• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VALKYRA: vzhledem k tomu, že termín ADHD se u nás začal používat až po revoluci, tak tuhle diagnozu předtím fakt nikdo mít nemohl... ale LMD jo (manžel ročník 78 tuhle diagnozu má), a ještě předtím lehká dětská encefalopatie. A v úplně nejstarší literatuře (cca 1930-1950) bys našla minimální/malou mozkovou dysfunkci.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: prosim? ted trochu nechapu, co mi to podsouvas. upresnila jsem to ted vyse.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    priklad, nudis se behem dejaku, vrtis se na zidli, kreslis do ucebnice, spadnes ze zidle, jdes k tabuli a ty letopocty, ktery jsi nikdy neslysela, protoze jsi jednoduse nevnimala a doma ses na to nepodivala, vezmes kde?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Jj jsi unikátní a nikdo jiný ADHD nemá.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: ok, ja jsem mela na zakladce trojky, na stredni ctyrky a na obou vejskach prevladaly trojky.
    ale stejne to s tim jednou neco slyset porad nechapu a neumim si to predstavit. kdyz nevnimas, nedavas pozor, neposlouchas, venujes se cumeni z okna nebo napr. kresleni do ucebnic/sesitu a doma se pak neucis, jak se ti to do ty hlavy dostane? :-o jeste tak, aby to stacilo na vyznamenani? asi mi neco dulezityho unika. :) anebo to s tou poruchou soustredeni nebylo az tak zhavy.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Mně až do velmi vysokých ročníků gymplu stačilo, když mi někdo něco jednou řekl a já si to pamatovala. Což bylo moje jediné štěstí, protože "učit" se jsem neuměla nikdy. To se mi nepovedlo ani jeden den. Sem tam jsem udělala domácí úkol doma a ne až před hodinou. Nestačilo to na samé jedničky, ale na vyznamenání ano.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: a tos mela tak dobry znamky, zes sla na viceletej gympl? od nas se hlasily jen deti s jednickama a to z nasi skupinky deti s lmd nebyl vubec nikdo. hlasily se vylozene studijni typy, coz s poruchou soustredeni nejde dohromady a hyperaktivitou uz vubec ne. ono kdyz zlobis, nedavas pozor, ses vyvolana k tabuli a tam ty veci, na ktery se vyucujici pta, slysis poprve, tak tezko odchazis s dobrou znamkou. :) stalo se mi to i u maturity z matiky, u jedny ty casti otazky jsem vubec netusila, co to je, videla jsem to poprve az tam. takze 5, 1, dohromady 3. :)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    CYBERWOLF: jj, hyperfokus na testy byl skvělej způsob, jak diagnózu nedostat s komentářem "chytrej lajdák"...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: s tim lajdactvim podobne, taky jsem se setkavala s tim, ze jsem lina, lajdak, nebo mam horsi vysledky dokonce schvalne. podle me jsou vynikajici znamky s adhd v rozporu a nedovedu si predstavit, jak muze nekdo s poruchou soustredeni excelovat na gymplu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: podle mě z toho vyplývá, že to prostě nediagnostikovali. Hádám, že fakt, že jsi na víceletém gymnáziu stačil na to, že se s variantou LMD prostě nepočítalo. Třeba u mě se to nějak řešilo do devítky, abych se dostal na střední. Což se povedlo, jen nevím, jestli se na tom podepsala činost PPP.

    Jinak ale musím říct, že to asi fakt byla lepší škola, když to srovnám se svými zážitky. K nám IQ testy taky dorazily (myslím tak ve 4. třídě) a když jsem urval jeden z nejlepších výsledků ve třídě (možná to souvisí s tím, že mě to fakt bavilo), tak pak učitelé říkali, že sice nejsem blbej, ale jsem lajdák, táta tomu nechtěl věřit a máma měla starost, abych z toho nezpychnul.

    Tvl, nějak se mi tu vracejí vzpomínky, o které bych ani moc nestál...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    občas mám stavy že se mnou šijou všichni čerti - jsem neklidnej, roztěkanej a plnej nevybitý energie a mám nutkání rychle se rozběhnout nebo skákat do vzduchu...což někdy i dělám, když jsem doma sám :-D, jindy zas totál panika a schýza...

    poslední dobou se mi občas i povede si v tu chvíli říct "klid, dejchej, dyť se vlastně nic neděje..." a ono to docela i funguje :-)
    často si to ale neuvědomím a připadám si jak ten pásovec co jsem ho viděl v zoo jak chodí ve výběhu 2x2 metry furt dokola bez zastavení
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Jj to je další věc. Pokud člověk nespňuje požadavek, aby byl kluk, co sebou furt šije, tak je automaticky diagnoza míň pravděpodobná.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Nemusíš se omlouvat, nic se nestalo ;-) My jsme měli úplně jinou rodinnou dynamiku, navíc u nás v rodině byl většinou brácha ten problematický. Já jsem měla relativně dobré známky, takže nikoho moc nezajímalo, co dělám. Vyrušovat bych si nedovolila, drzá jsem začala být až na gymplu...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A pokud někomu takhle informace k něčemu bude - já nebyl hyperaktivní nikdy.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak vás tak čtu, panelová sídliště budou zřejmě semeništěm poruch pozornosti.

    Jinak co si já ze svých mladých let vzpomínám, tak slovo "hyperaktivita" existovalo, ale neexistovalo ADHD. To se diagnostikovalo jako LMD, přičemž LMD je trochu jiná diagnóza, nedá se mezi to dávat úplně rovnítko, ale překryv tam je značný.

    Taky si vzpomínám, že to spolužáci lehkou mozkovou disfunkci vyhodnotili jako že patřím do zvláštní školy a nechtěli mě pustit do šatny. Jo, to byly časy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: promin, napsala jsem to asi blbe. rodice se mnou od utlyho veku chodili po psychologickych poradnach (ne na psychiatrii), protoze me nezvladali, na zakladku jsem jen prinesla papir, kde se psalo uz presne nevim co, neco ze mam lmd, poruchu pozornosti, jsem hyperaktivni a mam dyslexii. ve tride nas bylo nekolik, pamatuju si, ze jsme psali kratsi diktat a tim to tak haslo, poznamky a napomenuti jsem dostavala v jednom kuse hlavne za vyrusovani v hodine, nepozornost a drzost, rodice kazdou chvili zvani do skoly, co to maj za zlobivou dceru. na tohle nikdo nebral ohled. ohled byl asi fakt jen ten kratsi diktat a ze jsem nemusela nahlas cist pred tridou. ale i tak dobry imho. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Mně je taky 40 a jsem taky z Prahy. A nejenže jsem psychiatra neviděla ani z rychlíku, ale u nás na škole se tohle vůbec neřešilo. Můj brácha má taky ADHD a tomu taky udělali diagnozu až po tom, co byl pár let závislý na heráku... A to chodil za školu už v první třídě. Já jsem byla tiché dítě, které koukalo z okna, zatímco v hlavě mu zuřil uragán. Spíš jsi měla kliku.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: bavila jsem se o tom s kolegyni, ktery je 40 a rikala, ze za nich uz se na zakladce tohle taky resilo. taky jsem z prahy, mozna jinde se zacalo pozdeji. vlastne ani nevim, jestli tou dobu napr. v brne uz byla elektrina... :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Oproti mně mládě si a hyperaktivitu jsme řešili, do poraden jsem chodil taky. Praha 4 pro děti s poruchami učení a pozornosti měla dokonce zvláštní školu (první stupeň)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: pockej, kolik ti je? jsem rocnik 1984, zadny mlade a slovo hyperaktivita padlo snad uz ve skolce, protoze vymetat poradny se mnou rodice zacali uz hodne brzo, urcite nejpozdeji ve skolce, protoze si se mnou nevedeli rady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam