• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOIRA: dcera ji bere na noc, protože když ji zkoušela brát ráno, byla celý den spavá. S únavou a ospalostí se potýkám i já, napadlo mě, že by možná stálo za to, zkusit ji taky přehodit na večer. Před víkendem to ale riskovat nebudu :)
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ECLECTICA: udělala jsem to jednou a nemohla jsem do tří spát.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Berete někdo stratteru na noc?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PAN_UZIVATEL: Zcela.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    AXTHEB: A erekce v pohode?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PAN_UZIVATEL: Jo, Strattera 80mg a ritalin 1-0-0 nebo 1-1-0 podle potřeby. Bez Strattery se nejsem schopnej soustředit a bez ritalinu mi blbne paměť (buď klasicky zapomínám, připadně si to mozek sám zahladí a já mám pocit, že jsem něco udělal i když jsem jen přemýšlel, jak na to)
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    AXTHEB: Jako Ritalin a Strattera?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PAN_UZIVATEL: Já beru obojí najednou :)
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    KOIRA: Aha, no, ja jsem brutalne uzkostny, tak uvidime. Jsem roky tak zoufaly, ze to zkusim. Pak mozna jeste opet dam sanci Strattere. Pravda je, ze i nejak snizila libido v ten moment, coz napomuze soustredeni. Existuje jeste neco jineho? A nebo jen tyto dva pripravky?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja poslední měsíce dost trpim tema 3h cca kdy po poziti strattery padne hrozna ospalost.
    Uz to moc nedavam budu chtít zmenu
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PAN_UZIVATEL: Ritalin only jsem jela jednou asi týden a bylo to no-no. Výsledek byl že to sice udrželo pozornost, ale byla jsem hodně unavená. Strattera tak nějak "šetří" tu vnitrni energii. Kdežto tohle bylo furt buď 100 nebo 0. A R. Není prý dobrý samostatně u lidí se sklonem k uzkostem, prý to ještě prohlubuje. Z hlediska sexuálního uspokojení mě S. nijak neomezuje, naopak díky tomu většímu klidu uvnitř nemám takový ty stavy obsese objevem, což je docela milý.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, nejake dojmy z Ritalinu? Bude mi predepsan, Strattera mi moc nesedla, dlouho jsem ji tedy netestoval, asi jen tyden, coz mozna je az malo, ale mela VU (neschopnost dosazeni erekce), ze jsem to zavrhl.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Klasika. Zapnutá žehlička, na posteli hromada peřin na převlečení, nezalila jsem čaj a další práce čeká, ale co dělám já? Píšu haiku od ztracených sponkách do vlasů.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    LWEEK: Upřímně, kdyby to bylo naopak, tak by to bylo hodně špatný.....nebo by měl vyučující taky adhd 😅 myslím že kterýkoli dítě bude v nějaký alternativní formě vzdělávání, bude spokojenější, pokud není učitel úplně zoufalec. Už jen proto, že se to děje v menším kolektivu, který na to dítě může líp brát ohledy.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Stojí za prečtení.
    Experiences of ADHD-Labeled Kids Who Leave Typical Schooling | Psychology Today
    https://www.psychologytoday.com/intl/blog/freedom-learn/201009/experiences-adhd-labeled-kids-who-leave-typical-schooling
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CYBERWOLF: Těžký. A nikoliv bezdůvodně.

    My jako IT korporát bychom teoreticky neměli mít problém zkrácený úvazky nabízet, ale v praxi se to těžce neosvědčilo. Nese to s sebou problémy se zastupitelností, kdy se líp vzájemně zastoupí dva plný úvazky než různý kombinace. Potíže se zastupováním ústily v rozesírání kolektivu, kdy holt někdo dřív nebo později dospěl k závěru, že půlúvazek se spíš veze. A když reálně hrozily odchody plných úvazků, tak se tento experiment stopnul.

    Ale počítám, že v jiný firmě s jinou strukturou práce to může fungovat uspokojivě.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: prosim te, oni pro me nemaj praci, takze cim mensi uvazek vezmu, tim budou radeji, o to tady jde, zaroven na bych plnej se 2 detma ani nedala, protoze musim byt ten, kdo ze skolky kluky vyzvedava a urcite nechci, aby byli kluci ve skolce od nevidim do nevidim! muz odvede v pul devate (to uz budu davno v praci), ja vyzvednu kousek po 16 (kdybych delala od 8 do 15:30) a i to je preci moc hodin ve skolce. :( v patek je budu brat po obede.

    at nejsem OT, urcite nechci a nemuzu delat z domova, nedokopala bych se, byl by to stres. ted mam na starost koordinaci druheho kola likvidace stenic v panelaku a honila jsem to na posledni chvili. podklady k pokladne vyboru taky budu pro ucetni delat na posledni chvili. na uplne tu nejposlednejsi. takze prace na HO fakt ne v mem pripade.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CYBERWOLF: Tak já ho začala shánět ještě na rodičáku a ani tak ne. Jestli něco, tak si ho možná může vyhádat ženská v tý firmě, odkud šla na mateřskou - to jsem neměla. Musela jsem si zařídit ŽL. Vídám nějaký částečný úvazky občas v IT, kde asi mají takovou nouzi o lidi, že nabízejí cokoli. Jinde to jsou naprostý výjimky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak je dneska těžký sehnat zkrácenej úvazek? Když jsem to zkoušel před lety, tak existovaly téměř výhradně pro ženy na mateřské a na to jsem se nekvalifikoval.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TILIO: Věřím že jo. Mně se ho nepodařilo sehnat ani za pět let.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    asi spis existencni nez existencialni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam