• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: tak ja nevim, co jsem videl s triticem a co znam ze svejch prasku na vysokej tlak, tak lekar davkovani vzdy optimalizuje podle situace. takze to neni tak, ze ti rekne zer dve tablety a nepremejslej.

    jako tady u elweeka citim takove to "zla zkorumpovana farmaloby ovladana jestirky a sorosem"
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    POZITRON: To jsem samozřejmě zjednodušil. Jen jsem chtěl poukázat na to že průmysl má své trhliny, které mají různě velké důsledky, ale taky své důvody.

    ZUZKAOU: Nn, nechci tím říct že jsou padouši. Na konspirační teorie nevěřím. Jenom ukazuji, že to má své limity. Ví tady někdo jaké jsou typické vedlejší účinky farmaceutických stimulatů a kolik procent pacientů se s nimi setkají?

    PALEONTOLOG: Kdyby sis nevšiml, jsi zbytečně útočný čímž akorát zbytečně snižuješ váhu svých argumentů. Klinické studie fungují, a ano u mnoha léků se dají koupit různé dávky. V tom se shodneme. Ostatní vnímám spíš jako tvůj osobní názor.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LWEEK: davkovani leku neni vzdy jen o jednoduchem prepoctu na kg, co zvladne clovek s iq nad 90. muj byvaly sef byl expert na antibiotika a s nim se radili (nejen) lekari bezne, zvlast pokud slo o jejich vlastni deti napr. nebo o ne samotne. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: nu ano - návykové látky užívat rekreančě, ne jako sebemedikaci. Tam je kořen většiny závislostí.

    Dávkováníá léků řešíš s lékařem a podle vlastní reakce. Ne podle internetu, že. Ne - fakt tomu nerozumíš víc než zkušený psychiatr. Fakt viděl mnohem víc a ví lépe, jak co funguje. A ne fakt to neumsí fungovat jen na zákaldě váhy.
    A ne - farmafirmy opravdu nejsou větší padouši než dealeřit omamných látek. (alkohol a zejména tabák v to počítaje)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LWEEK: to už trochu přeháníš, fantazíruj si o drogách a jejich léčebnejch schopnostech, ale neplácej tady blbosti, že dávkování je pro průměrný lidi. dávkování vychází z klinickejch studií a je přízpůsobený maximu benefitu pro maximální počet pacientů. nezřídka se taky dělají stejný léčiva s různým obsahem účinných látek, aby šlo dávkování pacientovi přizpůsobit.
    já jen čekám, kdy se z kecala proměníš v úplnýho idiota, takže neváhej a pokračuj ve svých tezích a nápadech, je to fascinující pohled.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Mimochodem trochu OT, ale jeden z problémů farmaceutického průmyslu je v tom, že vyrábí léky pro průměrné lidi. Tzn dávkování je kolikrát úplně off. Pro někoho málo pro, někoho moc. Je pravda, že velké množství lidí jsou neschopni si dávkovat léky správně. Přeci jenom je potřeba mít asi IQ nad 90 aby třeba si uměl zjistit dávkování na kilogram tělesné váhy a věděl, že si musí pořídit váhu která umí měřit s přesností minimálně na desetiny gramu. A hlavně věděl jak váhu používat (nebo si to alespoň přečetl). :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LWEEK: okej, rozbory v laboratori, duvera zakazniku, chapu a rozumim. :D
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    VYHULENY_UFO: Nj, je potřeba zvolit pokud možno důvěryhodného dýlera. :) Ti lepší obchody si nechávají dělat rozbory v laboratoři a jsou ověřený. Mají důvěru velkého množství zákazníků. Oproti tomu můžete koupit cosi někde v trafice, sice levněji, ale bez jakékoliv snahy prodejce si hlídat kvalitu. Blbé je, že prodejci nemohou být plně transparentní o tom složení. Doufejme, že součástí regulace kratomu nebude úplný zákaz ale zařazení látky mezi legální drogy, čímž by se situace mohla výrazně zlepšit a třeba by ho šlo kupovat i v lékárně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    a to mi reknete, jak poznate "White Fang z Bornea", kdyz cely ten obchod s kratomem se odehrava v sedy ekonomicky zone? vozi to sem kdekdo a jakemusi udajnemu puvodu a jmenu nezbyva nic jineho nez verit. takze nekdo prodava jakousi namletou zelenou drt, ale s vlastne s nejasnym puvodem. prodejci kratomu musis verit stejnym zpusobem jako svymu dylerovi beznych drog.

    to je jaksi velky rozdil oproti beznym lecivum, ktera jsou registrovana, evidovana a lze zjistit, kdy, kde a kym byla dotycna sarze leku vyrobena.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Co jsem si tak zkoušel o tom zjistit, tak kratom je jako alkohol jenom to riziko závislosti je větší. V praxi to znamená vysokou míru sebeovládání. Alkohol může být fajn rekreačně a může být třeba i zdravý v malé míře. Víz korelace pití vína v Francii a minimum srdečních onemocnění. Hodně záleží na odrůdě kratomu. Každá z nich má jiný potenciál a právě pro ADHD je nejlepší White Fang z Bornea, který má minimum opia. Takže se člověk nemusí bát ho používat i přes den. Tzn. člověk se po něm nejméně sjede (téměř vůbec), ale přitom ty psychoaktivní látky v tom jsou. Něco jako trává s minimem THC a maximem CBT.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CNV: hele určitě se to děje, ale prostě to bude trvat dlouho. A vsadím se že to dělají i velké farmafirmy, protože potencál v tom je hodně zajímavý a není to nelegální.
    CNV
    CNV --- ---
    Už někdo zkusil kratom rozebrat, izolovat z toho nějaké látky a prozkoumat je? Třeba je v tom něco s dobrým potenciálem.
    (Ve stávající podobě ne, dík. To je jako zkoušet se sjet muchomůrkou.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a fun fact - sananimský substituční program momentálně navštěvuje chlápek co i chodí pro subutexy, aby se zbavil kratomu. Pravda původně ho užíval, aby se zbavit perníku. Napsal mu to jeden ze sakra zkušených psychiatrů a je to hodně off label, takže kdyby k tomu nebyl důvod, tak by to fakt nedělal.

    To je samozřejmě extrémní případ a klíčové je že dotyčný je velmi zkušený toxík. Ale jako fakt to není jenom taková účinější a na chuť hnusnější mačča. Rekreačně - no, pokud je člověk dospělej a svéprávnej, budiž. V psychickým svrabu a nebo jako léčivo? Nope. Pří troše štěstí se to legalizuje a začne se hlídat složení a za pár let budou k dispozici nějaká data co jo a v jakém dávkování, v současnoti to fakt není. Internetové údaje o kratomu jsou ještě méně spolehlivé než ty o CBD a ty jsou povětšinou úplný bullshit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: tak kafe není léčivo... A ty hledáš léčivo. Překvapviě - je po ruce a hrazené z pojištění :-D (jasně, na oboje jsou doplatky, ale nižší stovky měsíčně)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Začít užívat návykové látky v okamžiku, kdy je člověk rozjebanej psychicky je základ závislosti, žejo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: no pokud se ti rozjela psychika a tím se ti zhoršila pozornost tak to řeš normálně bupropionem nebo venlafaximen. Tedy antidepresivy se stimulujícím efektem.

    To je celkem vadná logika - fuj, léky - zlá chemie a místo toho budu kupovat kdoví co bez garantované kvality bez jasných efektů v takvém množství na tvoji situaci.
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    LWEEK: nebavím se o rauši.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jako pokus to jde chapat, dlouhodoby uzivani kratomu znalci uplne nevychvalujou. trochu abstacky a nejaky nevolnosti nebo co
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    HEJSEK23: Spousta lidí bere Kratom jako snadno dostupnou drogu a chtějí ten pocit euforie. Mě o ten pocit euforie nejde. Mě jde čistě o ten podpůrný efekt neurochemické stabilizace.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    HEJSEK23: No, otázka je jestli ta tolerance je vůči rauši. Protože u kávy taky roste tolerance a po nějaké době užívání už káva nezpůsobuje nějaký bůhvíjaké stavy ale chemicky dělá v těle pořád to samé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam