• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    TRISSIE: Mohla bys sem hodit nějaké shrnutí toho článku? Já se tam nedostanu, anžto "článek je starší než půl roku a tudíž je přístupný pouze po registraci". Mně by to docela zajímalo. Dík :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TRISSIE: Neříkám, že to tak nemůže být, já se ale podrzim tvrzení SZU, dokud ho oficiálně nezmění.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Ono se to dělá spíš tak, že se určí čas na celý zápas a hráči s ním pak hospodaří dle svého. V rapidu má člověk 25 minut na partii, blitz je 5 minut a rapid blitz jsou 3 minuty. A nejrychlejší bullet na minutu. Často se přidává za každý tah několik vteřin, takže výsledně je to třeba 3m+3s. Existují na to aplikace, které nahradí klasické hodiny. Do hospody ideál :-) Ale jako blitzky jsou fakt sranda a dost to odsýpá :-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    MAJKA: Máš nějaký tip na podnik? Minule jsi nebyla moc ráda za tu Kočičku. Cyberwolf si rád nechá poradit. (A nemyslím to ironicky, kdyby to tak náhodou vyznělo! :-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: limit 30 vterin na tah ideal! :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PALEONTOLOG: to je hezká teorie, ale praxe je bohužel jiná a spalničky u osob očkovaných 2 dávkami vakcíny jsou nejen možné, ale i doložené:

    NEJM Journal Watch: Summaries of and commentary on original medical and scientific articles from key medical journals
    https://www.jwatch.org/na47958/2018/11/28/measles-after-vaccination-less-severe-still-contagious

    a v českých podmínkách je to ještě horší, protože vakcíny se distribuovaly ve větších baleních, ovšem nebylo známé, že jsou háklivé na skladování po otevření - takže bylo-li dítě naočkované vakcínou již načatou, nemusela už být účinná.
    MMCH podle očkovacích center a zkušeností lidí kolem mě ve věkové skupině 35+ je asi jen padesátiprocentní šance, že protilátky člověk ještě má, a to i když byl očkovám dvěma dávkami v dětství.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    šachy si zahraju moc ráda. Miluju je, ale ty hospodsky, co vodsejpaj. V šachovym kroužku mě vždycky porazili tim, ze natahovali maximálně čas a mě pak ta partie přestala bavit :).

    A sraz když někdo zorganizujete, tak se ráda ukážu, pokud to půjde :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: jako na šachy byste mě někam vytáhli, ale spíš společensky, než herně. stejně se ožeru a zhulím, odlezu z hospody bez pozdravu a ještě vás pomluvím ;)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Já to tak mám taky, hledám na internetech. Asi jako každém člověku je mi proti srsti přiznat, že někdy nemám pravdu :-) V tomhle případě jsem se v tom akorát trochu ztratila.

    S těmi šachy je to ale zajímavé. Já je hrát moc dlouho nevydržím, ale je docela sranda je sledovat. Říkám si, co ostatní a šachy?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: v klidu, fakt, já to mám tak, kvůli poruše soustředění, že když chci něco tvrdit, tak si to nejdřív zběsile rychle ověřím na internetu. teda krom triviálních věcí, ale už i ty zapomínám.
    někdy je něco spornější, tak tam jde spíš o taktiku v diskuzi, docela se tím bavím. narozdíl od šachů, ty mě bavit přestaly.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Máš pravdu a pletu se já. Spalničky sice můžeš za určitých okolností dostat víckrát, ale zdaleka to není norma. Bohužel už jsem u konce se silami se soustředěním a tudíž i offtopikem, takže ti to nijak nedoložím ani nevysvětlím. Aspoň se budeme moct zas v klidu věnovat poruchám soustředění ;-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Kdy jste imunní vůči onemocnění spalničkami? Nerozumíte laboratornímu nálezu?, SZÚ
    http://www.szu.cz/tema/prevence/kdy-jste-imunni-vuci-onemocneni-spalnickami-nerozumite
    Podle informací a doporučení CDC (Centers for Disease Control and Prevention, USA) [2] jsou vůči spalničkám imunní:

    1. osoby s řádně zdokumentovanou imunizací vakcínou obsahující živý virus spalniček*):

    v předškolním věku 1 dávkou
    ve školním věku 2 dávkami
    u dospělých, kteří nejsou ve vysokém riziku onemocnění, jednou dávkou
    u dospělých, kteří jsou ve vysokém riziku onemocnění, dvěma dávkami (vysokoškolští studenti, zdravotnický personál, mezinárodní cestovatelé)
    2. osoby s laboratorním důkazem imunity:

    pozitivita IgG protilátek proti viru spalniček v séru – bez ohledu na výši dosažených hodnot protilátek
    hraniční hodnoty IgG protilátek se považují za negativní a tudíž neprotektivní
    3. osoby s laboratorně konfirmovaným onemocněním spalničkami v minulosti

    4. osoby s datem narození před zavedením plošné vakcinace (v USA se jedná o osoby narozené před rokem 1957)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PALEONTOLOG: podle všeho ne. zdá se, že to funguje stejně jako s očkováním, jen bylo vstupně protilátek víc, tak to jde pomaleji.
    na to, aby se udržela "celoživotní" imunita, je potřeba virus občas potkat, protilátkám ho znova ukázat. což fungovalo, dokud v populaci divoce cirkuloval, ale teď je jen v ostrůvcích a pokud ho nepotkáváš, vyvane i imunita po prodělání

    KOLLUCHA: neštovicový virus v těle zůstává, jen ho tělo ukrotí, aby nedělal problémy (tím se "uzdravíš"). setkáním s nějakým silnějším kmenem viru anebo i jen oslabením vlastního těla (např. stres) virus zase vykoukne z těch nervových uzlů, kde bydlí, a zpravidla se manifestuje jako pásový opar - proto taky pásový opar s oblibou kopíruje dráhu některého nervu. není možný mít pásový opar, pokud předtím nebyly neštovice, a pokud přijde reaktivace brzy, dá se mít pásový opar i v dětství
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: To si asi pleteš se zarděnkami. To je afaik jediná nemoc, kde získáváš imunitu. Spalničky můžeš dostat opakovaně, jak nám může dosvědčit Sargo :-)

    Jinak co se týče těch zarděnek, tak ani tak bych do toho nešla. Nejsem očkovaná a zarděnky jsem nikdy neměla. Je to sice nebezpečné kvůli těhoteství, ale na to existují testy (a já se na dítě nechystám). A pohybovala jsem se v okolí lidí, co zarděnky měli. Takže rozhodně imho není třeba zacházet do extrémů a nakažovat svoje děti schválně chorobami.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: prodělání infekce spalničkovým virem zajišťuje celoživotní imunitu
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Ale ty to můžeš dostat opakovaně, to tě jako magicky neochrání, když už jsi to jednou měl. Naopak, když už to jednou máš, tak už to máš v těle navždy. A nevím, proč riskovat smrt svého dítěte, když existuje očkování.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: to máš pravdu, ale osobně bych řekl, že to je stále lepší u dětí; ony se nějak ztraumatizujou a než vyrostou tak to zapomenou ;)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    MORKANT: Já se právě na wiki dočetla (takže jsem teď expert), že to je virové onemocnění a že v dospělosti způsobuje spíš pásový opar. Já měla neštovice v dětství a pásový opar v dospělosti, takže ono to s tou imunitou tak horké nebude. Když jsme byli mladí (ó jéééé) tak ještě očkování nebylo. Navíc se ukládá v nervech a může škodit mnohem později v životě. A kromě toho to není žádná lehká nemoc, ale komplikace s ní spojené můžou způsobit třeba i smrt. V USA si vynalézavé matky posílaly hračky olízané nemocným dítětem, což už je úplně zcestná praxe, jelikož z toho člověk chytí leda tak béčkovou žloutenku.

    PALEONTOLOG: On to není žádný med ani v dětství. Moje matka vyprávěla, jak měla v pěti spalničky a jsem docela ráda, že už je očkování.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KOLLUCHA: Zajímavé. No, spalničky jsem měla dvakrát a nikdy žádné drama, mohli mě pronajímat :-D
    Neštovice je vážně dobré si sjet coby dítko, velmi často je průběh jenom kosmetický. Ušetří se tím dost nervů později :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jak neštovice, tak spalničky nejsou v dospělosti žádnej med, teda :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam