teda životy lidí nijak nehazarduješ.

    Ale farmafirmy, respektive jakékoliv nadnárodní korporace zajímá zisk. Nic moc jiného. Ale trh je o něco kultivovanější, než třeba přelom tisíciletí a okaté uplácení doktorů už nefunguje, daleko lepší kšefty jsou lobbying na pojišťovnách. Furt ale zrovna léky na poruchy pozornosti v ČR vážně nejsou zdrojem nějakého velkého terna. I proto se nikdo moc nesnaží tady prodávat něco modernějšího než stratteru a ritalin č concetru. Trh je na to prostě malej.

    Dobře zvolená psychofarmaka v oprávněných případech jsou dobro, zachraňují životy a výrazně zlepšují kvalitu života - ačkoliv je to vykoupeno vedlejšími příznaky.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Mně tohle téma přijde jako eticky strašně těžký. Jako jasně, že může existovat nějaká svině, která hazarduje se zdravím a životem desítek, možná stovek lidí. Určitě jich existují mraky. Ale já si nemyslím, že by doktor nebo ta "farmakofirma" měli zapotřebí dělat něco takového. Zvlášť ta farmakofirma. To by udělali líp, kdyby zaplatili reklamu na mcdonald, alkohol a cigára. A budou vydělávat na lécích :-)) Není třeba šíleně riskovat a hazardovat se životama lidí. Doktorů je málo a mají problém obsloužit, co mají. Proč by si přidělávali práci?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOLLUCHA: Ostatně teď nedávno se nějaký takový případ řešil. Nebyl to ale psychiatr, ale tuším neurolog. A nebo možná něco jiného. Nevěnovala jsem tomu moc pozornost. A ten šel kvůli tomu k soudu.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: To je poměrně vážný obvinění. Samozřejmě, že je možný nějakým nepřímým úplatkem doktora získat, aby předepisoval lék od určité firmy na úkor toho samého léku od konkurence. Příklad: Paralen x Parapyrex. Ale tvrdit, že doktoři cpou léky lidem, co to nepotřebujou, za to může ten doktor přijít o kariéru a tudíž v podstatě o všechno.

    AXTHEB: Ale samozřejmě existují doktoři, kteří divokým předepisováním maskují vlastní neschopnost.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MIGUEL: mno, už jsme to tu párkrát jeli.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    CYBERWOLF: takovyhle konspiracky tady nikdo nerozjizdi.. :D nez se stane konkretni nemoc nemoci, predpokladam, ze musi nejprve dojit k publikaci v kvalitnim zurnalu + uznani vysledku odbornou komunitou, tohle jen tak neuplatis:))

    nebo se mylim?? v medicine nedelam
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Nikde. Taky si všimni, že původně nereaguji na Tebe.
    Jinak teda co vím tak to "sypání farmafirem" je na úrovni kalendáře a dvou propisek, v extrémních případech rautu v *** hotelu na periferii.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ono když se na tom člověk trochu zamyslí, tak takový lékař ty farmafirmy vlastně k ničemu nepotřebuje, stačí když bude provádět úkony s dobrým poměrem cena/výkon a vydojí si pojišťovnu úplně na pohodu. Psychiatr obzvlášť :) Do konspiraček o tom, že si nemoci vymýšleji farmaceutické společnosti, protože by jinak neměli co léčit, bych radši moc nezabrušoval.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: zas na druhou stranu lidi jsou po diagnozach lacni. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: to tvrdim kde?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    AXTHEB: o tom to neni, je to samozrejme primarne chyba nedostatecne proskolenyho a neetickyho lekare, ktery je ochoten pristoupit na tuhle hru farmakofirem
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Opravdu je to chyba jen těch farmafirem?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    AXTHEB: to sice ano, ale pouze v kombinaci s dostatecne proskolenym lekarem...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: jak to souvisi s tim, ze farmafirmy doktorum sypou a ti pak vesele rozdavaj diagnozy a prasky i tam, kde to treba neni nutny?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MIGUEL: Nic, bez nich bysme byli mrtví:)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: njn farmakofirmy....co na to rict
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam