• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: tohle je složitý a počítám, že to lidi co sestavovali DSM a podobně mají nějak srovnaný. Ale nevím, jestli by mělo být klíčové, komu to vadí nebo nevadí. Třeba o toxoplazmóze člověk neví, akorát statisticky průkazně ovlivňuje chování ne zrovna zdravým způsobem (zvyšuje toleranci k riziku a zpomaluje reakce - protože toxoplazma potřebuje, aby hostitele sežrala kočkovitá šelma, ve které pak může dokončit svůj životní cyklus). Tady je to ale jenom o určení diagnózy, tj. jestli člověk je nebo není infikovaný, protože léčit se to nedá.

    Jestli něco léčit proto, že to vadí někomu jinému je otázka. "Vůbec tě nezvládáme tak musíš brát léky" je třeba dost pitomý důvod a jak to tak vypadá, nemálo rodičů to takhle staví. Já si třeba myslím, že taková léčba nemůže moc fungovat. Třeba odvykačky taky nefungujou, pokud to ten člověk fakt sám nechce.

    Další věc je, jestli to, že to považuju já nebo někdo v okolí za problém znamená, že by se to mělo léčit. Pro spoustu lidí může být problém třeba homosexualita a to ani nemusí žít někde, kde by je za to kamenovali. Mnozí by to i chtěli léčit. Ale je to důvod dělat z toho diagnózu?

    Když se na věc podívám čistě prakticky, tak kritérium "jak moc to dělá to problémy" by dávalo smysl spíš při rozhodování, jestli to léčit nebo ne. Protože pokud mám nějaký medicínský problém, který mi nevadí a ani nehrozí, že by z toho byl větší průser, tak není důvod to řešit ani v případě, že se to nějakým způsobem diagnostikuje. Každá léčba může napáchat nějaké škody, takže pak je to o rozhodnutí, jestli je to takový problém, aby stálo za to to řešit a při tom třeba pokazit něco jiného. Je to dost běžná situace třeba s nezhoubnými nádory, u psychických záležitostí to bude asi měkčí kritérium, ale i tak. Stačí si u těch prášků přečíst vedlejší účinky a četnost výskytu.

    Mno, ale to je jen takové nedělní zamyšlení na okraj.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON:
    ANICASE: Jasně, pardon! Tak jsem ráda, že se to vyjasnilo.

    PALEONTOLOG:
    CYBERWOLF:
    Podle mě je to relevantní otázka, protože základním kritériem pro jakoukoli diagnozu je, aby ti to nějak překáželo v životě. Pokud to nevadí tobě ani okolí, tak v podstatě není důvod to léčit. Zrovna ty nervy v kýblu svědčí o tom, že to někomu vadí :-)) Ale teda ohledně alkoholismu třeba, tak to problém je tak jako tak, protože v tom případě jsou svědkem játra a další tělesné součástky, kterým alkohol ubližuje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: vážně? Tak možný to je, ale to mi ta ironie musela utyct.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: celkem jo, ale můžu se mýlit
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: ses si tím jistej ? :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: no vidíš, já taky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: vidíš to já to píšu ironicky, škoda aby sis s tím lámal hlavu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: zrovna LMD existovala, akorát se řikalo, že se z toho vyroste.
    PALEONTOLOG: přidání možností "nemám problém, jenom všichni kolem z toho maji nervy v kýblu" a "nemám svědky - nemám problém" by ty dotazníky dost zkomplikovalo.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: no tak první otázka na dotazníku, jestli máte problémy s absencí. Je problém, když nejsem v práci a nikomu to nevadí?
    Ale já spíš žertem, pátek.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: tak ta výhoda patrně spočívala v tom, že když tě někdo stal, mohla mu to odladit. Kadrovalo se běžně, zejo a lmd neexistovala, děcka byly líný, zejo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: jj, zbytecny plivani jedu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: já taky nevím, je to dost dávno. Jenom mi nějaké slovní hodnocení anonymní učitelky přijde jako dost měkká informace na to, aby se podle toho dalo řešit přijímací řízení.

    Asi jako reference od předchozích zaměstnavatelů, mno...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: treba nebylo povinny to vyplnit a vyplnovaly to jen iniciativni ucitelky? nevim, hadam.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tak to si buď nepamatuju, nebo jsem první ročník, co se to nedělalo
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: jj, za nas bohuzel jo, byla na to na prihlasce kolonka. jsem rocnik 1984.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Na přihlášku na střední se psalo nějaký hodnocení?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BETTER: no ono to hlavne pokracovalo, ze me zajima vsechno ostatni jen ne uceni, to je teprve super. prvni cast je jeste dost lichotiva. pardon, ale napsat na tu prihlasku v podstate jinymi slovy, ze zakyne na skolu pekne sere, to nebylo hezky.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    a ze jsem temperamentni a nedokazu se soustredit ("Eva je velmi chytra a temperamentni divka, na praci se vsak dokaze jen kratkodobe soustredit") mi krava ucitelka napsala i na prihlasku na stredni skolu. :) pamatuju si to hodnoceni cely, tohle je uryvek.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: pockej, to je nejakej omyl, ja mela lmd prikleplou od utlyho detstvi a diagnozu v dospelosti mi napsali po pobytu na psychiatrii, kde jsem vyplnovala sahodlouhy dotazniky, treba jsem na to mela 2 dny, protoze to bylo fakt dlouhy a prosla jsem pres vselijaky vysetreni vcetne vysetreni pozornosti na kompu.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Ono by asi šlo použít sociální inženýrství a vyjít z toho s konkrétní předem určenou diagnozou. Otázkou je, zda bys z toho něco měl, kromě péče, kterou nepotřebuješ.
    Ale když jsem pak s tím psychiatrem seděla, tak se tím probíral a rozebíral věci, které mu přišly z nějakého důvodu zajímavé. Takže podle mě to bude pro psychiatra v první řadě vodítko, na co se zaměřit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam