• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    VALOR: mě třeba na začátku ve škole učitelka věštila, že se nikdy nenaučím pořádně psát (byla fajn, ale viděla jak píšu jak prase) a to bylo pak ale celkem OK. Nemusel jsem to řešit u svého dítěte, ale tenkrát jsem měl spíš problém, že jsem se nenaučil učit se. Na prvním stupni mi všechno šlo aniž bych se snažil, tak jsem si na to zvykl a pak jsem měl dost problémy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VALOR: moc doporučuju tuhle knihu:
    Knihkupectví Luxor – Největší výběr knih v ČR
    https://www.luxor.cz/v/1709907/mame-dite-s-adhd

nemám ji teď u sebe, ale na konci je seznam asi dvanácti bodů, co a jak, přehledně shrnutých. Kdyby nic jiného, tam začít.

AD(H)D skupinu má třeba PPP pro prahu 1,2 a 4, byla mi doporučovaná, ale pro nás je to logisticky neřešitelné: http://www.ppppraha.cz/ppk.aspx

Jinak z praxe, já mám ádéhádě, ale ADD dítě bude benefitovat z téhož - víc než u normálních dětí je potřeba hlídat životosprávu a klidné nerušivé prostředí. Aneb nevyspanej a hladovej, u stolu otočeného do místnosti, na kterém leží x věcí, ti úkoly prostě neudělá, i kdybyste se na hlavu stavěli. Možná blbost, ovšem dopad obrovský jak pro dítě, tak pro dospělého (aneb ne, nedělá to schválně, jen v suboptimálních podmínkách prostě víc nedokáže a ani nemá smysl to v tu chvíli hrotit s nárokama, ve finále selhali rodiče, že se o lepší podmínky nepostarali, a ne dítě, že v nich nedokáže fungovat)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ALESH: až budeš spát 2h denně, ztratíš 10kg za měsíc a tvůj tep bude lítat mezi 100-120bpm, tak si na mě vzpomeň a vysaď to
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MARWIN: bral sem stratteru snad 2 roky
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALESH: nemel jsem silne potize ale za tech par mesicu co jsem to bral jsem 4 noci nespal kvuli zaludecnich kreci, tak jsem doktorku ukecal na Tenex jako alternativu

VON_GILOTINE: non-stimulatny maji ucinek az pri dlouhodobem brani (Tenex pisou minimalne 5 dni) narozdil od stimulatnu ktere jedou okamzite, dobre je delat si denicek, a i se ptat lidi v okoli jestli pozorujou zmenu protoze ta je pomalejsi ( ze stejneho duvodu by melo byt jedno jestli se bere rano nebo vecer, - BALAENA - ikdyz u Strattery si vzpominam, ze jsem po par tydnech poznal kdy ucinek vyprchava, takze asi ne...)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ALESH: nevolnost mne os9bne trvala tak 15m cca pul.hodky po spapnuti max davky kazde rano.
    Bohuzel se u me nedostavily ty pozitivni ucinky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ALESH: Když kdysi synáček nasazoval stratteru, taky si k ní pořídil všechno, co v příbaláku našel. A dr. tehdy doporučila (a u roběte se osvědčilo) brát ji nějakou dobu večer. že sice ráno by bylo lepší, ale pokud je volba "brát večer a nápor nežádoucích účinků zaspat" anebo "hrozí, že nebude brát vůbec", tak že večer je jasně lepší volba.
    když si to pak sedlo, přešel normálně na ráno (vzal si v pátek večer a pak v neděli ráno, aby ten pokles nevyšel na školní den). asi tak po měsíci? nějak tak
    PECA
    PECA --- ---
    ALESH: Já mám trochu čůrací potíže. A úplně od začátku pocity žízně. Na druhou stranu jsem od mala naučený si na hajzlík sednout, tak to teď jenom dýl trvá. Ale v první chvíli jsem si říkal, že mi zbytněla prostata chtěl jít za obvoďačkou, přece jenom už jsem velkej kluk s padinou na zádech. Pak jsem si znovu četl leták a usoudil, že to koreluje s postupným navýšením dávky a hodil to za hlavu. Když víc piju s míň na to myslím, tak se sice víc nachodím, ale zase je lepší to vyprazdňování, bez takové toho nepříjemného "už fakt musím, ale nejde ono to" pocitu.
    Zbytek funguje dobře. :]
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ALESH: s erekci neporadím, ale je dobrý se předem nasnidat. Ustoupí to a nevolnost trva obvykle tak hodinu. Ale u těch vyssich, když ti to nebude comfy, tak dává smysl se třeba vrátit na předchozí dávku ne treba to hned vysadit. Takhle jsem dospela k tomu, ze nechci mít mořskou nemoc kazdy rano hodinu 30 dní v týdnu.
    ALESH
    ALESH --- ---
    btw. Strattera: Dal jsem si dnes prvni davku a docela sila. Mam ziminici, je mi blbe od zaludku a nemuzu se vycurat :D Erekci jsem jsem jeste nezkousel, ale vypada to, ze mam temer vsehcny vedlejsi ucinky :D
    Je to neco co ustoupi?
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    ALESH: Já vím a děkuju :))

Taky vždycky podlehnu nějakýmu novýmu fency motivačnímu / organizačnímu trendu a pak to dopadne jako vždycky. Pak si řeknu jako vždycky „vždyť si to vlastně věděl” a zase se pokorně snažím přinutit se vrátit zpátky do zaběhlých kolejí.

Sice mě to tolik netěší, ale aspoň si nepřipadám (tolik) neschopnej a na konci jsou z toho peníze a ty už se za dopamin proměnit dají. :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    2BFREE: ja to myslel spise dobre, ze jako dobra prace :) Ja zkousel na zapisovani veci vse od diaru po X ruznych veci v mobilu. Vlastne mi vse vyhovovalo, ale pak jsem zjitil, ze jsem to treba nekolik mesicu nepouzil :D
    Naposled fungovalo poridit si psaci stroj - psani ukolu i jejich preskrtavani po splneni bylo dost motivujici a zabavny. To mi vydrezelo asi nejdele - tzn cca mesic :)
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    ALESH: Vlastně díky :) Víc jak 30 let traumat, práce na sobě, dalších traumat a alespoň k něčemu se dokážu přinutit, když mám „will power“ (staminu - rozumněj hromadu kofeinu a alespoň krapet dopaminu).

No a když se to jednou za čas totálně všechno sesype, mám skvělou a tolerantní ženu a i díky ní mě to štve maximálně do druhého dne. A ten už má svých problémů dost, abych si dovolil řešit včerejší věci, které stejně nezměním…
    ALESH
    ALESH --- ---
    Jinak minuly tyden jsem byl diagnostikovan. Psycholozka rikala, ze si normlane na diagnostiku nechva dve hodiny, ale ja byl jasnej po 10 minutach. Dostal jsem stratteru, mel jsem zacit brat vcera, ale zapomel jsem :D
    ALESH
    ALESH --- ---
    2BFREE: "tak si projdu backlog abych vytřídil co už nemá smysl, co ještě někdy a co právě teď…" "Buď to spěchá/je důležité -> kalendář a notifikace, nebo je to dobré udělat někdy -> Trello (backlog)." Sorry, ale tohle zni jako uplne nejmene ADHD vec na svete :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: Mam bordelozne sticky notes na ploche. Inak mi nepomaha nic, skusala som trilion sposobov a vzdy sa vratim ku svojej klasike drzat to vsetko v hlave nez sa neprehlitm a neskolabujem.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    QUANTI: Mám trello na dlouhodobé úkoly, kalendářové připomínky na opakované úlohy a střídám whiteboard nebo Trello na to co mám v plánu na tento týden/v nejbližších dnech.

Papírové poznámky, diáře, moleskin booky a podobné radosti jsou sice sexy a voňavé a dráždí chvíli dopmin, ale za chvíli skončí na hromadě těch předchozích… a věčně nejsou po ruce, když je jeden potřebuje.

Smířil jsem se s tím, že jsem hloupý a co si nezapíšu, to neexistuje. A snažím se dodržet rutinu že si to musím zapsat. Buď to spěchá/je důležité -> kalendář a notifikace, nebo je to dobré udělat někdy -> Trello (backlog).

Když dokončím něco velkého (cca měsíc/dva táhlý blok úkolů), tak si projdu backlog abych vytřídil co už nemá smysl, co ještě někdy a co právě teď…

Zatím to funguje :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PROUTECKA: No jo, ale já potřebuju sledovat i věci, co se každý týden nebo měsíc opakují, a děsně mě nebaví psát je pořád dokola... ostatně diář je podobná písnička, dva tři týdny ho poctivě používám a pak je dva měsíce díra... 🤦🏼‍♀️
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    QUANTI: Vzdycky se vratim k diari. Moc se mi osvedcil https://www.kalendiar.cz/ nejak me vizualne bavi a dost se mi libi, ze muzu zacmaravat veci, co tam mam naplanovane. Pripominky v telefonu vzdycky vyignoruju, ale kdxz ze mam na papiru, vzdycky si je nejak lip pamatuju a fixuju
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QUANTI: Zkoušel jsem všechno možné, vždycky jsem se na to přestal koukat nejpozději ve chvíli, kdy tam byl nějaký úkol, který bylo těžké začít (většinou zavolat/napsat někam).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam