• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: to tvrdim kde?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    AXTHEB: o tom to neni, je to samozrejme primarne chyba nedostatecne proskolenyho a neetickyho lekare, ktery je ochoten pristoupit na tuhle hru farmakofirem
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Opravdu je to chyba jen těch farmafirem?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    AXTHEB: to sice ano, ale pouze v kombinaci s dostatecne proskolenym lekarem...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: jak to souvisi s tim, ze farmafirmy doktorum sypou a ti pak vesele rozdavaj diagnozy a prasky i tam, kde to treba neni nutny?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MIGUEL: Nic, bez nich bysme byli mrtví:)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: njn farmakofirmy....co na to rict
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: umi, neumi, uz na podzim 2016 mela napr. moje psychiatricka v cekarne i ordinaci letacky o ADHD u dospelych a reklamy na stratteru, takze u ni bych si tipla, ze diagnozou ADHD moc setrit nebude a na zaklade nejakyho pochybnyho a velmi zjednodusujiciho dotaznicku od firmy Eli Lilly ji priklepne ochotne tomu, kdo si jen trochu rekne.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ANICASE: Zkoušel ti někdo nasadit nějaké stimulanty? Existují ještě jiné ne-stimulanty, ale ty na českém trhu vůbec nejsou. Jak jsem právě zjistila :-( Mně to přijde líto, že máš takový problémy se žaludkem...
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    ANICASE: jj, mam to uplne stejne, stratteru teda beru oproti doporuceni rano, vzdycky po vydatnejsi snidani, jinak opravdu dela zaludecni problemy
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    ANICASE: ja jsem mel spis dojem, ze se s adhd roztrhl pytel az po odvysilani toho dokumentu. ostatne standardni psychiatr adhd u dospelich ani neumi.

    chci se zeptat, pokud uz jsi stratteru vysazovala, mela jsi syndrom vysazeni? vysazovala jsi nahle, nebo byla nejaka prechodna doba, kdy jsi ubirala davky?

    pokud ji beres dlouhodobe, nemusis pravidelne podstupovat nejaky evaluace u pojistovny? je to docela drahy lek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRAKY: významné množství dětských poruch nepřetrvává do dospělosti, protože nervová soustava dozraje. S podporou snáze, bez ní mnohdy taky. Některé přetrvávají, ale jsou zkompenzované. A některé přetrvávají a škodí.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    ANICASE: a neni mozny, ze i diky tem lekum driv a brzkymu rozpoznani se podarilo to, ze ta nervova soustava dozrala? Coz je idealni cil lecby v detstvi a dospivani, jestli to dobre chapu
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ANICASE: Hele já nevím. Ty přece tu holku tak dobře neznáš. Nevíš, co se jí děje v hlavě nebo jak to zvládá. Brala třeba léky? Mně lidi, kteří mě moc neznají, berou jako ztělesnění klidu. Protože jsem se naučila, jak se sedět bez hnutí, jak mluvit pomalu, jak se koukat lidem do očí, prostě jak zvládnout ty nejhorší věci. Když se nehlídám, tak mluvím moc nahlas, jsem neustále v pohybu, mám blbé poznámky a vůbec emituju okolo sebe nervózní energii. Takže se hlídám. Ale v hlavě mi celou dobu hraje punková kapela tak nahlas, že skoro neslyším, co se děje kolem mě.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Aha to je zvláštní, máš nějaké zdroje? Podle toho, co jsem tak vyčetla, tak žádné biologické markery ADHD právě v podstatě neexistují. Jako jo, někdy je to vidět na MRI a někdy se to projeví na EEG. Ale ne vždycky. Co jsem tak pochopila, tak na EEG se děti s ADHD posílají spíš sekundárně, aby se vyloučila komorbidní epilepsie, která je prý přítomná v 25% případů. Ale prosím, neber to nijak špatně, já bych si přála, aby to šlo diagnostikovat takhle jednoduše.
    https://www.brainclinics.com/adhd-history-of-eeg-research
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4633088/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4747276/

    I když je tady tahle studie (jenom abstrakt), která naznačuje, že je potřeba EEG umět udělat a přečíst:
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0208521617302619
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANICASE: tak zejména v dospělosti je rozhodující EEG, ze. a mělo by být součástí diagnózy i v dětství.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    VALKYRA: Nevím, kdo je Lada Pourová, ale lichotí mi ;-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: to se muzem zacit bavit o tom, co to je vysoka inteligence a jak a jestli se da objektivne zmerit. osobne treba prilis neduveruju iq testum, ktere dle meho meri tak schopnost resit iq testy. a nejsou to kysely hrozny, kdyz neudelam chybu z nepozornosti, tak neudelam zadnou.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOLLUCHA: njn bývá to složité :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOLLUCHA: názor odborníka (je li k mání) je vždycky užitečný.

    btw když už o tom mluvíme - někdo nějaké tipy? Plzeň?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam