• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: spis nez napul, jsem mela napsat okrajove. od vseho trochu, ale nic do hloubky.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    POZITRON: Dava to smysl. Ja si domluvila praci na dva dny v tejdnu a zbytek je s malou muz a je to dokonaly, taky se fulltiˇe navratu desim
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: měl jsem podobný nápad, ale ztroskotalo to na naprosté nedostupnosti částečných úvazků. Dneska už to možná bude lepší, bylo to pár let zpátky.

Nesmyslně mi to nezní, naopak. Akorát bacha, že pak budou chtít ať děláš těch deset věcí pořádně :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Premyslim ted hodne o tom, proc se netesim na navrat do prace po rodicovske a asi to bude znit zvlastne, ale mne opravdu vice vyhovuje ten nesvar lidi s ADHD delat deset veci napul nez jednu poradne. Tak si rikam, ze by bylo bezva delat treba 2 zcela odlisne prace. Treba 3 dny v tydnu v kancelari a 2 dny klidne neco i rukama, u ceho se nejlepe jeste nemusi myslet. Predstava, ze chodim kazdy den do te stejne prace, koukam na ty stejne ksichty a delam tam to same, me fakt desi. Zni to asi nesmyslne, kdyz jsem nekolik let na rodicovske, nabizi se predstava stereotypu, ale to prave ne, jsem panem sveho casu, muzu si planovat aktivity i nahle dle momentalniho napadu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ... a jak "jinak" je právě ta největší detektivka.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DRABICZ: přesně. Já se do detailů nacházím v těch článcích typu "jaké to je mít partnera s ADHD" (až na to, že většinou jsou teda opačně a AD(H)D je chlap). Můj muž nemá moc rád, když takové věci řeším, má pocit, že se "škatulkuju" a že na to prostě budu jen moct všechno svádět. Ale jak píšeš, je to úplně naopak, člověk si uvědomí, že není zaplaťpámbu úplně neschopnej budižkničemu, jenom k sobě musí přistupovat jinak.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    QUANTI: protože má prcek diagnostikované poruchy chování - zatim jen disortografii (u šestiletého ještě těžko definovat ACDC nebo ADD), ale žena četla nahlas nějaký ty symptomy, říkám si tvl to jsem celek já! 31 z 34 otázek! Jedeme trochu podle knihy "vidím to jinak" a tam se zmiňuje o skupině na facebooku s názvem "ADHD v dospělosti". Inu vlezl jsem tam, prošel články, osobní zkušenosti i odpovědi na pokládané otázky. Pohltilo mne to na dva dny a pak přišel ohromný pocit úlevy, že konečně jsem se našel a přišel na příčinu svých problémů ať už psychosomatických, v chování, udržení pozornosti, neschopnosti dodržet termíny atp. Pak jsem si našel tenhle chlívek a je to fajn vědět, že většina věcí je nevědomá a nejsou naschvál....takže v pohodě, je to normální, nech ten kámen spadnout a nadechni se :) dost mi to pomohlo v sebeuvědomění si sebe a tím i snahu s tím něco dělat.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SHARKIE: Já o tom slyšela, ale stejně mě nenapadlo, že by se mě to mohlo týkat. A před pár týdny... auvajs.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    QUANTI: Tak ja este 2 tyzdne dozadu netusila, ze existuje varianta bez H a tym padom ma vobec nenapadlo riesit moje "nefungovanie" tymto smerom. Jake bolo moje prekvapenie, ked som na to nahodou narazila a nasla sa v tom uplne presne. Teraz pomaly zistujem, co s tym.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MUI: nemocnice, thomayerka naptlr.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    POZITRON: oh, my high school. minimalne tridni dutka kazdy pulrok. idioti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: tak i s impulzivitou a hyperaktivitou bylo napr. na zakladce vzdy vysvetleni c. 1: je proste zlobiva a dela to vsechno naschval, tak sup poznamka jedna, druha, treti, padesata, rodice do reditelny, napomenuti, tridni dutka atd.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    nebo jsem nenáviděla být první v takových různých drahách na tělocviku - jakože, nevím, doběhnete někam, tam něco přeskočíte, pak uděláte kotrmelec a běžíte slalomem zpátky. Nikdy jsem si to nedokázala zapamatovat, vždycky jsem běžela podle těch přede mnou. Všechno to tam bylo, celou dobu. Ach jo.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: uááá, ježiš. Když si vzpomenu, kolikrát jsem třeba při hodině matiky pokresila sešit doodles nebo prostě psala básničky. Jak jsem se nedokázala soustředit na pracovní meetingy. Jenomže jak tam nebyla ta hyperaktivita a impulzivnost, tak to nikoho absolutně ani nenapadlo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hahaha vína v každém bodě

ADHD Inattentive Type: 5 Overlooked Signs of ADD
    https://www.additudemag.com/adhd-inattentive-type-5-signs/
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Uvědomila jsem si, že když mi dojde Euphyllin, který mám na astma, funguju mnohem hůř, tak jsem to zkoumala – a hele, nějaká studie porovnávala účinky metylfenidátu a teofylinu a obojí fungovalo podobně, takže moje kombinace Ritalin+Euphyllin mi hezky hraje do karet, aniž bych to věděla… :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CYBERWOLF: Závěry týmu Taylorové jsou v souladu s teorií „Doplňujícího se poznávání světa“ (Complementary Cognition Theory). Podle této teorie se naši dávní předci vyvíjeli tak, aby v rámci tlup byli lidé s odlišným, ale ve skutečnosti se doplňujícím způsobem myšlení. To by mělo posilovat schopnost adaptace na komplikované prostředí a situace. Účinné využívání stávajících zdrojů a poznatků vyžaduje úplně jiný typ myšlení než intenzivní zkoumání nového. Pro dlouhodobý úspěch je ale často nutné oboje. V jedné osobě to je velmi těžké skloubit, takže zřejmě právě proto existuje minoritní strategie „dyslexie“.

To je hezkej pohled, díky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Porucha nebo adaptace? Dyslexie možná není tím, čím se zdá být
    https://www.osel.cz/12375-porucha-nebo-adaptace-dyslexie-mozna-neni-tim-cim-se-zda-byt.html

Zda je to průlom ve vědě, nebo jen zlatá žíla čerpání grantů a jak moc to lze přenést na jiné neurovývojové poruchy ponechávám na posouzení laskavého čtenáře.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Pod čarou: Psychické potíže nejsou móda ani obdivuhodná zajímavost - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pod-carou-psychicke-potize-nejsou-moda-ani-obdivuhodna-zajimavost-207296
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    CYBERWOLF: jo, jednomu jsem říkal "easytom" páč byl fakt jednoduchej, ten druhej uměl alespoň svářet, tomu jsem říkal jitrnice, protože jelito byla jeho stará. Co ti budu povídat, už tam dávno nejsem!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam