• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: jj, tohle se taky zhorsilo - jdes udelat jednu obyc vec do druhy mistnosti a ani tam nedojdes, protoze ti mezitim odskacou myslenky na 10 jinych veci, na to uz je clovek za dosavadni zivot zvyklej, jen je to ted horsi. :)
    napr. jdu zapnout notebook, abych poslala ucetni ucet za klice k proplaceni, otevru mail, trkne me do oci zprava, prectu, odpovim, zaklapnu notebook a za 3h si vzpomenu na uctenku. a treba az po 2 dnech se teprve povede uctenku na nevim kolikatej pokus odeslat. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    POZITRON: mne to moc nezmizelo ani pote co jsem dostal maximalni davku straterry, to co popisujes..aha. kurva. to melo..mohlo zmizet? ach jo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: vlastní zkušenost nemám, ale slyšel jsem od pár lidí, že jim to nějaký čas po covidu moc nemyslelo. V tom smyslu že jdeš pro něco do lednice třikrát, protože vždycky zapomeneš co to bylo a podobně. Přičemž se to teda stalo lidem, co na to nebyli zvyklí a stěžovali si na to třeba půl roku po covidu. Po čase říkají, že je to buď lepší nebo dobrý, ale netroufám si říct, do jaké míry to přejde a do jaké si prostě zvykli.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Vim, ze se dnes na covid shazuje leccos, ale nemate nekdo zhorsene obtize po covidu? Meli jsme covid cela rodina koncem ledna a ja mam posledni mesice vetsi obtize nez driv. Hlavne nepretrzitej tok myslenek, kterej nejde utnout, docela me to obtezuje a hlavne vycerpava. Myslim tok myslenek, ktere skacou behem par vterin z jedne veci na druhou, treti, stopadesatou, no vsak to znate. Soustredeni taky na hovno, ale to muze souviset. S nekym se bavim a behem par vet mi nabehne ten tok a ja vubec nevnimam, co mi ten clovek rika. Docela me to paralizuje. Uz je to 5 let, co neberu stratteru, ale vratit se k ni zatim nemuzu, protoze jeste kojim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADHD Diet Plan: Foods to Eat & Avoid to Help ADD Symptoms
    https://www.additudemag.com/adhd-diet-nutrition-suga
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Mě taky chválili za ovládání auta, ale ten zbytek trochu chaos. Jízdy jsem dělal na dvakrát. Obecně je to ale opravdu o tom najezdit co nejvíc kilometrů a na všechno si zvyknout. Dělej to takovou rychlostí jaká ti vyhovuje a věřím, že to bude dobrý ;-)
    OLTSKUL
    OLTSKUL --- ---
    me uprimne asi pomaha mit automat... ADHD a cca 90-100K bez nehod (vlastne komplet bez nehod)

dalsi vyhoda je, ze muzes mit nohu casteji oprenou o brzdu, pokud jedes na tempomat.
    a automat obecne to vice odpousti chyby a zmatkovani co se tyce motoru
    SUK
    SUK --- ---
    ANICASE: ja si casem vypestoval zvyk sledovat predevsim dopravu (to je asi nejdulezitejsi) a znacky vylozene filtruju - krom "nebezpeci" typu krizovatky, stopky a semaforu vzasade vsecko ignoruju (ne schvalne). Casto tak ani netusim, jak rychle muzu jet, bo nevim, zda jsem v meste, mimo, kolik tam je, kam vede kterej pruh a tak :) Zakazany to, samozrejme, leckde je, ja jsem takhle parkrat jel v noci v uzavrenym arealu, kde to rozhodne legalni nebylo, ale taky tam nebyl nikdo, kdo by to mohl jakkoliv resit.

No, drzim palce at to vyjde, kdyz jsem to dal ja, musi kazdej :)
    SUK
    SUK --- ---
    ANICASE: Kdyz jsem byl v autoskole, vubec jsem o nejakym ADHD netusil a tak jsem si to odjezdil docela na punk. Byl jsem chvalen za ovladani auta, pokud se nekam veslo, tak jsem tim projel, zato znacek jsem si nikdy moc nevsimal, takze pri zavereckach jsem jel tak 60 na tricitce, prejel nekolikrat plnou a tak :D Mel jsem asi trosku stesti, ze instruktor a komisar byli kamaradi a zakecali se, ze ni jeden nestihali sledovat, co delam. Kazdopadne, za > 10 let zadna nehoda, vetsinou jsem mel dostatecne rychly reakce a nebo dostatecny stesti (a nebo oboje), abych to do nikoho a do niceho nenapalil.

Nemas nejakyho kamarada, co by te nekam vzal zajezdit si v klidu bez aut, at si trosku zazijes ovladani samotnyho auta? to mi prislo, ze se da zazit celkem rychle - radit, spojka, skakat pravou nohou mezi plynem a brzdou. Pak uz zbyde jen sledovat auta a obcas znacky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    To dáš, je to jen otázka cviku.
    LUKK
    LUKK --- ---
    Jde dítě s ADHD spát a počítá ovečky:
    "Jedna ovečka, druhá ovečka, třetí slepice, koza, kráva, kůň, strýček Donald farmu měl, héééj makaréna!" :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    když čtu něco co mě baví, tak mám hyperfocus a zažeru se do toho, že nevím co se děje kolem mě
    když mě to nebaví, tak mám problém udržet pozornost a musím číst celé pasáže znova když se přistihnu, že myslím úplně na něco jiného

obecně se ale občas přistihnu, že i tam co mě to baví čtu tak, že "nezajímavé" pasáže čtu tak nějak zběžně a očima přeskakuju dál kde to bude zajímavější :-D
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    SRNECEK: Ctu bud stylem, ze je to 40 stránek na víkend (když mě to nebaví), kdy furt odbíhám pro caj a na facebook a nebo 500 stránek za tři dny. Pokud to není beletrie, tak potřebuju špunty do uší.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: tak čti deset minut, nebo tak abys nebyl vyřízenej. Dávkuj si to aby to nebylo utrpení a opakuj tak často jak to půjde. Neřeš jestli jsi přečet tři stránky, tři odstavce, nebo tři věty - přečti co půjde, aniž by ti to trhalo žíly.

Fór je v tom, že když něco děláš soustavně a dost dlouho, tak se v tom nevyhnutelně zlepšuješ. Je úplně jedno co to je. Musíš to ale dělat nedestruktivně. Když si řekneš, že máš problém doběhnout tramvaj, tak začneš běhat kilák a doběhneš polomrtvej a tři dny nemůžeš chodit, tak to taky neni způsob jak se dostat do formy, spíš do nemocnice. A je úplně jedno, že lidi co běhaj kolem ten kilák dávaj rekreačně cestou z práce, podstatné je, co v zvládneš relativně v pohodě ty, abys to mohl dělat každý den. A pak to teda fakt dělat.
    LUKK
    LUKK --- ---
    SRNECEK: no ale teď louskám už týden knihu o houbách... Zajímavá, ale jsem teprve na 30 té stránce... Pořád něco...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    CYBERWOLF: Jasne, ale co to znamena tedy realne to cteni. Proste vezmes knizku a ctes napr. 30 min a precstes 15 stranek. Ja vidim, ze mohu cist max. 15 min a pak jsem vyrizeny.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: od rána do večera znamená ten čas mezi tím co vstanu a jdu spát, mínus přestávky na jídlo a tak. Ale funguje to jenom u knížek od Stančíka a těžko říct, jestli to bude fungovat i někomu jinému než mě. Pro tebe je zajímavější spíš ten druhý řádek z mého předchozího příspěvku.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    LUKK: Aha, tak to zavidim. Ale to uplne nechapu, ze bys mel ADHD...
    LUKK
    LUKK --- ---
    SRNECEK: ano po kafi čtu i hodiny... klidně i tři čtyři v kuse..naposledy knihy od Liou Cch' – Sins...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam