• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    CYBERWOLF: jj, hyperfokus na testy byl skvělej způsob, jak diagnózu nedostat s komentářem "chytrej lajdák"...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: s tim lajdactvim podobne, taky jsem se setkavala s tim, ze jsem lina, lajdak, nebo mam horsi vysledky dokonce schvalne. podle me jsou vynikajici znamky s adhd v rozporu a nedovedu si predstavit, jak muze nekdo s poruchou soustredeni excelovat na gymplu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: podle mě z toho vyplývá, že to prostě nediagnostikovali. Hádám, že fakt, že jsi na víceletém gymnáziu stačil na to, že se s variantou LMD prostě nepočítalo. Třeba u mě se to nějak řešilo do devítky, abych se dostal na střední. Což se povedlo, jen nevím, jestli se na tom podepsala činost PPP.

    Jinak ale musím říct, že to asi fakt byla lepší škola, když to srovnám se svými zážitky. K nám IQ testy taky dorazily (myslím tak ve 4. třídě) a když jsem urval jeden z nejlepších výsledků ve třídě (možná to souvisí s tím, že mě to fakt bavilo), tak pak učitelé říkali, že sice nejsem blbej, ale jsem lajdák, táta tomu nechtěl věřit a máma měla starost, abych z toho nezpychnul.

    Tvl, nějak se mi tu vracejí vzpomínky, o které bych ani moc nestál...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    občas mám stavy že se mnou šijou všichni čerti - jsem neklidnej, roztěkanej a plnej nevybitý energie a mám nutkání rychle se rozběhnout nebo skákat do vzduchu...což někdy i dělám, když jsem doma sám :-D, jindy zas totál panika a schýza...

    poslední dobou se mi občas i povede si v tu chvíli říct "klid, dejchej, dyť se vlastně nic neděje..." a ono to docela i funguje :-)
    často si to ale neuvědomím a připadám si jak ten pásovec co jsem ho viděl v zoo jak chodí ve výběhu 2x2 metry furt dokola bez zastavení
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Jj to je další věc. Pokud člověk nespňuje požadavek, aby byl kluk, co sebou furt šije, tak je automaticky diagnoza míň pravděpodobná.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Nemusíš se omlouvat, nic se nestalo ;-) My jsme měli úplně jinou rodinnou dynamiku, navíc u nás v rodině byl většinou brácha ten problematický. Já jsem měla relativně dobré známky, takže nikoho moc nezajímalo, co dělám. Vyrušovat bych si nedovolila, drzá jsem začala být až na gymplu...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A pokud někomu takhle informace k něčemu bude - já nebyl hyperaktivní nikdy.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak vás tak čtu, panelová sídliště budou zřejmě semeništěm poruch pozornosti.

    Jinak co si já ze svých mladých let vzpomínám, tak slovo "hyperaktivita" existovalo, ale neexistovalo ADHD. To se diagnostikovalo jako LMD, přičemž LMD je trochu jiná diagnóza, nedá se mezi to dávat úplně rovnítko, ale překryv tam je značný.

    Taky si vzpomínám, že to spolužáci lehkou mozkovou disfunkci vyhodnotili jako že patřím do zvláštní školy a nechtěli mě pustit do šatny. Jo, to byly časy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: promin, napsala jsem to asi blbe. rodice se mnou od utlyho veku chodili po psychologickych poradnach (ne na psychiatrii), protoze me nezvladali, na zakladku jsem jen prinesla papir, kde se psalo uz presne nevim co, neco ze mam lmd, poruchu pozornosti, jsem hyperaktivni a mam dyslexii. ve tride nas bylo nekolik, pamatuju si, ze jsme psali kratsi diktat a tim to tak haslo, poznamky a napomenuti jsem dostavala v jednom kuse hlavne za vyrusovani v hodine, nepozornost a drzost, rodice kazdou chvili zvani do skoly, co to maj za zlobivou dceru. na tohle nikdo nebral ohled. ohled byl asi fakt jen ten kratsi diktat a ze jsem nemusela nahlas cist pred tridou. ale i tak dobry imho. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Mně je taky 40 a jsem taky z Prahy. A nejenže jsem psychiatra neviděla ani z rychlíku, ale u nás na škole se tohle vůbec neřešilo. Můj brácha má taky ADHD a tomu taky udělali diagnozu až po tom, co byl pár let závislý na heráku... A to chodil za školu už v první třídě. Já jsem byla tiché dítě, které koukalo z okna, zatímco v hlavě mu zuřil uragán. Spíš jsi měla kliku.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: bavila jsem se o tom s kolegyni, ktery je 40 a rikala, ze za nich uz se na zakladce tohle taky resilo. taky jsem z prahy, mozna jinde se zacalo pozdeji. vlastne ani nevim, jestli tou dobu napr. v brne uz byla elektrina... :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Oproti mně mládě si a hyperaktivitu jsme řešili, do poraden jsem chodil taky. Praha 4 pro děti s poruchami učení a pozornosti měla dokonce zvláštní školu (první stupeň)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: pockej, kolik ti je? jsem rocnik 1984, zadny mlade a slovo hyperaktivita padlo snad uz ve skolce, protoze vymetat poradny se mnou rodice zacali uz hodne brzo, urcite nejpozdeji ve skolce, protoze si se mnou nevedeli rady.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Podle mě to za to bude stát tak jako tak. Mě moje diagnoza překvapila. Třeba svoje problémy s nepozorností jsem považovala za špatnou pamět atd. A domnívala jsem se, že "hyperaktivní" jsou všichni. A samozřejmě už jenom to vyšetření štítné žlázy za to stojí.

    Ale že to ti Němci berou od podlahy, což?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: hmm... tak pak dej vědět, jestli to za to stálo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: v německu se asi doktor nemusí vejít do 4,5 minuty na pacienta, co?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: ale tak dozvis se, jak je to v cine na kokot, jak je clovek s psychickpu poruchou neproduktivni, ze vrabci otviraji vicka od mlika, samy prevratny veci, co jsi jeste nevedel a prisel sis o tom pocist do klubu o adhd. Vlastne, to naplnuje projevy syndromu docela prilehave a kollucha dolozila svou hyperaktivitu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: takze te to vlastne nezajima? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: jak ti to citlive rict.., sam netusim
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Já se obávám, že jim to zatím docela jde :-/
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: To je zajímavá otázka.
    https://www.nature.com/articles/s41598-018-29488-2

    Asi tři minuty jsem četla wiki, takže jsem teď expert. V Číně jsou všeobecně duševní nemoci výrazně stigmatizované, dle odhadů asi 90 procent lidí nikdy nedostane diagnozu a ani pomoc. Nejčastější jsou (samozřejmě) deprese, úzkost a alkoholismus. Ale od roku 2011 má každý právo odmítnout hospitalizaci a/nebo léčbu. Pokud teda nehrozí, že ublíží sobě nebo jiným. Ale zaprvé tam mají strašně málo psychiatrů a zadruhé proti rozhodnutí psychiatra prakticky není odvolání. Jako jo, je možné požádat o druhý názor, ale to je v podstatě jen taková srandička pro bojovníky za lidská práva. Probíhají tam nějaké snahy situaci změnit, ale jde to ještě pomaleji než tady. Do blázince bych se tam každopádně dostat nechtěla. Asi to bude lepší, než když tě rozparcelujou a prodají do USA, ale moc bych na to nesázela.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AXTHEB: myslím, že je daleko víc pálí osoby s poruchou ideologie a těch se v nejbližší době asi jen tak nezbaví
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam