• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PAKOBYLKA_: Ja som si od malička myslela, že som dyslektik, mala som problemy s čítaním nahlas (čisté jednotky som mala cca do 6-7 triedy. Pamätám si ako to naši riešili s učiteľkou. A vieš čo to bolo? Moja hlava si domýšla koniec slova miesto toho aby ho naozaj prečítala, pretože to skutočné čítanie je pomalšia a náročnejšia činnosť, takže mi predikčnou funkciou vygeneruje zbytok a keď sa netrafí, tak smolík. Jak by si zaradila toto? :D
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Ja se jdu pochvalit. Drzi me to od snidane a uz to odezniva, protoze vim, ze zase neco podelam, ALE! odhalila jsem dalsi dyslektickou zakyni a jeji maminka mi velmi dekovala, tak jsem rada, ze jsem se nenechala odbyt kolegynema, protoze holcina je jednickarka. A taky jsem svymu mozku obcas vdecna, ze se do neceho vrhne a tim se dostane na mista, kam se bezny smrtelnici nedostanou. I metaforicky. No ale nechala jsem si doma svacinu, takze jak rikam, dlouho mi ten mod “jo, jsem dobra” nevydrzi! Peace
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    PECA: kdyz ono fyzicky neco skrtnout je mnohem uspokojivejsi nez odkliknout. Ja ma post-it notes nalepene na zdi. A pak kus papundeklu s hrebikem na ktery nabodavam zprocesovane. Dneska jsem slavnostne zrusil ukol nechat si v praci proplatit telefon za 2022. (Odkladal jsem to jenom pul roku!)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    PECA: k tomu deníku - můžeš ho zkusit třeba vyrobit, pokud by tě něco takového bavilo
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    PECA: mě se bujo hrozně líbí, ale v praxi mi moc nefungovalo...resp. na papíře, ale možná je to taky tím, že už jsem přešel do režimu, že zase tolik úkolů nezapomenu protože ty důležitější si napíšu do mobilu (teda v globálu mám pořád mnohem víc plánů a projektů než jsem schopný udržet nebo stihnout, ale tam se přirozeně vytřídí na co ten čas pak věnuju)

Nejvíc restů jsem svého času odbavil pomocí GTD a hrozně mě pomohlo použít existující funkční systém. To jsem měl tenkrát na papíře a bylo to super.

Přemýšlel jsem, že bych si vymyslel vlastní systém, který by postihl moji potřebu mít víc koníčků a projektů zároveň a umožnil mi mezi nimi organizovaně přepínat a zároveň neztratit progress, ale nedošlo na to a snažím se v tom plavat jak nejlépe umím.
    PECA
    PECA --- ---
    UNREALONE: Od loňského listopadu si vedu odrážkový deník (podle metodiky Bullet Journal). Ne úplně důsledně. Koukám, že tu vložku ve dveřích v koupelně jsem ještě pořád nevyměnil (takže furt nejde zamykat). Ale jinak mi to přijde fajn. Ačkoli jsem hodně IT pozitivní, tak přeci jenom jsem vyrůstal v době "tužka papír" a tak mi to i více vyhovuje. Plus ten okamžik, kdy to musím napsat/přečíst, který umožní tu hlavu přepnout a zaměřit na to co píšu/čtu - "k nezaplacení".

Občas zapomenu, protože jsem třeba na akci, zrovna přijdu domů fakt pozdě, nebo tak něco. Tak si zkusím udělat souhrn za 2 - 3 dny (před koncem roku jsem vynechal skoro týden). A jedu dál. Každý okamžik skýtá nový začátek, nový pokus se o fous zlepšit. Akorát bych potřeboval nějak "indoktrinovat" syna, aby si včas vytvořil alespoň nějaké návyky pro další studium a práci.

Nicméně už asi 2 měsíce marně sháním nový deník. Rozměr A5 (přesně A5 - 148×210 mm) Černé tuhé desky, 100 (zhruba) čistých (bez linek, čtverečků či teček) listů, šitá vazba (poctivá V8), vnitřní kapsa, guma na zavření, poutko na pero, cena do 200,- (ten můj jsem loni koupil náhodně v Lidlu za 50,-). Taková blbost, ale nesehnatelný. Budu muset obvolat vytipované reklamky, které nabízí něco podobného na tisk a pokud mi zaručí parametry, tak objednat asi v 10 - 20 kusech kvůli minimální výši objednávky (byť bez potisku). Mít něco jiného by mě dráždilo. :)

Koukám, že jsem poslední dobou nějaký ukecaný... :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    PECA: psaní si zajímavých a pozitivních věcí jsem taky párkrát zkoušel, ale pak jsem zase zapomněl že si to chci psát, tak mi to moc nevydrželo :⁠-⁠D
    PECA
    PECA --- ---
    QUANTI: Ale něco jsi určitě zvládla. :)
    Já se snažím si to psát. Plus občas si vzpomenou napsat i jinou pozitivné vzpomínku na den (jako třeba že jsem cestou z práce viděl krásně azurovou oblohu s prima obláčky). A asi to pomáhá. Cítím se lépe.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Já jsem se taky chtěla pochlubit, že jsem včera zvládla být poměrně produktivní (a bez přidružených úzkostí), ale zjistila jsem, že jsem zapomněla odpovědět na důležitý (a poměrně akutní) mail, takže jsem už zase zpátky ve standardním panickým módu :))
    PECA
    PECA --- ---
    Nice, taky se musím pochválit. Včera jsem dodělal výběh pro králíka, takže konečně uvolnil terasu pro kytky. Taky jsem králíkovy vykydal a na výběh hodil kus pletiva i shora, tak snad nezdrhne (králík), nebo nesežere sova, co číhá u sousedů. No dneska, když se pochlapím, tak mu tam dám i vodu (má tam zelený, tak přežije, ale včera večer a dneska ráno jsem fakt zapomněl - chmm - není každý den posvícení).

A zapomněl jsem si ráno vzít prášek. Sakra. No ono se to nepo.
    TILIO
    TILIO --- ---
    QUANTI: Ja na sebe zkousim maximalni pozitivitu ted. Teda maximalni jaky jsem schopna, ehm.

Takze treba od patku odkladam odpoved na jeden email, protoze "nevim jak do toho" a "nechci neco podelat", klasika. Tak jsem si rekla, je pondeli vecer, dost pozde, ale lepsi pozde nez vubec. Natukala jsem tri radky, klikla odeslat a hned jsem sama sebe pochvalila, jaka jsem sikovna, ze jsem to udelala a zvladla a ze to ani nebylo tak hrozny!

Obvinovat se, cejtit se blbe, nadavat sama sobe atd. atd. mi moc dobre nefungovalo, treba tohle zabere lip.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    TILIO: Ubrousky jsem používal taky, ale ty se nedají vyhodit do záchoda... takže to potom znamená vynést koš a to je práce navíc. x) Ale jinak jo, v uklízení žádnou pravidelnost nemám. Občas si s manželkou říkáme, že k nám musí někdo přijet na návštěvu abychom uklidili. Po návštěvě si to den pochvalujeme než se zase zahrabeme do bordelu.

PECA: Asi to mám podobně. Teda ne že bych vytřel dvakrát za den, ale když jsem nervózní tak začnu uklízet. Tak jako random. Utřu fleky na stěně v kuchyni, vyleštím kohoutky a zrcadlo v koupelně a tak.

Já mám trochu peklo, že moje manželka je zvykla od jejího otce, který skoro nikdy nebyl schopný se nechat zaměstnat, ale zato pracoval doma na baráku od rána do večera. Takový Bořek stavitel. A manželka je teda zvyklá, že cokoliv je potřeba udělat se udělá relativně rychle a není to problém. Ne tak se mnou. Když po mě chce něco pro mě nestandardního, třeba přidělat kovovou skřínku nad akvárko kde není stěna ale jen sadrokarton, tak mám z toho paniku a nejsem schopný se dokopat. Prostě mám strach, že se něco podělá a bude to na několik dní šílené práce. Jakože prdne ten sádroš nebo se nějak poškodí to ohromné akvárko. Mám trochu tendenci hodně předvídat problémy. x)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PECA: Můj muž by miloval, kdybych si řešila úzkosti uklízením 😂 holt každý chce, co nemá.
    PECA
    PECA --- ---
    QUANTI: Podle mě si tím řeší nějké úzkosti. Nechci se v tom vrtat, protože neumím (asi) dostatečně empaticky komunikovat a žena si (podle mě) nechce nic připoustit. Ale když je ve stresu, vytře i 2× za den. Takže to nebude úplně něco jako "extrémní čistotnost". :)

No nic, soustřeďuju se abych dneska dokončil výběh pro králíka - o víkendu jsem to nějak nestihl, za to mám novou sponkovačku a zvládl jsem vyreklamovat špatný rozměr sponek na přichycení pletiva. Žena chce na terase kytky, králík tam zůstat nemůže. On by sežral i vánoční stromek.
    Na druhou stranu, vymalovat v ložnici jsem nezvládl a odkládám to už asi 3. měsíc. Malování je voser. Teda já budu muset škrábat, to je ještě větší voser. A nakonec uklidit - proto před malováním kolabuji tak rok dopředu. A taky mi to trvá po těch letech spíš déle, než že bych to zvládal se zkušeností rychleji... Zkusím se k tomu promeditovat na konci týdne... Já to vlastně jedeme v sobotu na konferenci, to nemůžu... Tak možná ten další víkend...

BTW: taky vás tak "pruděj" ty červený vlnovky pod nespisovnými výrazy (dýl -> déle)?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TILIO: Tady jsi přesně specifikoval problém mýho života - jak k sobě přistupovat, aby člověk nepoužíval svoji specifičnost jako výmluvu, ale zas aby chápal, že "normálně" to nepůjde?
    TILIO
    TILIO --- ---
    LWEEK: Vis jak, jestli jsi ND, tak je ti asi jasny, ze jsou veci, na ktery racionalizace typu "dve minuty prace" ani zadny life hacky vubec nezabiraj. :))) Ja mam zas dezinfekcni ubrousky (ktery jinak miluju!) a taky senzacni hajzlovou stetku a nalejt do misy nejakej domestos je otazka asi tak tri vterin, ale proste "vzpomenout si"... a to i pres to, ze se to snazim vzdycky spojit s mytim vany, a na to mam zas jinou "upominku", a sice ze dam prostredek do vany, aby mi tam prekazel... jojo. Ach jo.

Jakoby clovek musi sam sebe nejak "vosidit", nesmi svy neurodivergence pouzivat az moc jako vymluvu, ale na druhou stranu musi taky akceptovat, ze jsou veci, ktery proste budou vzdycky komplikovany. A nesmi na sebe bejt moc hnusnej kdyz to jde ztuha... :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    TILIO: To chce lifehacky ... záchod řeším tak, že mám desinfekci ve spreji. Nasadím rukavíce, postříkám mísu desinfekcí a toaleťákem to stáhnu a rovnou hodím do mísy. Pak spláchnu, "husou" objedu rantly a jsem hotový. Asi tak na dvě minuty práce. Podlahu stírám i na záchodě když jedu celý byt ... což je sem tam. Naštěstí se celkem trefujeme do mísy. x)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TILIO: Uklizecka je najlepsia investicia do spokojneho zivota.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Ja zas odkladam myti hajzlu. Pradlo cajk, nadobi mame s manzelem rozdeleny (on meje a sere ho ho uklizet, me sere ho mejt tak uklizim), i umejt vanu zvladnu, i kdyz je to snad druhej nejvetsi vobtah v byte Ale ten hajzlik se mistama stava az zivotu nebezpecnej ;))) Jediny co je spolehlivy je, kdyz ma nekdo prijet, to mam deadline a dam to. 🤦🏻‍♀️
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CNV: Ja naň zas tak nezabúdam, ja sedím v paralýze a neviem sa donútiť ho zavesiť. Niektoré veci sú strašný pôrod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam