• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: v německu se asi doktor nemusí vejít do 4,5 minuty na pacienta, co?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: ale tak dozvis se, jak je to v cine na kokot, jak je clovek s psychickpu poruchou neproduktivni, ze vrabci otviraji vicka od mlika, samy prevratny veci, co jsi jeste nevedel a prisel sis o tom pocist do klubu o adhd. Vlastne, to naplnuje projevy syndromu docela prilehave a kollucha dolozila svou hyperaktivitu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: takze te to vlastne nezajima? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: jak ti to citlive rict.., sam netusim
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Já se obávám, že jim to zatím docela jde :-/
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: To je zajímavá otázka.
    https://www.nature.com/articles/s41598-018-29488-2

    Asi tři minuty jsem četla wiki, takže jsem teď expert. V Číně jsou všeobecně duševní nemoci výrazně stigmatizované, dle odhadů asi 90 procent lidí nikdy nedostane diagnozu a ani pomoc. Nejčastější jsou (samozřejmě) deprese, úzkost a alkoholismus. Ale od roku 2011 má každý právo odmítnout hospitalizaci a/nebo léčbu. Pokud teda nehrozí, že ublíží sobě nebo jiným. Ale zaprvé tam mají strašně málo psychiatrů a zadruhé proti rozhodnutí psychiatra prakticky není odvolání. Jako jo, je možné požádat o druhý názor, ale to je v podstatě jen taková srandička pro bojovníky za lidská práva. Probíhají tam nějaké snahy situaci změnit, ale jde to ještě pomaleji než tady. Do blázince bych se tam každopádně dostat nechtěla. Asi to bude lepší, než když tě rozparcelujou a prodají do USA, ale moc bych na to nesázela.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AXTHEB: myslím, že je daleko víc pálí osoby s poruchou ideologie a těch se v nejbližší době asi jen tak nezbaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VALKYRA: A ani by nebylo překvapivé, kdyby Čína měla program na systematické odstraňování osob s poruchou pozornosti.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Np, vždyť se tak pohodově přátelsky přeme :-)

    Tak ona ta studie je vyhotovená nějakou kanadskou organizací pro ADHD. Autoři doufají, že když to podají dostatečně lákavě, tak třeba z politiků ukápne nějaká pomoc, protože v současné době je tam dost zoufalá situace.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: No ja nevím, mně se nikdo hrdě nehlásil k tomu, že má ADHD. Většinou lidi psychický onemocnění spíš tají, protože je s tím spojená celá řada stigmat... Ani já nejsem celá žhavá to vykládat každému na potkání. Jsem dokonce i na vážkách, jestli to mám přiznat v práci a to to moji práci velmi přímo ovlivňuje.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: osobne me sere, ze je ted adhd jakoby v mode a hlasi se k tomu kde kdo, aniz by se ho to realne tykalo, dospeli i deti prostrednictvim rodicu. urcity procento lidi se za to bude dost mozna ted i stydet, to je z hlediska statistik spatny.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: mě to připadá natolik zjednodušené, že to přestává dávat smysl. Když složitý problém absurdně zjednodušíme, vyjde nám z toho nějaké řešení, které může být naprosto logické, ale přitom naprosto vadné. Něco jako když v Číně hubili vrabce, protože spočítali, že každý za rok sežere 4,5 kg zrní... a nakonec si tím udělali hladomor: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kampa%C5%88_proti_%C4%8Dty%C5%99em_%C5%A1k%C5%AFdc%C5%AFm

    Zkrátka mám problém s tímhle způsobem uvažování obecně a jeho využití v agitaci obzvlášť, bez ohledu na to o jak "dobrou věc" se jedná. Ale tím se nenech rozhodit :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Prostě ano, když to řekneš tímhle způsobem, tak to vyzní strašně chladně a manipulativně, ale ve skutečnosti se jedná o pomoc těm lidem. Nikdo nechce, aby měla nějaká skupina víc dopravních nehod, víc problémů se školou, víc zdravotních problémů a závislostí, víc nechtěných těhotenství atd. atd. atd. A když se ta pomoc zaplatí sama, tak je to přece ideální, ne?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Aha mně to připadá jako validní směr uvažování, zvlášť když se jedná o konkrétní pomoc konrétním lidem. Tohle je celkově téma na širší debatu, nejen o zdraví. Mluvilo se o tom třeba v souvislosti s velmi vysokým číslem lidí, kteří mají v ČR exekuci. A samozřejmě máme mega obrovský příklad toho, jak taková věc vypadá, když se provede elegantně - v Indii mají najednou super levný internet a zároveň velmi levné telefony a vida, jak se ekonomika rozproudila. Ale zároveň je ta ekonomika tvořená spoustou jednotlivců, kterým každému tyhle dva fakty pomohly na velmi osobní úrovni.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: protože počítá konkrétní ztrátu z toho, co je za problémy s demografickou skupinou X a pokud bychom ty lidi dostali do skupiny Y tak by ty problémy neexistovaly, nebo byly na úrovni skupiny Y... což je obojí totoální bullshit.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Proč? Jako já jsem přemýšlela nad tím, jak jsem to formulovala a zdá se mi, že z toho vyznívá, že lidi s ADHD připravují ekonomiku o peníze, ale tak jsem to nemyslela. Ostatně to tak nemysleli ani autoři studie. Jde o to, že lidi s ADHD se dostávají v životě do specifických obtíží, kterým se daří včasnou diagnozou a léčbou částečně nebo úplně předcházet. Ta studie v podstatě volá po tom, aby se zvýšila informovanost o ADHD a aby se zpřístupnila léčba, která v Kanadě přístupná prý moc není a není ani levná. Že by se vyplatilo dát teď prachy do tohohle, protože v budoucnu ti lidi budou spokojenější a s méně problémy a vynahradí původní finanční vklad zvýšenou produktivitou. A tudíž víc penězi, které za téhle situace nebudou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: musím říct, že si o takových výpočtech myslím svoje a nic pěkného to není...
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Proběhly tady někdy diskuze nad tím, o kolik peněz přichází ekonomika kvůli lidem s ADHD, kteří nedostanou léčbu? Narazila jsem na tohle (pozor, je to PDF):
    https://caddac.ca/adhd/wp-content/uploads/2017/01/Socioeconomic-Policy-Paper-1.pdf
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: ale já neříkám, že člověk nemá držet dietu a věnovat se cvičení, když se mu to líbí. já jsem řekl, že to člověk nemá dělat kvůli prehypertenzi z tabulky. zvlášť, když prehypertenze začíná rozdílem jednoho bodu od equilibra. to je pro mě nonsens.
    znáš ten fór, jak se lékař kouká na výsledky a pak na pacienta: kouříte? pijete ? Ne, pane doktore. To je škoda, protože by ještě mohlo pomoct, kdybyste přestal.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: na to jsou normálně testy pozornosti a jsou to jedny z mála psychologických testů, které jsou skutečně reliabilní, protože testují konkrétní, snadno měřitelnou dovednost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam