• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    VERONIKA22: Nevim, mě ze začátku bylo taky blbě každý ráno, což se dost rychle vyřešilo tim, že jsem si to nebrala před snídaní, ale až po ní. Ale popravdě, i ta hodina nevolnosti mi stála za to, že sjem po zbytek dne byla narozdíl od předchozího stavu schopná fungovat. Každej doktor mi naměří vyšší tlak. ale to je souhrnně tak všechno. Jak je zmíněno níž, tak je tu i ten Ritalin, co naběhne hned, vedlejší účinky moc nemá, tim, že to je stimulant tak neni dobrý kombinovat to s kafem (moje osobní zjištění), po pár hodinách se ti odplaví z těla a je to. Akorát dospělým se moc nedává, aby s tím neobchodovali a mají obavu z toho, že s na tom vytvoříš závislost (nevim, beru si ho, když si chci přečíst knížku nebo udělat něco v práci a nejde mi to, jinak si na něj ani nevzdechnu). Samozřejmě ti nic nenutim, ale jestli to chceš řešit, tak moc jiných variant tady asi není.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VERONIKA22: no jako nevím proč ti nedá klasickej ritalin? to je jeho indikace, když strattera nevyhovuje
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KOLLUCHA: čerpám jen z fb skupiny ADHD u dospělých. Tam si na nežádoucí účinky stěžuje snad každý a snad každému je v prvních týdnech hůř než když si šel pro první recept. I to už jsem jednou v životě zažila a už se k tomu nechci nikdy vrátit. V podstatě mě to ohrožovalo na životě a tak už si pro běžné ADHD léky nepůjdu. Fňuk tak tu návštěvu praktické asi vzdám.....když nic neexistuje :-/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOLLUCHA, CYBERWOLF: jak to bylo vysvětlene mně, tak neurolog má spíš vyloučit jiný podobně se projevující problém, než že by z něčeho to ad(h)d vykoukal...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Jako teoreticky adhd do toho neuroněco patří, protože to neurovývojová porucha je, ale prakticky prostě pomůže spíš ten psychiatr, jsme tak kolektivně zjistili :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: já ti k tomu teď nic přesnějšího neřeknu. Až/jestli dostanu termín, tak možná budu vědět víc.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Aha no kdyby dělal někdo diagnozu mně na základě neuroněco, tak ji nemám ani teď. Protože třeba EEG mám prý "učebnicové". Na MRI jsem byla nedávno a taky to vyšlo normální. Ale nevím, ani jedno to vyšetření v sobě nemá "neuro", tak to možná není neuroněco ;-))
    Teď jsem zvědavá, co za neuroněco to tvoje bylo ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: počítám, že mu to mělo pomoct k určení diagnózy. Výsledek byl zhruba takový, že nejsem dement, ale moje výsledky jsou mimo standardní distribuci (tj. normálně to mají lidi tak nějak podobně dobrý nebo špatný a já tam mám všechno od žádná sláva po hodně dobrý) a že by to chtělo udělat ještě to druhý neuroněco.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: A jak dopadlo to první? Co si od něj vlastně psychiatr sliboval? Jestli to teda není příliš soukromé.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: vyšetření, tuším že neuropsychologické a pak jsem měl jít ještě na (asi) neurobiolgické, ale to zatím nějak nedopadlo. Ale přesně nevím, všechno se to jmenuje stejně, tak píšu neuroněco.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Jako jo, mně šlo hlavně o to, že psychofarmaka by měl předepsat psychiatr. Někteří neuroněco taky můžou některé napsat (antidepresiva, benzáky), ale nemají s tím takovou zkušenost a prostě primárně je na tyhle věci zpravidla lepší psychiatr. Proč tě tam vlastně posílal? A o které neuroněco konkrétně šlo? ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: mě psychiatr taky posílal na neuroněco, tak to asi není úplně špatný postup.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Už jsem se dočetl v knize někam kde začínají být rady. Jednou z rad je stabilizovat mozkové vlny pomocí 60bpm muziky. Lozanov používal Barokní hudbu s tím, že volik převážně strunné skladby. Měli lepší výsledky než třeba skladby s dechovými nátroji. Na YouTube jsou playlisty (hledat superlearning 60bpm, Lozanov, 60bpm baroque music apod), které by měli po několika týdnech (max 4 týdny) každodenního poslechu přinést zlepšení kognitovních funkcí a to zejména pro lidi s ADD. Existují i moderní alternativy vylepšené o konkrétní neurostimulační techniky jako jsou binaurální beaty. Na Youtube jsem našel tuhle věc kterou si lidi chválí a mě přijde taky docela fajn (sluchátka ale nutností a hodí se to spíš ke čtení, učení a práci):

    ADHD Relief, Deep Focus Music with Pulsation, ADD Music for Concentration, ADHD Music
    https://www.youtube.com/watch?v=CSgL0qB7DEY


    Ale ta barokní muzika je přeci jenom víc poslechová věc kterou si člověk může pustit třeba při vaření v kuchyni atp. Měla by existovat i moderní poslechová muzika se 60bpm. Až na nějakou dobrou narazím tak ji otestuju a linknu. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    VERONIKA22: Já si slibuju, že existuje něco na předpis co je silnější než gingko biloba
    Ano, na ADHD existuje Strattera a jiné věci na ADHD. Jinak se obávám, že nic není. Řeší se to tady pravidelně, naposledy asi před týdnem. Tlak to, bohužel, zvedá, ale nemusí nutně. Bohužel léky na ADHD, které tlak nezvedají, se do ČR nedováží. Je to o tom, aby se to vyzkoušelo. Taky si nejsem jistá, proč říkáš, že trvá 5 týdnů, než se to ustálí, to mi přijde jako hrozně specifický čas, na to, že to každému dělá něco jiného.

    Mrzí mě, že máte u vás v okresní nemocnici špatného psychiatra, zvlášť když máš opravdu těžké psychické problémy. Jistě ale budete mít v okrese víc psychiatrů než jen jednoho?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KOLLUCHA: za psychiatrem u nás v okresní nemocnici nemůžu. Takový mamlas se vůbec nevidí. A to tam kdysi pracovat ještě někdo jiný a bylo to samé. Vyprávěla jsem jim o všech mých problémech a jak se chystám na sebevraždu a oni mi vůbec nepomohli a řekli: tak proč děláte to co děláte a nepřestaňte ne? Já strateru a jiné věci na ADHD nechci. Zvyšuje to krevní tlak, špatně se spí, a než se to ustálí tak to bývá třeba 5 týdnů špatné. Já si slibuju, že existuje něco na předpis co je silnější než gingko biloba
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    VERONIKA22: Zaprvé, nechoď za neuroněčím, běž za psychiatrem. Zadruhé, k praktikovi nemusíš, k psychiatrovi můžeš bez žádanky.
    Už máš diagnozu? Pokud ano, tak bude všechno jednodušší. Já beru Stratteru a problémy, které popisuješ, jsou trochu lepší. Ale občas se mi furt stává, že jdu do kuchyně pro lžíci, dojdu tam, celou kuchyň uklidím, vynesu odpadky, přeskládám obsah lednice, naplánuju jídlo na další týden a vyndám maso z mrazáku. A pak si jdu zas sednout do pokoje, bez lžíce. :facepalm:
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Mám jen ADD a koupila jsem si Piracetamal AL 800. A bylo to k ničemu. Pak mi bylo i vysvětleno, že bych se s tím musela předávkovávat každý den aby to vůbec k něčemu bylo. Mám v úmyslu jít teď za praktickým doktorem ať mi napíše žádanku na neuroněco, že bych chtěla něco pořádného na předpis. Polykáte už někdo něco? Jde mi o krátkodobou paměť.....že bych si třeba pamatovala proč jdu do lednice? nebo, že bych si pamatovala celou větu, kterou mi právě jako pokyn někdo v práci řekl. Předem díky jestli má někdo zkušenost.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA: huhu, moje větostavba je fascinující. Disvšechno mozek a kojení a blondýna :D smrtelný kombo. Omluvte mého kobyla.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    KOIRA: Však ja jsem přesvědčená, že id UFO prostě má jako koníčka že chodí do diskuzí na nyx trollit. Páč je všude a všude má tak zoufalecký kecy, že prostě akorát chce nakrmit, jako správnej troll. Jen tady má trošku pech že většinou během pár příspěvků se je debata schopna stočit do litevskyho zemiaku a tak mu tu pšenka zas tak nekvete :D
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Já mám teď 60 a právě si docela libuju. Klidně bych brala až 80, protože jsem furt na okrajích roztřepená, ale nejsem si jistá, jestli bych z toho už neměla zástavu. Váhu mám aktuálně 71. Možná by mi mohlo pomoct, kdybych ještě trochu shodila :-))

    KOIRA: Souhlas. On taky život není jen o tom, aby to bylo "vysokofunkční", žejo. Já pořád doufám, že se mi v životě podaří i něčeho dosáhnout, nejenom přežit :-//
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam