• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    TRISSIE: proč měla zákaz očkování, jestli se můžu zeptat?


    PALEONTOLOG: Tyjo možná u té diskuze nemusíš bejt tak agresivní, co říkáš? :)


    KOLLUCHA: hele ted ani ne, protože nemůžu pít alkohol, ale zamyslim se :) bylo by super se tam moct najíst. mam dost ráda podnik Diego v Karlíně, je to pivnice, skvěle tam vařej, ale ne všichni jsou na pivo.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    MAJKA: Máš nějaký tip na podnik? Minule jsi nebyla moc ráda za tu Kočičku. Cyberwolf si rád nechá poradit. (A nemyslím to ironicky, kdyby to tak náhodou vyznělo! :-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: limit 30 vterin na tah ideal! :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PALEONTOLOG: to je hezká teorie, ale praxe je bohužel jiná a spalničky u osob očkovaných 2 dávkami vakcíny jsou nejen možné, ale i doložené:

    NEJM Journal Watch: Summaries of and commentary on original medical and scientific articles from key medical journals
    https://www.jwatch.org/na47958/2018/11/28/measles-after-vaccination-less-severe-still-contagious

    a v českých podmínkách je to ještě horší, protože vakcíny se distribuovaly ve větších baleních, ovšem nebylo známé, že jsou háklivé na skladování po otevření - takže bylo-li dítě naočkované vakcínou již načatou, nemusela už být účinná.
    MMCH podle očkovacích center a zkušeností lidí kolem mě ve věkové skupině 35+ je asi jen padesátiprocentní šance, že protilátky člověk ještě má, a to i když byl očkovám dvěma dávkami v dětství.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    šachy si zahraju moc ráda. Miluju je, ale ty hospodsky, co vodsejpaj. V šachovym kroužku mě vždycky porazili tim, ze natahovali maximálně čas a mě pak ta partie přestala bavit :).

    A sraz když někdo zorganizujete, tak se ráda ukážu, pokud to půjde :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: jako na šachy byste mě někam vytáhli, ale spíš společensky, než herně. stejně se ožeru a zhulím, odlezu z hospody bez pozdravu a ještě vás pomluvím ;)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Já to tak mám taky, hledám na internetech. Asi jako každém člověku je mi proti srsti přiznat, že někdy nemám pravdu :-) V tomhle případě jsem se v tom akorát trochu ztratila.

    S těmi šachy je to ale zajímavé. Já je hrát moc dlouho nevydržím, ale je docela sranda je sledovat. Říkám si, co ostatní a šachy?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: v klidu, fakt, já to mám tak, kvůli poruše soustředění, že když chci něco tvrdit, tak si to nejdřív zběsile rychle ověřím na internetu. teda krom triviálních věcí, ale už i ty zapomínám.
    někdy je něco spornější, tak tam jde spíš o taktiku v diskuzi, docela se tím bavím. narozdíl od šachů, ty mě bavit přestaly.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Máš pravdu a pletu se já. Spalničky sice můžeš za určitých okolností dostat víckrát, ale zdaleka to není norma. Bohužel už jsem u konce se silami se soustředěním a tudíž i offtopikem, takže ti to nijak nedoložím ani nevysvětlím. Aspoň se budeme moct zas v klidu věnovat poruchám soustředění ;-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Kdy jste imunní vůči onemocnění spalničkami? Nerozumíte laboratornímu nálezu?, SZÚ
    http://www.szu.cz/tema/prevence/kdy-jste-imunni-vuci-onemocneni-spalnickami-nerozumite
    Podle informací a doporučení CDC (Centers for Disease Control and Prevention, USA) [2] jsou vůči spalničkám imunní:

    1. osoby s řádně zdokumentovanou imunizací vakcínou obsahující živý virus spalniček*):

    v předškolním věku 1 dávkou
    ve školním věku 2 dávkami
    u dospělých, kteří nejsou ve vysokém riziku onemocnění, jednou dávkou
    u dospělých, kteří jsou ve vysokém riziku onemocnění, dvěma dávkami (vysokoškolští studenti, zdravotnický personál, mezinárodní cestovatelé)
    2. osoby s laboratorním důkazem imunity:

    pozitivita IgG protilátek proti viru spalniček v séru – bez ohledu na výši dosažených hodnot protilátek
    hraniční hodnoty IgG protilátek se považují za negativní a tudíž neprotektivní
    3. osoby s laboratorně konfirmovaným onemocněním spalničkami v minulosti

    4. osoby s datem narození před zavedením plošné vakcinace (v USA se jedná o osoby narozené před rokem 1957)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PALEONTOLOG: podle všeho ne. zdá se, že to funguje stejně jako s očkováním, jen bylo vstupně protilátek víc, tak to jde pomaleji.
    na to, aby se udržela "celoživotní" imunita, je potřeba virus občas potkat, protilátkám ho znova ukázat. což fungovalo, dokud v populaci divoce cirkuloval, ale teď je jen v ostrůvcích a pokud ho nepotkáváš, vyvane i imunita po prodělání

    KOLLUCHA: neštovicový virus v těle zůstává, jen ho tělo ukrotí, aby nedělal problémy (tím se "uzdravíš"). setkáním s nějakým silnějším kmenem viru anebo i jen oslabením vlastního těla (např. stres) virus zase vykoukne z těch nervových uzlů, kde bydlí, a zpravidla se manifestuje jako pásový opar - proto taky pásový opar s oblibou kopíruje dráhu některého nervu. není možný mít pásový opar, pokud předtím nebyly neštovice, a pokud přijde reaktivace brzy, dá se mít pásový opar i v dětství
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: To si asi pleteš se zarděnkami. To je afaik jediná nemoc, kde získáváš imunitu. Spalničky můžeš dostat opakovaně, jak nám může dosvědčit Sargo :-)

    Jinak co se týče těch zarděnek, tak ani tak bych do toho nešla. Nejsem očkovaná a zarděnky jsem nikdy neměla. Je to sice nebezpečné kvůli těhoteství, ale na to existují testy (a já se na dítě nechystám). A pohybovala jsem se v okolí lidí, co zarděnky měli. Takže rozhodně imho není třeba zacházet do extrémů a nakažovat svoje děti schválně chorobami.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: prodělání infekce spalničkovým virem zajišťuje celoživotní imunitu
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Ale ty to můžeš dostat opakovaně, to tě jako magicky neochrání, když už jsi to jednou měl. Naopak, když už to jednou máš, tak už to máš v těle navždy. A nevím, proč riskovat smrt svého dítěte, když existuje očkování.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: to máš pravdu, ale osobně bych řekl, že to je stále lepší u dětí; ony se nějak ztraumatizujou a než vyrostou tak to zapomenou ;)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    MORKANT: Já se právě na wiki dočetla (takže jsem teď expert), že to je virové onemocnění a že v dospělosti způsobuje spíš pásový opar. Já měla neštovice v dětství a pásový opar v dospělosti, takže ono to s tou imunitou tak horké nebude. Když jsme byli mladí (ó jéééé) tak ještě očkování nebylo. Navíc se ukládá v nervech a může škodit mnohem později v životě. A kromě toho to není žádná lehká nemoc, ale komplikace s ní spojené můžou způsobit třeba i smrt. V USA si vynalézavé matky posílaly hračky olízané nemocným dítětem, což už je úplně zcestná praxe, jelikož z toho člověk chytí leda tak béčkovou žloutenku.

    PALEONTOLOG: On to není žádný med ani v dětství. Moje matka vyprávěla, jak měla v pěti spalničky a jsem docela ráda, že už je očkování.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KOLLUCHA: Zajímavé. No, spalničky jsem měla dvakrát a nikdy žádné drama, mohli mě pronajímat :-D
    Neštovice je vážně dobré si sjet coby dítko, velmi často je průběh jenom kosmetický. Ušetří se tím dost nervů později :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jak neštovice, tak spalničky nejsou v dospělosti žádnej med, teda :/
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    KOLLUCHA: Kolega z práce je prodělal poprvé asi v padesáti. Byl doma víc než měsíc, a jeho popis jak mu bylo byl slušnej horor, takže doporučuju raději jako děcko nebo se nechat očkovat...
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SARGO: Teď když tak nad tím přemýšlím, tak si říkám, že asi úplně nejlepší je neprodělat neštovky vůbec. Mně se myšlenka party ve stylu "Yay! Pojďme se všichni nakazit nějakou príma nemocí!" ani trochu nezamlouvá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam