• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    SRNECEK: Ctu bud stylem, ze je to 40 stránek na víkend (když mě to nebaví), kdy furt odbíhám pro caj a na facebook a nebo 500 stránek za tři dny. Pokud to není beletrie, tak potřebuju špunty do uší.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: tak čti deset minut, nebo tak abys nebyl vyřízenej. Dávkuj si to aby to nebylo utrpení a opakuj tak často jak to půjde. Neřeš jestli jsi přečet tři stránky, tři odstavce, nebo tři věty - přečti co půjde, aniž by ti to trhalo žíly.

Fór je v tom, že když něco děláš soustavně a dost dlouho, tak se v tom nevyhnutelně zlepšuješ. Je úplně jedno co to je. Musíš to ale dělat nedestruktivně. Když si řekneš, že máš problém doběhnout tramvaj, tak začneš běhat kilák a doběhneš polomrtvej a tři dny nemůžeš chodit, tak to taky neni způsob jak se dostat do formy, spíš do nemocnice. A je úplně jedno, že lidi co běhaj kolem ten kilák dávaj rekreačně cestou z práce, podstatné je, co v zvládneš relativně v pohodě ty, abys to mohl dělat každý den. A pak to teda fakt dělat.
    LUKK
    LUKK --- ---
    SRNECEK: no ale teď louskám už týden knihu o houbách... Zajímavá, ale jsem teprve na 30 té stránce... Pořád něco...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    CYBERWOLF: Jasne, ale co to znamena tedy realne to cteni. Proste vezmes knizku a ctes napr. 30 min a precstes 15 stranek. Ja vidim, ze mohu cist max. 15 min a pak jsem vyrizeny.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: od rána do večera znamená ten čas mezi tím co vstanu a jdu spát, mínus přestávky na jídlo a tak. Ale funguje to jenom u knížek od Stančíka a těžko říct, jestli to bude fungovat i někomu jinému než mě. Pro tebe je zajímavější spíš ten druhý řádek z mého předchozího příspěvku.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    LUKK: Aha, tak to zavidim. Ale to uplne nechapu, ze bys mel ADHD...
    LUKK
    LUKK --- ---
    SRNECEK: ano po kafi čtu i hodiny... klidně i tři čtyři v kuse..naposledy knihy od Liou Cch' – Sins...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    CYBERWOLF: No, ale co znamena od rana do vecera. Prave tyto ruzne indiferentni reakce vyvolavaji nerealna ocekavani.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já můžu číst od ráno do večera, ale jenom když je to něco, co napsal Stančík. Navím proč.

SRNECEK: vyser se na to jak rychle čteš a netahej to přes bolest. Čím víc se u toho zmučíš, tím těžší to bude.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    SUK: Ja beletrii moc nectu, tam je to cteni logicky rychlejsi.
    LUKK: Co znamena cist hodiny? Jako ze realne sednes a 3 hodiny nevstanes a ctes kazdou vetu?
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    DANIELSOFT: No, toto mi moc neda. Ja jaksi potrebuju vedet, co kdo cte a jak dlouho. Hledam nejaky normativ.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já jsem si čtení natrénoval: mám hodně poškozenou motorickou oblast, takže mi nejde libovolnej sport, celý dětství jsem přemýšlel a četl. takže v tomto ohledu nemám problém
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ano, spunty do usi musim take mit.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ja vcera nasel metodu, ze mi asi muze fungovat 15 min cteni, 15 min pauza atd., na budiku nastavim... no, ale ctu strasne, strasane pomalu a jdu pres emocni a fyzickou bolest, vnimam, ze ten mozek se nechce soustredit...
    SUK
    SUK --- ---
    SRNECEK: Ctu velmi rychle a velmi poctive vynechavam skoro vsecky detaily; spoustu pasazi ctu navickrat, protoze obcas zapomenu cist a znicehonic jen tak bezkontextove koukam na pismenka a myslim na neco uplne jinyho. Nekdy si to ani neuvedomim. Pokud postavy nemaj jednoznacne zapamatovatelny jmena, tak mi splyvaj v jednu multiperzonu a priblizne 140 % souvislosti mi nikdy nedojde, neb pokud uz neco prectu, stejne to zapomenu.

Nicmene ctu, vic nez me prumerne okoli (mam i profil na dbk kdyby to nekoho zajimalo) a pomaha mi, naprosto paradoxne, mit okolo sebe hromadu nejakyho neosobniho hluk - pustenou muziku, hluk hospody (kde nikoho neznam) a tak. Nejlip se ctou veci, ktery rychle plynou, kde se neco deje a to idealne v rychlym sledu za sebou s tendenci k necemu konvergovat. Tedy napriklad Vonnegutovo posuny z mista na misto v ruznych casech a tak mi cini vyrazne vetsi problemy, nez treba S. King nebo Koontz...
    LUKK
    LUKK --- ---
    SRNECEK: ahoj....jdu kolem v pauze na čtení....já čtu výhradně se špuntama v uších...stává se mi že čtu a přemýšlím na něco jiného paralelně...když si to uvědomím, vracím se a čtu znova...pokud se to opakuje dávám pauzu....vydržím číst i hodiny,ale musí to být čtivé a chytlavé...louskat nudný text je težce stravitelné i pro mně...vzdržím i u anglického textu....články na netu (hlavně mentální bramboračky) čtu jako skokan....hledám zajímavé hesla a čtu doleva a doprava,případně pak celý text. Nejlíp se mi čte když piju silné kafe...nějak se mi ta pozornost uzzzemní....:)
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, asi jsem to tady uz resil, ale jak to mate se ctenim? Jste mi nekdo schopen rici, jak dlouho aktivne vydrzite a u jakeho textu? Popr. jake mate strategie, abyste mohli aktivne cist? Diyk.2
    OLTSKUL
    OLTSKUL --- ---
    jeste k tem ambientum:

https://tabletopaudio.com/ - tady je asi moje nejoblibenejsi highway, obecne velice prijemna sluzba... pouzivat to i pri praci, ale skoro vzdy, kdyz jsme deskovky

https://mynoise.net/ a pak uplna a naprosta klasika,
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    nebo nejaka pekna audiokniha

Fear and Loathing in Las Vegas : Full Audiobook
    https://youtu.be/m3PYpu66yyY
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    mně pomáhají MP3 z her Lucas Arts. dokud byly na netu jako .MIDy na imuse island, tak jsem je stáhl wgetem a zkonvertoval na MP3 pomocí timidity. jakmile LucasArts koupil Disney, naneštěstí to z netu zmizelo :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam