• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PALEONTOLOG: ze stejnyho duvodu jsem byla hospitalizovana v roce 2016, takze neco o tom vim. a ne, fakt nejde o hodiny, dokonce ani dny. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: mám kolegu, a ten byl teď měsíc v hospitaci kvůli střední až těžký bipolarce, kterej naplňuje všechny znaky ADHD.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Hele to je jasný, že by bylo ideální, kdyby se někdo věnoval člověku hned. Jenže nežijeme v ideálním světě a z ADHD epizody se zpravidla nezabiješ, ale zasměješ s kámošema u piva. Jako já jsem si sice tuhle kvalitně ukopla malíček u nohy, protože jsem se rozhodla se velmi rychle pohybovat několika směry najednou, ale furt to není to samé jako vážně přemýšlet, že si to hodíš... A jako jo, lidi s ADHD mají větší pravděpodobnost, že si ufouknou hlavu, ale tam už zase pak hraje roli i ta depka.

    Prostě lidi s depresema, úzkostma a podobnýma věcma trpí jako zvířata a já klidně počkám, až na mě přijde řada a nemusím to hrotit...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POZITRON: to nemá smysl komentovat
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PALEONTOLOG: jasny, ty problemy se objevily nahle jako blesk z cistyho nebe a dva mesice to nepocka...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POZITRON: ty to dramatizovat nemusíš, já to v klidu vyhrotim sám. Chodí sem minimálně dvě holky, co jsou bez strattery dost mimo a stále bojujou se zaměstnáním.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CYBERWOLF: jinak pokud chceš něco akutního a ne terapii, ale diagnózu a leky, tak je nejlepší si zavolat na ambulanci do nějaké fakulty a nechat se objednat na nejbližší termín k tomu kdo zrovna bude mít službu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CYBERWOLF: ne, ideální je začátek září, kdy spoustu stálých pacientů po prázdninách má pocit, že jsou vlastně pohodě a vznikají tak volne sloty...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PALEONTOLOG: nutne pomoci? ja bych to zas nedramatizovala. :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: no říkal jsem si, že jsem celkem v pohodě a na webu se orientuju, tak jak to asi funguje lidem, co je zrovna drtí deprese, jsou dezorientovaní, nebo tak. Vlastně je to celkem děs.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: no a teď si představ, že bys měl fakt rozjetý ADHD a potřeboval nutné pomoct
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: říkal, že odjížíd na dovolenou, má víc pacientů než může stíhat a že ti co má nechodí na domluvené termíny a vůbec že toho má tak nějak plný zuby. A že to můžu zkusit v září.

    Jsem si říkal, že bych to zkusil ještě u někoho jiného, ale nějak jsem nikoho jiného nenašel a skončil na portále Bohnic, kde jsem se dočista ztratil a jediné, co jsem dokázal najít, bylo centrum krizové intervence, kam jsem nevolal, protože se nechci zabít a nerad bych blokoval linku někomu, kdo chce.

    Takže asi takhe.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    tak jsem opravila tu wiki. A přesně v duchu ADHD jsem zapomněla, že jsem editovala i třetí odstavec a do shrnutí opravy jsem napsala, že jsem editovala pouze první odstavec. Tak snad se mnou budou mít moderátoři trpělivost. Pokud to bude vůbec někoho zajímat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak jsme si říkali, že by bylo teď nejlepší období objednat se k panu doktorovi, tak se ukázalo, že nebylo.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    BALAENA: Aimovig dle wiki prý jednou měsíčně a v USA to vyjde skoro na 7000 dolarů ročně. Otázka je, co z toho je skutečná cena a co z toho americké přepálené ceny... Ale levné to nebude.
    Jinak interakce s ostatními léky by příliš hrozit neměly, protože se to prý metabolizuje úplně jinak než jiné léky. Ne, že bych se v tom vyznala, akorát papouškuju wiki.
    Erenumab - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Erenumab

    Ale mám z toho radost ;-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KOLLUCHA: podává se to injekčně, Ajovy jednou měsíčně nebo čtvrtletně, Aimovig bude asi podobnej.
    A počítám, že to bude drahý jak pes, je to novinka a musejí zaplatit patenty, takže to možná ze začátku SÚKL vymezí úzce, čili je otázka, jak se vejít do indikačních kritérií. Ale třeba se zrovna strefí. Rozhodně sledovat, horší než doteď to být nemůže
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    BALAENA: To je velmi důležitá informace, děkuji!***
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    Na migrény teď přicházejí Ajovy (fremanezumab) a Aimovig (erenumab), zatím mají registraci, ale nemají stanovenou úhradu pojišťovny. Je otázka, jestli se to bude moct podávat třeba zrovna se Stratterou (a taky kolik to bude stát atd.). Ale rozhodně stojí za to hodit řeč s neurologem a psychiatrem
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ECLECTICA: Tak já to nějak zkusím vymyslet, díky! Moc se mi do toho nechce, páč je s tím očividně strašná práce. Ale musí se to udělat, protože já už další nervy se ségrou nezvládnu :-)))
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ECLECTICA: Aha tak když ti nejvíc vadí zombie stav, tak by ti asi ergotamin stejně moc nevyhovoval. Já jsem byla ochotná dát pravé oko, ruku a nohu, jen aby to přestalo bolet a být zombíkem mi nevadilo ;-D Ale mně se to časem dost uklidnilo a taky jsem nikdy neměla tu migrénovou kocovinu moc dlouhou, tak max den. Možná bude ten venflaxin nejlepší, tak držím palce!*
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOLLUCHA: můžeš to klidně i sama opravit a odkázat se na zdroj ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam